124 ernstig zieke Israëlische kinderen met kanker en 60 begeleiders genieten van een weekje vakantie in Nederland. Deborah Maarsen, de voorzitster van de Stichting Zichron Menachem Nederland, is met haar team maanden bezig geweest deze reis financieel mogelijk te maken.

Voor de meesten is het de eerst en waarschijnlijk ook de laatste keer dat zij van een dergelijke vakantie zullen genieten, omdat velen van hen ongeneeslijk ziek zijn.

Voor vertrek nog even dollen met de piloot. Foto via Zichron Menachem

Woensdag vroeg in de middag landde op Schiphol ‘het El Al vliegtuig ‘Beer Sheva met de kinderen en hun begeleiders aan boord VIP-behandeling waardoor ze niet via de gebruikelijke route naar de aankomsthal hoefden te gaan.

Vier bussen, twee kleine busjes, een vrachtwagen van het Rode Kruis, de marechaussee, security en niet te vergeten de speurhond Bora die alle voertuigen controleerde op ‘ongerechtigheden’, maakten de aankomst voor deze kinderen tot iets bijzonders.

“Ik was oprecht ontroerd toen ik de kinderen zag, toen zij voet zetten op dat kleine stukje Nederland, Schiphol, zo vaak negatief in het nieuws, heeft zich echt van haar beste kant laten zien”, aldus de woordvoerder Pam Evenhuis.

“En wanneer je dan die blijde gezichten ziet van kinderen voor wie het misschien de laatste keer is dat ze op reis kunnen, dan kan je alleen maar blij zijn hier deel van te mogen uitmaken”, aldus de woordvoerrder.

Stichting Vrienden van Zichron Menachem in Nederland is de droom van Deborah Maarsen. Deze nog immer energieke tachtigjarige overleefster van het beruchte concentratiekamp Ravensbrück heeft van Zichron Menachem haar levenswerk gemaakt.

Een blije Deborah Maarsen. Foto via Zichron Menachem

Voor de negende keer organiseert zij de vakantiereis van de kinderen naar Nederland. Vol emotie vertelt zij over deze en voorgaande reizen en dat het niet eenvoudig is, blijkt wel uit haar opmerking: “Ik heb alle kinderen die naar Nederland komen de hand geschud. En weet je, kanker is een rotziekte.

Van alle kinderen die naar Nederland zijn gekomen, zijn er inmiddels al 752 overleden. En ik zie ze nog allemaal voor me. Daarom de glimlach op de gezichten van de kinderen als zij naar Nederland komen, staat gegrift in mijn geheugen”.

Deze kinderen hebben bagage en niet een beetje. Van rolstoelen tot de medische apparatuur. In het hotel is een complete ziekenboeg ingericht. Dagelijks wordt de gezondheid van alle kinderen gecontroleerd. De vrachtwagen van het Rode Kruis ging met de apparatuur naar het hotel en de kinderen op naar Amsterdam.

Eerst een bezoek aan de synagoge aan de Portugese synagoge aan het Visserplein, wandelen naar de bloemenmarkt aan het Singel en een rondvaart. Moe, doodmoe tegen achten naar het hotel, eten, lijf checken en naar bed. En donderdag? Naar de Zaanse Schans en het Dolfinarium in Harderwijk. Hun vakantie is begonnen.

Ook u kunt helpen dat Zichron Menachem dit fantastische werk kan blijven voortzetten. Uw donatie kunt u doen vie deze link naar de website van Zichron Menachem in Nederland.

Maar u kunt ook op andere manieren helpen, klik hier.

De vele ernstig en ongeneeslijk zieke kinderen zullen u dankbaar zijn.

————–

Bronvermelding:
Datum:        22-07-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Zichron Menachem
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב