De coronavirus (Covid-19) pandemie heeft een onflatteus licht geworpen op de gebreken van de wereldwijde gezondheidszorgstelsels, van China tot Italië, en stelde zowel gezondheidswerkers als onderzoekers voor een groot aantal nieuwe uitdagingen. Regeringen, waaronder die van Israël, hebben technologiebedrijven opgeroepen om deel te nemen aan de strijd tegen de uitbraak. In werkelijkheid zijn veel medtech- en biotech-bedrijven al begonnen met het aanpassen van hun technologieën.

In Israël zijn zowel veteranen uit de industrie als jonge startups in de strijd gesprongen, waarbij ze middelen en mankracht hebben toegewezen in een poging om nieuwe oplossingen te vinden die de druk op het overbelaste gezondheidszorgsysteem zouden kunnen verlichten. Calcalist heeft enkele van de meest prominente onder de loep genomen.

Ontdek het virus binnen enkele seconden: de AI die het virus identificeert met een simpele CT-scan

Foto RAdlogics

Het Israëlisch-Amerikaanse RADLogics Inc. is een softwareanalysebedrijf dat een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum heeft in Tel Aviv en gespecialiseerd is in visuele analyse van medische scans met behulp van AI en een . De producten van het bedrijf waren een van de eerste in zijn categorie die goedkeuring kregen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De tools worden gebruikt om vroege tekenen van medische problemen zoals longkanker op te sporen.

Ongeveer twee maanden geleden begon het gebruik van de producten van RADLogics in China nieuwe bevindingen op te leveren; iets kleins en patch-achtigs in de longen van patiënten. Zeer snel identificeerden medische professionals de patch als een fenomeen dat uniek is voor coronavirus patiënten. Meer verrassend was het feit dat het ook werd gevonden bij asymptomatische dragers. De bevindingen kwamen overeen met een studie die in China werd gepubliceerd, waarbij naar ongeveer 1.000 patiënten werd gekeken en bleek dat CT-scans de aanwezigheid van het virus aantoonden bij 48% van de mensen die negatief werden bevonden in de reguliere test.

Het informatie-systeem van RADLogics in China hielp het bedrijf zijn producten aan te passen voor de specifieke identificatie van coronavirus, en biedt nu een nieuwe identificatiemogelijkheid voor het virus en beweert dat het binnen enkele seconden in plaats van uren resultaten kan opleveren. Het bedrijf zei dat de test snel en niet-invasief kan worden uitgevoerd met bestaande CT-machines en dat de resultaten artsen kunnen helpen bij het prioriteren van ventilatoren. De coronavirus-specifieke systemen van het bedrijf worden al gebruikt in China en Rusland en zullen volgens RADLogics binnenkort in Europa in gebruik worden genomen. In de Verenigde Staten wordt het systeem momenteel uitgebreid goedgekeurd.

Bloedonderzoek in afzondering: een draagbaar, op AI gebaseerd apparaat kan binnen enkele minuten een volledige bloedtelling uitvoeren

Sight’s bloedtestapparaat. Foto:Sight

Sight Diagnostics Ltd. uit Tel Aviv ontwikkelde een apparaat dat snelle bloedtesten en bloedtellingen mogelijk maakt – een verplicht onderdeel van het diagnoseprotocol voor elke koortsziekte. Hoewel de huidige technologieën vereisen dat het monster naar een laboratorium wordt gestuurd en door een technicus wordt verwerkt, is het apparaat van Sight, dat AI en machinale verwerkingshulpmiddelen gebruikt, draagbaar en heeft het geen voorkennis nodig om te werken. Het geeft ook resultaten in minuten in plaats van uren of dagen.

Deze mogelijkheden maken het apparaat ideaal voor in quarantaine geplaatste coronavirus patiënten. Vorige week kondigde het Chaim Sheba Medisch Centrum van Tel HaShomer aan dat het het apparaat zal gebruiken om geisoleerde patiënten te behandelen. Sight verwacht dat er de komende weken meer klanten zullen toetreden.

Om ernstige gevallen te behandelen: het ontwikkelen van antilichamen van herstelde patiënten

Foto MDA

Het ervaren biofarmaceutische bedrijf Kamada Ltd. heeft de afgelopen dagen zijn aandacht gericht op het ontwikkelen van coronavirus-antilichamen. Het bedrijf verzamelt bloed en plasma van Israëliërs die zijn hersteld van het virus en gebruikt een zuiveringsproces om een ​​specifieke concentratie antilichamen te bereiken voor de behandeling van ernstige gevallen van coronavirus. Het bedrijf benadrukt dat het geen vaccin is, maar eerder een dure, eenmalige behandeling voor ernstige gevallen. Net als bij een vaccin duurt het ontwikkelingsproces echter lang, wat betekent dat het product niet snel beschikbaar zal zijn. Kamada heeft met succes serums ontwikkeld voor de behandeling van hondsdolheid en zika, en werkt momenteel samen met gezondheidsautoriteiten om een ​​versnelde weg te creëren voor de behandeling van het coronavirus.

Remote experts: een systeem dat overleg met een remote control center mogelijk maakt

Foto Clew

Startup van voorspellende zorg Clew Medical Ltd. heeft een algoritme ontwikkeld dat gegevens verzamelt van apparaten voor het bewaken van spoedeisende hulp en het medische team waarschuwt voor verslechtering van de toestand van een patiënt. Naarmate het gezondheidszorgsysteem steeds zwaarder wordt, kan de technologie van Clew een patiënt in gevaar aanwijzen 6-12 uur voordat hun toestand begint te verslechteren, waardoor zorgverleners zich van tevoren kunnen voorbereiden.

Het systeem kan ook patiënten in afgelegen afdelingen volgen en informatie doorgeven aan een centrale controlekamer die bemand is door experts die vervolgens begeleiding kunnen bieden aan eindpuntteams. Op deze manier kunnen kleine ziekenhuizen en geïmproviseerde zorgeenheden profiteren van de ondersteuning van experts.

Clew’s systeem wordt momenteel in onderzoek gebruikt in Amerikaanse ziekenhuizen. Het bedrijf vertelde Calcalist dat het gebruik ervan in Israëlische ziekenhuizen die momenteel met het virus te maken hebben, wordt overwogen.

Patiënten bewaken in quarantaine thuis: een contactloos systeem dat de ademhaling bewaakt

Foto EarlySense

Het in Israël gevestigde bedrijf EarlySense Ltd. heeft een niet-invasief patiëntbewakingssysteem ontwikkeld dat al in gebruik is in verpleeghuizen en ziekenhuizen. Het systeem is goedgekeurd in zowel de VS als Europa. Het contactloze monitoringplatform van het bedrijf, dat eruitziet als een snijplank, wordt onder de matras geplaatst en maakt de klok rond 100 keer per minuut een balans op van de patiënt / vitale functies.

Het systeem is gespecialiseerd in het analyseren van borstbewegingen en verdeelt ze in afzonderlijke categorieën ademhalingspatronen die vervolgens worden gebruikt om veranderingen in de toestand van een patiënt te identificeren. Het feit dat het systeem niet op patiënten is aangesloten en op afstand waarschuwingen kan geven, maakt het ideaal om de verspreiding van infectieziekten zoals het coronavirus te voorkomen, zei het bedrijf, en het wordt al gebruikt bij Sheba. Het bedrijf verklaarde dat het systeem ook kan worden gebruikt om asymptomatische dragers in quarantaine thuis te volgen.

Identificeer de meest kwetsbaren: de studie die onderzocht wat sommige mensen resistenter maakt tegen het virus

Zo ziet het coronavirus er onder de microscoop uit. Screenshot YouTube

Geneyx Genomex Ltd. uit Tel Aviv heeft een cloudgebaseerde genetische databank ontwikkeld die door universiteiten en onderzoeksinstellingen wordt gebruikt om genetische risico- of resistentiefactoren voor verschillende medische aandoeningen te identificeren. Het bedrijf voert nu een onderzoek uit dat ernstige en milde gevallen van het coronavirus zal vergelijken om erachter te komen of bepaalde genetische mutaties de respons op het virus verhogen of verlagen. Momenteel hebben ziekenhuizen in Israël, China en Italië zich aangemeld als deelnemers aan de studie, en Geneyx is van plan om samen te werken met andere ziekenhuizen die momenteel coronavirus gevallen behandelen, door hen een gezamenlijk gegevensbeheersysteem te bieden. Nadat er voldoende monsters zijn verzameld, worden de gevallen gecategoriseerd – bijvoorbeeld op basis van de ernst van de symptomen – en begint het DNA-sequentieproces. Het bedrijf is ook van plan een database te maken die de gevoeligheid voor het virus in kaart brengt, om zorgverleners een voorspellend voordeel te geven.


Bronvermelding
Datum:       26-03-2020
Auteur:       Joop Soesan
Beeld:         Screenshot YouTube
Website:     https://www.joods.nl/


 

EN / NL/ עב