Terwijl de VAE en Bahrein zich voorbereiden om dinsdag in het Witte Huis een normalisatie-akkoord te ondertekenen met Israël, is de vraag op ieders lippen wie de volgende is – en Oman lijkt de belangrijkste kandidaat in de geruchtenmolen te zijn.

Sultan Haitham bin Tariq al Said, pas in januari geïnstalleerd als heerser nadat zijn neef, decennia-lange leider Qaboos bin Said al Said, stierf, heeft vrijdag publiekelijk zijn goedkeuring gegeven aan het besluit van Manama.

“Het Sultanaat verwelkomt het initiatief van het Koninkrijk Bahrein en hoopt dat het nieuwe strategische pad zal leiden tot vrede in het Midden-Oosten, gebaseerd op het einde van de Israëlische bezetting en de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat waarvan de hoofdstad Oost-Jeruzalem zal zijn.” meldde het Twitter-account van de staatstelevisie.

Het Sultanaat verwelkomde eveneens het besluit van de VAE om de banden met Israël in augustus te normaliseren.

Na de aankondiging van Oman rapporteerde het officiële persbureau van het land over een telefoongesprek tussen de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi en zijn Omaanse tegenhanger om regionale kwesties te bespreken en de noodzaak om de banden tussen de twee landen te versterken.

Oman, Bahrein en de VAE vormen de helft van de Gulf Cooperation Council, een politieke en economische unie van Arabische Golfstaten. Oman kan ertoe worden aangezet om hun voorbeeld te volgen om zowel financiële als politieke redenen, omdat de economie van het land al enkele jaren in het economische slop zit, lang voordat de coronavirus-pandemie grote schade aanrichtte aan de wereldeconomie.

Een rapport van Fitch Ratings verwacht dat de staatsschuld van Oman dit jaar minstens 80 procent van het bbp zal bedragen. De rating van de overheid is in 2020 twee keer verlaagd en staat nu op BB-, dat wordt beschouwd als het territorium van junk-obligaties. Ondertussen zijn de VAE de belangrijkste handelspartner van Oman en maken ze volgens een BBC-rapport in januari in toenemende mate inbreuk op de soevereiniteit van Oman.

Er zijn ook overwegingen die Oman zouden kunnen tegenhouden.

In tegenstelling tot andere Perzische Golfstaten, voornamelijk Saoedi-Arabië, heeft het sultanaat nog steeds goede betrekkingen met Iran, dat op korte afstand van het land aan de overkant van de strategische Straat van Hormuz ligt. Rhiaad zou graag zien dat iedereen Amerikaanse sancties tegen zijn Perzische rivaal steunt vanwege zijn nucleaire ambities en sponsoring van terrorisme. Volgens officiële cijfers van Teheran exporteerde Iran in 2019 echter voor 768 miljoen dollar aan goederen naar Oman en de twee landen moedigen actief economische samenwerking en handel op meerdere fronten aan.

“De reden waarom nog geen open en volledige betrekkingen tot stand zijn gebracht [met Israël] is de redelijke mogelijkheid dat de betrekkingen van Oman met Iran aanzienlijk zullen worden geschaad”, zei een Arabische diplomatieke bron maandag tegen Israel Hayom .


Bronvermelding:
Datum:        14-09-2020
Auteur:        Batya Jerenberg, World Israel News
Beeld:          Pixabay
Website:      worldisraelnews.com


 

EN / NL/ עב