Een sikkel van puur zilver die ongeveer 2000 jaar geleden in Jeruzalem voor de handel werd gebruikt, tijdens de Tweede Tempelperiode, werd in Jeruzalem ontdekt door een 11-jarig meisje.

De munt weegt ongeveer 14 gram. Aan de ene kant is een inscriptie van een beker met het opschrift: “Israëlische shekel” en naast de beker staan ​​de letters: ש”ב – afkorting voor “tweede jaar” – het tweede jaar van de Grote Opstand van de Joden tegen de Romeinen (67-68 na Christus). Aan de andere kant van de munt ziet men een inscriptie die door geleerden wordt geïdentificeerd als het hoofdkwartier van de Hogepriester, en daarnaast verschijnen in oud Hebreeuws schrift de woorden: ‘Heilig Jeruzalem’.

Volgens Dr. Robert Kool, hoofd van de muntafdeling van de Israel Antiquities Authority, “is dit een zeldzame vondst, aangezien van de vele duizenden munten die tot op heden zijn ontdekt bij archeologische opgravingen, slechts ongeveer 30 munten munten zijn gemaakt van zilver, van de periode van de Grote Opstand.”

De munt werd ontdekt in vuil dat afkomstig was van archeologische opgravingen uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority op de “Pelgrimage Road”, in het City of David National Park.

Volgens archeoloog Ari Levy, directeur van de opgraving namens de Israel Antiquities Authority, “was deze straat, die de Siloam Pool in het zuiden van de Stad van David verbond met de Tempelberg in het noorden, de hoofdstraat van Jeruzalem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tempelperiode, waar duizenden pelgrims marcheerden op weg naar de tempel.”

“Het lijdt geen twijfel dat hier veel handel zou zijn geweest. Dat blijkt wel uit de vele gewichten en bronzen munten die we hier hebben gevonden. Maar om een ​​rebel munt van puur zilver te vinden is zeker heel bijzonder en spannend.”

Dr. Kool theoretiseert dat het zilver waaruit de munt is gemaakt afkomstig was uit de overvloedige zilverreserves in de tempel, en dat het op het Tempelbergplein is geslagen – mogelijk door een van de priesters, die in samenwerking met de rebellenleiders en hielp hen. Waar anders kon je in die tijd zilver in zo’n hoeveelheid en van zo’n hoge kwaliteit vinden? Alleen in de tempel.

“Als dat zo is, kunnen we voorzichtig zeggen dat deze munt blijkbaar een van de weinige items is die we vandaag kunnen houden en die afkomstig zijn uit de tempel zelf”, zei hij.

“Iedereen kent de Boog van Titus in Rome en de beschrijvingen van de buit uit de tempel die erop verschijnen, maar niet velen zijn bekend met de enorme zilverreserves die zich in de tempel bevonden. Je kunt leren van de oude inscriptie die door de onderzoeker is ontdekt Géza Alföldy over de enorme zilvervoorraden die in de tempel waren.”

Dr. Amit Reem, districtsarcheoloog van Jeruzalem van de Israel Antiquities Authority voegde toe: “Deze inscriptie onthulde dat het beroemde Colosseum dat we allemaal in Rome kennen, door de Romeinen werd gebouwd van de buit van de tempel die uit Jeruzalem was geplunderd. Er staat: ‘Keizer Vespasianus ( die, samen met zijn zoon Titus, de Joodse Opstand onderdrukte en de Tempel verwoestte) van zijn deel van de buit opdracht gaf tot de bouw van dit nieuwe theater-amfitheater (het Colosseum).'”

“Je kunt je alleen maar de omvang van de buit voorstellen en de hoeveelheid geld die de Romeinen in de opslagplaatsen van de tempel vonden”, merkte Dr. Amit Reem op.

Als onderdeel van de opgraving werd de archeologische aarde opgestuurd voor nat zeven in het Emek Tzurim Sifting Project, en de persoon die het voorrecht had om de vondst te ontdekken, was het 11-jarige meisje Liel Krutokop uit Petah Tikva, die met haar ouders en zus om archeologisch onderzoek te doen in de Stad van David.

“We hebben de emmer met het vuil op de zeef gegoten en terwijl we de stenen die erin zaten filterden, zag ik iets ronds”, zei ze, terwijl ze de opwindende momenten beschreef van het blootleggen van de zeldzame vondst. “Eerst wist ik niet wat het was, maar het zag er anders uit dan alle andere stenen. Mijn vader bracht het naar een van de assistenten en zij liet het aan een archeoloog zien. Hij keek ernaar en zei dat het een zilveren munt die schoongemaakt moest worden. Ik was erg opgewonden.”

Volgens het meisje: “Toen ik bij Emek Tzurim aankwam, dacht ik dat er eenvoudige munten in de emmers moesten zitten, maar ik dacht niet dat ik zelf een munt zou vinden, en zeker niet zo’n zeldzame munt van puur zilver. Ik had het geluk om vind het, maar ik wil ook mijn zus bedanken voor het kiezen van de emmer die we hebben gezeefd. Als ze niet deze specifieke emmer had gekozen, had ik de munt waarschijnlijk niet gevonden.”

De munt, die naar de laboratoria van de Israel Antiquities Authority werd gestuurd, onderging een chemisch proces voor reiniging, en onlangs, na voltooiing van het proces, werd de betekenis van de vondst duidelijk.

Volgens Dr. Kool: “Een munteenheid is een teken van soevereiniteit. Als je in opstand komt, gebruik je een van de meest voor de hand liggende symbolen van onafhankelijkheid en munt je munten. De inscriptie op de munt drukt duidelijk de ambities van de rebellen uit.”

“De keuze om het oude Hebreeuwse schrift te gebruiken, dat toen niet meer in gebruik was, is niet toevallig. Het gebruik van dit schrift kwam om het verlangen van de mensen uit de periode uit te drukken naar de dagen van David en Salomo en de dagen van een verenigd Joods koninkrijk – de dagen dat het volk van Israël volledige onafhankelijkheid in het land had.”

Volgens Eli Escosido, directeur van de Israel Antiquities Authority: “Ik was blij om de opwinding en nieuwsgierigheid te zien die Liel in zijn greep hield bij het vinden van de zeldzame munt. Het is belangrijk voor het begrijpen van het slaan van munten, waarvan ik zeker weet dat ze het met haar zal delen. vrienden en familie. De Israel Antiquities Authority beschouwt de verbinding van de jongere generatie met ons erfgoed, op een ervaringsgerichte en onbemiddelde manier, als een topprioriteit. Ons educatief centrum zal naar de klas van Liel komen, munten slaan en het belang van de vondst delen met haar vriendinnen.”

De zeldzame munt zal tijdens Chanoeka aan het publiek worden gepresenteerd in het Emek Tzurim National Park in Jeruzalem in de City of David en de National Parks Authority. Het publiek wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de “archeologische zeefervaring” die daar plaatsvindt.


Bronvermelding:
Datum:        21-01-2021
Auteur:        Redactie
Beeld:         Yaniv Berman, City of David en de Israel Antiquities Authority
Website:      www.israelnationalnews.com/


 

EN / NL/ עב