Minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, hield vandaag een toespraak in het Oostenrijkse concentratiekamp Mauthausen tgv Internationale Holocaust Dag. In dit concentratiekamp is zijn grootvader Bela Lampel in april 1945 vermoord.

De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer, de minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg, de minister van Binnenlandse Zaken Gerhard Karner en de leider van de Oostenrijkse Joodse gemeenschap Oskar Deutsch waren ook bij de ceremonie aanwezig.

Lapid zei daarbij: Opa Bela werd in maart 1944 door een SS-soldaat uit zijn huis gehaald, in het bijzijn van zijn vrouw en mijn vader Tommy, toen 12 jaar oud.

“Opa Bela, een rustige man wiens familienaam Bela de Wijze was, heeft me vandaag hierheen gestuurd”, zei Lapid, “om namens hem te zeggen dat de Joden zich niet hebben overgegeven”.

“Ze hebben een sterke, vrije en trotse Joodse staat opgericht en ze hebben zijn kleinzoon gestuurd om hen hier vandaag te vertegenwoordigen. De nazi’s dachten dat zij de toekomst waren, en dat joden iets zouden zijn dat je alleen in een museum aantreft. In plaats daarvan is de Joodse staat de toekomst en is Mauthausen een museum.”

“Rust in vrede, opa, je hebt gewonnen.”

In zijn toespraak verontschuldigde Nehammer zich aan Lapid in naam van Oostenrijk voor de misdaden die in Mauthausen zijn begaan en voor de moord op Lapid’s grootvader.


Bronvermelding:
Datum:        27-01-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:        Yair Lapid in Mauthausen. Foto Shlomi Amsalem / GPO
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב