De doos houdt waarschijnlijk verband met de unieke economie van Jeruzalem in de schaduw van de Tempel, die een strikte naleving van de Joodse wet met zich meebracht, zeggen onderzoekers.

Een zeldzame stenen container met meerdere compartimenten, die ongeveer 2000 jaar oud is, is voor het eerst aan het publiek onthuld in het Israel Museum in Jeruzalem.

De doos, uit zachte kalksteen gesneden, meet 30 x 30 cm (ongeveer 12 x 12 inch) en is verdeeld in negen gelijke binnenvakken. De doos werd ontdekt in een vernietigingslaag in een oude winkel uit het einde van de Tweede Tempelperiode die ooit langs de pelgrimsroute in de Stad van David stond. De zijkanten van de doos zijn zwart, wat aangeeft dat deze is verbrand, misschien tijdens gebeurtenissen van de Grote Joodse Opstand, die uiteindelijk tot de verwoesting van Jeruzalem leidde. 

Onderzoekers gaan ervan uit dat de doos werd gebruikt voor commerciële doeleinden, zoals het uitstallen van vooraf afgemeten goederen.

De opgravingen van de pelgrimsroute in de stad David. Foto: Emil Eladjem/Israël Antiquities Authority.

“Tijdens de opgravingen van de Pelgrimsweg, waar de kist werd ontdekt, zijn veel voorwerpen gevonden die getuigen van de bloeiende commerciële activiteit die plaatsvond langs de weg tijdens de Tweede Tempelperiode”, aldus Yuval Baruch en Ari Levy, opgravingen. directeuren namens de Israel Antiquities Authority.

“Tijdens de opgravingen hebben we keramische en glazen vaten, productie- en kookfaciliteiten, verschillende meetinstrumenten, stenen gewichten en munten blootgelegd. Samen suggereren deze objecten dat de weg verbonden was met commerciële activiteiten zoals een levendige stedelijke markt. De pelgrimsweg die de vijver van Siloam met de Tempelberg verbond, was 2000 jaar geleden de belangrijkste verkeersader van de stad. Het lijkt erop dat de nieuw ontdekte doos verband hield met deze commerciële activiteit”, voegde ze eraan toe.

De economische en commerciële systemen van de Tweede Tempel van Jeruzalem waren vergelijkbaar met die in andere grote steden in de Romeinse wereld en beschikten over grote markten met lokale en geïmporteerde goederen, waarvan sommige zelfs exotisch. Als tempelstad en pelgrimsoord hadden de oude markten van Jeruzalem waarschijnlijk gespecialiseerde artikelen, wat in andere gebieden ongebruikelijk was. 

De opgravingen van de pelgrimsroute in de stad David. Foto: Emil Eladjem/Israël Antiquities Authority.

Het dagelijkse leven en de handel in de Tweede Tempel van Jeruzalem moeten zijn uitgevoerd met strikte naleving van de Joodse zuiverheidswetten. Bewijs hiervan kan worden gezien door een aantal verschillende archeologische vondsten, zoals duizenden kalkstenen fragmenten van schepen die zijn ontdekt bij opgravingen in de oude stad en haar omgeving. Het wijdverbreide gebruik van stenen vaten kan worden verklaard door de Joodse wet, die bepaalt dat steen, in tegenstelling tot klei of metaal, niet onzuiver kan worden. Daarom is het mogelijk dat stenen vaten gedurende lange perioden werden hergebruikt.

“Het lijkt erop dat de stenen kist met meerdere compartimenten uit de Stad van David verband hield met de unieke economie van Jeruzalem die in de schaduw van de Tempel werd gevoerd, waarbij strikte naleving en in overeenstemming met de zuiverheidswetten werden gehandhaafd. Daarom kunnen we deze doos duidelijk als een vondst in Jeruzalem beschouwen”, aldus Levy en Baruch.

Delen van een soortgelijke kist werden ongeveer 50 jaar geleden ontdekt door de archeoloog Nachman Avigad tijdens opgravingen in de Joodse wijk. Avigad noemde het object op humoristische wijze een ‘noten- en zadenkom’, een naam die is blijven hangen. Alle soortgelijke dozen zijn ontdekt in Jeruzalem, vooral in de Stad van David; de nieuw ontdekte doos is het enige volledige voorbeeld.


Datum: 22-02-2024

Bron:  https://www.jns.org/rare-limestone-box-from-second-temple-era-uncovered-in-jerusalem/:

Afbeelding: De doos is te zien in de archeologiegalerij van het Israel Museum. Foto: Zohar Shemesh/Israël Museum.

EN / NL/ עב