Zandstorm verantwoordelijk voor 4 doden in Egypte, geen ernstige verwondingen in Israël, maar het weer zorgt voor een hete puinhoop, waardoor vluchten aan de grond blijven en bomen omvallen; de temperaturen zullen vrijdag stijgen.

Krachtige winden hebben donderdag boven Israël en de omliggende regio verblindende wolken zand en stof in de lucht geschoten, waardoor bomen en kranen omvielen, vluchten aan de grond werden gehouden en mensen met ademhalingsproblemen binnen moesten blijven.

De zandstorm was verantwoordelijk voor ten minste vier doden in Egypte, waaronder in Caïro, waar een reclamebord op een belangrijke snelweg instortte, waarbij een dode en vijf gewonden vielen.

Geen dodelijke slachtoffers van het wilde weer werden gemeld in Israël, waar aanhoudende winden van meer dan 50 kilometer per uur werden geregistreerd, met windstoten tot 100 km/u in Ashkelon, volgens de Israëlische Meteorologische Dienst.

De harde wind werd geholpen door een intense hittegolf die de temperaturen donderdag deed oplopen tot in de hoge 30 graden Celsius (high 90s, low 100s Fahrenheit) en die naar verwachting vrijdag verder zal toenemen.

Foto’s en video’s van de bui toonden enorme golvende wolken van zand en stof boven snelwegen en steden in het zuiden en midden van Israël nadat de wind in de namiddag begon aan te trekken.

Een zandstorm in Eilat heeft naar verluidt de activiteiten op Ramon Airport stilgelegd.

Eerder daalde een zware sluier van zand neer over Ben Gurion International Airport, waardoor het zicht bijna nul werd, zelfs wanneer vliegtuigen probeerden te taxiën of op te stijgen.

In Herzliya vielen twee kranen tegen elkaar op een bouwplaats, met aanzienlijke schade maar geen gewonden, meldde de nieuwssite Walla. In Tel Aviv moest een man worden behandeld voor lichte verwondingen nadat hij was geraakt door een vallende boom, zei de reddingsdienst Magen David Adom. Een palmboom verpletterde een auto met een vrouw erin in Hod Hasharon, meldde Channel 12, maar zij raakte niet gewond.

Het zand en de wind beperkten ook het zicht voor automobilisten, stuurden afval en vuilnisbakken door de straten van de stad en bemoeilijkten de ademhaling voor mensen met ademhalingsproblemen.

De autoriteiten in Egypte hadden mensen met gezondheidsproblemen aangeraden binnen te blijven in de aanloop naar de zware zandstormen van donderdagochtend.

Naast het billboard in Caïro werd een meisje gedood, door een andere reclame in een buitenwijk van de hoofdstad werd een man dood gedrukt door een vallende dadelpalm in de Nijldelta, en viel een jongen van een balkon op de vierde verdieping terwijl hij naar de storm in de Sinaï keek en kwam daarbij om het leven, meldde The National.

Beelden uit Caïro toonden ook auto’s die verkeerd reden op een snelweg, op de vlucht voor een enorme berg stof en zand die op hen afkwam.

De autoriteiten hebben donderdag twee havens langs het Suezkanaal gesloten “wegens slechte weersomstandigheden”, waaronder hevige wind en hoge golven die de zandstorm vergezelden.

Verminderd zicht tijdens een soortgelijke storm in 2021 leidde ertoe dat het gigantische containerschip Ever Given diagonaal in het Suezkanaal vast kwam te zitten, waardoor de handelsstromen bijna een week lang werden verstoord.

In Israël wordt verwacht dat de wind vrijdag wat zal afnemen, maar de lucht stoffig zal blijven.

Verwacht wordt dat de temperaturen in Tel Aviv zullen oplopen tot 42C (107F) en in sommige andere delen van het land zelfs nog heter.

Het bevel van brandweer en reddingscommissaris Eyal Caspi van donderdag verbiedt het aansteken van vuur in open gebieden in het hele land vanaf 8 uur vrijdagochtend tot 23.59 uur.

Het KKL-JNF Joods Nationaal Fonds heeft ook een verklaring uitgegeven waarin het wandelaars benadrukt dat het verboden is vuur aan te steken in beboste gebieden.

Tijdens een soortgelijke hittegolf vorig weekend braken in heel Israël meer dan 170 branden uit, die enige schade maar geen gewonden veroorzaakten.

____________________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
2-6-2023

Auteur:
Toi Staff

Beeld:
A sandstorm nears Eilat on June 1, 2023. (Yuval Sagi/ INPA; Used in accordance with Clause 27a of the Copyright Law)

EN / NL/ עב