Vandaag shakshuka, een gerecht van eieren in tomatensaus, een van de lekkerste gerechten uit het Midden-Oosten. 

Shakshuka is een van de meest geliefde gerechten van Israël. Het gerecht, dat door Joodse immigranten uit Noord-Afrika naar Israël werd gebracht, bestaat traditioneel uit gekruide en gestoofde tomaten met gepocheerde eieren.

Shakshuka is hip, en door heel Israël hebben restaurants een eigen en moderne interpretatie van het gerecht op de menukaart staan. Zo worden er allerlei soorten groentes aan toegevoegd, soms zelfs kaas of vlees. Sommige variaties vervangen de tomaten volledig, zoals bij de populaire spinazie-roomsaus versie.

Wij delen hier echter het originele en traditionele recept. Dit recept is al heerlijk rijk van smaak. Indien gewenst kunt u er natuurlijk nog het een en ander aan toevoegen. Zorg in ieder geval voor lekker vers brood erbij!

Onder de video vindt u het recept en de ingrediënten.

Traditionele Shakshuka voor 2-4 personen

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 kleine ui, in kleine blokjes gehakt
  • 1 middelgrote rode peper, gehakt
  • 6 teentjes knoflook, geplet
  • 3 eetlepels tomatenpuree (50 gram)
  • 5 middelgrote tomaten, gehakt (zo’n 800 gram)
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • Een snufje komijnzaad
  • 1 theelepel zout
  • Een half kopje water
  • 4 eieren
  • Een handje gehakte peterselie
  • Vers brood

Bereidingswijze
Giet een scheutje olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de gehakte uien toe en laat een paar minuten bakken, tot ze zacht worden. Roer af en toe. Voeg de gehakte rode peper toe en bak tot het zacht is. Voeg de knoflook toe en bak deze lichtbruin.

Voeg de tomatenpuree toe aan de pan en roer het tot het lichtbruin is. Voeg gehakte tomaten toe, gevolgd door water, paprika, komijn en zout. Roer tot alle ingrediënten goed geïntegreerd zijn en dek af en laat ongeveer 10 minuten op een laag vuur sudderen, totdat de tomaten zacht zijn en uit elkaar beginnen te vallen. Til de deksel op en roer af en toe.

Zodra de tomaten gaar zijn, verwijder de deksel en roer opnieuw. Proef en pas eventueel de kruiden aan. Zorg ervoor dat de saus min of meer vlak in de pan is.

Voeg de eieren toe: maak met een lepel een putje in het oppervlak van de saus. Breek een ei in de put. Schik met behulp van een lepel het eiwit en de omringende saus zo nodig, zodat de eierdooier zich onder het oppervlak bevindt. Herhaal dit voor de resterende eieren.

Dek af en laat op een laag vuur circa 5-8 minuten sudderen tot het eiwit hard is. De dooiers moeten zijn bedekt met een ondoorzichtige film als ze klaar zijn.

Verwijder de deksel, bestrooi het gerecht met gehakte peterselie en serveer!

Be’teavon, ofwel, eet smakelijk!


Bron: Joods.nl


 

EN / NL/ עב