Het Zweedse Nationaal Agentschap voor Onderwijs heeft aanbevolen dat leraren hun leerlingen moeten stimuleren om te proberen te bewijzen dat de Holocaust (Förintelsen in het Zweeds) nooit heeft plaatsgevonden, als onderdeel van een push om hen te helpen complottheorieën te begrijpen.

De aanbeveling kwam in een onlangs gepubliceerd handboek voor middelbare scholieren dat de overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor scholastieke kwesties had opgesteld, meldde het dagblad Aftonbladet eerder deze maand.

Groep 1 moet op zijn minst drie argumenten vinden voor de stelling dat de Holocaust nooit heeft plaatsgevonden, gebruikmakend van feiten en informatie van internet. Ze kunnen anderen ook vragen wat ze geloven en waarom“, luidde de voorgestelde oefening.

Het bevatte een soortgelijk voorbeeld dat studenten aanmoedigde om het argument te ondersteunen dat de maanlanding in 1969 werd georganiseerd. Het handboek definieerde zowel de maanlanding als de Holocaust als ‘controversiële onderwerpen’.

De Joodse Centrale Raad van Zweden en andere critici zeiden dat het beledigend is voor slachtoffers en twijfelachtige pedagogische waarde heeft om studenten te vragen om te consumeren en zich in te laten met Holocaustontkenning.

“Zelfs als het goed bedoeld is, bestaat het gevaar om de Holocaust controversieel te noemen”, zei Aron Verständig, voorzitter van de Zweedse Joodse Centrale Raad, tegen Aftonbladet. Hij noemde de oefening ‘bizar’.

Holocaust ontkennen en tegelijk een ‘èchte’ aankondigen…

Svante Weyler, voorzitter van de Zweedse waakhondgroep Comité tegen antisemitisme, noemde de oefening ‘pure idiotie‘. Van alle onderwerpen die beschikbaar zijn voor zo’n oefening, “is de Holocaust de ergste. Het is een grotesk idee dat dit in Zweedse klaslokalen kan plaatsvinden“, zei hij tegen de krant. Het rapport vermeldde niet of de oefening al in de klas was uitgevoerd.

Het is absoluut een verkeerde manier om de Holocaust te gebruiken, omdat er echte ontkenners zijn die niet kunnen worden gelijkgesteld met sommigen die geloven dat de maanlanding niet heeft plaatsgevonden. De Holocaust heeft plaatsgevonden, er is niets waarover je een discussie kunt voeren. Het is net zo dom als de tafel van vermenigvuldiging in twijfel trekken.

Origineel: “Det är absolut fel sätt att använda Förintelsen, av det skälet att det finns faktiska förnekare som inte kan jämställas med stollar som anser att månlandningen inte ägt rum. Förintelsen har ägt rum, det är inget man kan inlåta sig till en diskussion kring. Det är lika dumt som att ifrågasätta multiplikationstabellen.”

Pernilla Sundström, een woordvoerder van het onderwijsbureau, verdedigde de oefening, waarvan ze vertelde dat Aftonbladet bedoeld is om leraren te helpen omgaan met “thema’s die spanning in de klas kunnen veroorzaken“. De Holocaust, voegde ze eraan toe, “kan zo’n thema zijn juist vanwege antisemitisme.

Björn Söder, lid van de Zweedse Democraten-partij, een populistische rechtse beweging, ondervroeg minister van Onderwijs Anna Ekström over dit onderwerp en vroeg haar uit te leggen hoe de oefening past in het beleid van de regering om antisemitisme tegen te gaan. Ekström zal naar verwachting op 27 oktober antwoorden.

Het debat vertoont enkele parallellen met een controverse die zich in Texas ontvouwt, na het aannemen van een wetsvoorstel dat bedoeld is om de discussie over Critical Race Theory – die bedoeld is om studenten te onderwijzen over systemisch racisme in de VS – in de klaslokalen van de staat te verbieden.

Eerder deze maand werd een schoolbestuurder in het Carroll Independent School District in Southlake betrapt op een opname waarin staat dat onder de nieuwe wet leraren moeten zorgen dat als je een boek over de Holocaust hebt, je er een hebt met een tegenstander, dat heeft andere perspectieven.”

Clay Robison, een woordvoerder van de Texas State Teachers Association, zei dat de verklaring van de beheerder een “verkeerde interpretatie” van de wet was.

Holocaust (Förintelsen) museum van Zweden
—————-
Bronvermelding:
Datum:        27-10-2021
Website:      brabosh.com
—————-

EN / NL/ עב