Dit aantal vertegenwoordigt een scherpe daling ten opzichte van de 90.000 Israëli’s die na het bloedbad van 7 oktober in hotels werden ondergebracht, zelfs nu de oorlog tegen Hamas in Gaza voortduurt en te midden van een onstabiele situatie aan de noordgrens van Israël.

Zes maanden na de Hamas-aanval op Israël verblijven 27.000 Israëlische evacués nog steeds in hotels, voornamelijk uit gemeenschappen langs de noordelijke grens van Israël, zo maakte het Israëlische Ministerie van Toerisme zondag bekend.

Dit aantal vertegenwoordigt een scherpe daling ten opzichte van de ruim 90.000 Israëli’s die na het bloedbad van 7 oktober onderdak kregen in hotels, zelfs nu de oorlog tegen Hamas in de Gazastrook voortduurt en te midden van een onstabiele situatie aan de noordgrens van Israël.

Van de 27.000 mensen die nog steeds in hotels verblijven, komen er 21.000 uit gemeenschappen langs de noordgrens, en slechts 6.000 uit het zuiden van Israël komen, aldus het ministerie, dat de hotels tot nu toe 3,2 miljard sjekel ($850 miljoen) heeft betaald om de evacués te huisvesten.

Een initiatief van minister van Toerisme Haim Katz om de evacués gedurende deze periode te verhuizen naar appartementen of andere particuliere accommodaties met een dagelijkse overheidstoelage die via het National Insurance Institute wordt uitbetaald voor een bedrag van 2 miljard sikkels ($530 miljoen), bespaart de staatskas een extra bedrag. 2,5 miljard sjekel ($664 miljoen).

In overeenstemming met een regeringsbesluit genomen na de aanval van 7 oktober, waarbij 1.200 mensen werden gedood en ruim 250 anderen naar Gaza werden ontvoerd, werden in oktober en november in totaal 125.000 inwoners van het zuiden en noorden van Israël geëvacueerd. Volgens het oorspronkelijke plan zouden de evacués worden gehuisvest in openbare gebouwen zoals studentenslaapzalen en scholen. Toen toeristen dit najaar, toen de oorlog uitbrak, Israël ontvluchtten en hotelkamers leeg achterlieten, werden er snel 50.000 hotelkamers beschikbaar gemaakt om de evacués op te vangen.

Volgens Israëlische militaire cijfers is zeventig procent van de geëvacueerden uit de grenssteden met Gaza sindsdien naar huis teruggekeerd , ondanks aanhoudend raketvuur vanuit het door Hamas geregeerde gebied.

De daling van de bezettingsgraad onder evacués in hotels in het hele land komt ook doordat het ministerie plannen maakt voor naoorlogs toerisme naar Israël, na een virtuele ineenstorting van de industrie in de afgelopen zes maanden.


Datum: 7-4-2024

Auteur: Edgar Levkovits

Beeld: Israëlische vluchtelingen in het King Solomon Hotel in Eilat, 8 februari 2024. Foto door Amelie Botbol.

website: www.JNS.org

EN / NL/ עב