De situatie in de wereld is op dit moment buitengewoon gevaarlijk, misschien wel het gevaarlijkste sinds de Cubacrisis, ruim zestig jaar geleden. En nu het Vladimir Poetin niet lukt om de oorlog met Oekraïne snel te winnen, nemen de risico’s voor hem snel toe.

Wordt deze oorlog zijn ondergang? En wat gaat hij doen als dat tot hem doordringt? Neemt hij dan de wereld mee in zijn ondergang? Door een kernoorlog te ontketenen?
Daarom mijn zeer dringende oproep: Alstublieft, ga in gebed en blijf bidden, roep tot de Heere, smeek Hem om in te grijpen met Zijn hemelse legermachten en vrede te schenken, Zijn vrede!

De Oekraïense christenen beseffen dat hun land zwakker is dan het Russische leger. Ze beseffen dat alleen de Heere hen kan redden. Daarom roepen ze tot Hem.
Ze nemen de toevlucht tot Hem, schuilen bij Hem, komen in actie, in Zijn kracht, in vertrouwen op Hem.
En het feit dat de opmars van de Russen minder snel gaat dan was verwacht, zien ze al als verhoring van de vele gebeden. Hoewel, de aanvallen worden zwaarder, de kerncentrale van Zaporitzja is in Russische handen gevallen, de situatie wordt steeds kritieker…
Ze sporen ons dan ook aan: Bid, bid, bid, blijf bidden. En ze laten weten: We ervaren dat er voor ons wordt gebeden.

Alstublieft, ga in gebed en blijf bidden, roep tot de Heere, smeek Hem om in te grijpen met Zijn hemelse legermachten en vrede te schenken, Zijn vrede!

Ook in Nederland zijn er kerken, gebedsgroepen die nu dagelijks bij elkaar komen om deze situatie bij de Heere te brengen. Het was een voorrecht om daar deze week enkele keren bij te mogen zijn.
Dan ervaar je het: de beste plaats is voor Gods troon, in Zijn tegenwoordigheid, als mensen hun hart uitstorten voor de Heere, in verwachting, in het besef het niet verdiend te hebben, en tegelijk te mogen pleiten voor Zijn genade.

We baden voor een gelovig echtpaar in Kyiv, dat daar een bakkerij heeft, brood en koffie uitdeelt en ook het Evangelie doorgeeft.
We baden voor het Oekraïense volk, om bescherming, bevrijding, moed en hoop.
We baden om troost en kracht voor hen die geliefden hebben verloren door de oorlog.
We baden voor het leger, om bescherming voor de militairen, de vrijwilligers, om moed, om kracht.
We baden voor de Oekraïense president Zelensky, dat de Heere hem zal beschermen en moed en kracht zal schenken om zijn volk te leiden.

We baden voor de lichamelijk en verstandelijk beperkten, voor wie het hele zware tijden zijn, zeker als ze niet kunnen begrijpen wat er aan de hand is, maar wel de dreiging ervaren.
We baden voor de baby’s en kinderen, om hun bescherming, dat ze er geen trauma’s aan zullen overhouden.
We baden voor de moeders, die in de schuilkelders en de metrostations zijn bevallen van een baby. Door de stress hebben ze vaak onvoldoende moedermelk.

We baden dat God Poetin zal stoppen, dat hij ten val zal komen, op een manier die wij niet kunnen bedenken, dat hij tot bekering zal komen.

We baden voor de vluchtelingen, nu al meer dan één miljoen in een week tijd, om hun bescherming, om opvangplaatsen, om goede zorg.
We baden voor hen die vluchtelingen helpen een veilige plaats te vinden.
We baden om wijsheid voor de wereldleiders, om de juiste beslissingen op de juiste momenten te nemen.

We baden ook voor Rusland.
We baden dat God Poetin zal stoppen, dat hij ten val zal komen, op een manier die wij niet kunnen bedenken, dat hij tot bekering zal komen.
We baden voor de groep mensen om Poetin heen, dat er iemand of misschien meerderen zullen zijn die het aandurven hem tegengas te geven.
We baden voor de mensen in Rusland, die, als ze al bekend zijn met deze oorlog, het er ook niet mee eens zijn, zich ervoor schamen, maar bang zijn en het niet aandurven om hun stem ertegen te laten horen.

En ondertussen wordt het land steeds verder vernield. Zijn mensen bang? Misschien valt vannacht de bom op hun huis. Of morgen. Of overmorgen.

Het raakt om te lezen dat veel Oekraïners in hun angst en nood op zoek gaan naar God. Er is veel vraag naar Bijbels. Laten we bidden dat de Heere dwars door deze crisis heen velen tot geloof in Hem zal laten komen.

We baden dat ook het Evangelie voortgang zal hebben in Oekraïne en dat dwars door alles heen Gods grote Naam zal worden verheerlijkt en geheiligd. Hoe? Dat weten wij ook niet, dat is aan Hem.

Dirk van Genderen is Bijbelleraar. Klik hier om zijn website te bezoeken.

 

 

EN / NL/ עב