In het kader van zijn bezoek aan het World Holocaust Forum, op 23 januari, zal koning Willem-Alexander ook andere plekken in Israël aandoen. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maakte woensdag zijn programma bekend.

Zoals verwacht zal de vorst een bezoek brengen aan de Israëlische president Reuven Rivlin, maar ook doet hij het Nederlandse bejaardentehuis Beth Juliana aan. Staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vergezeld de koning.

Het bezoek aan Rivlin is in het kader van de Holocaustbijeenkomst, die de volgende dag plaatsvindt. Samen met andere staatshoofden, regeringsleiders en hoge vertegenwoordigers zal de koning op 22 januari dineren op de presidentiële residentie. De ochtend daarna brengt hij een bezoek aan het Yad Vashem-museum. ‘Tijdens de rondleiding door het museum staat Koning Willem-Alexander in het bijzonder stil bij het lot van Joodse Nederlanders tijdens de Duitse bezetting’, aldus de RVD.

Hierna gaat de koning door naar Herzliya, waar hij zorgcentrum Beth Juliana zal aandoen. In het bejaardentehuis wonen Nederlands-Joodse ouderen die ooit aliya hebben gemaakt en nu van hun oude dag genieten. Willem-Alexander zal met hen praten en ook spreken over de Shoa (Holocaust), die de meesten hebben moeten meemaken. Ook herinneringen aan Nederland, andere gebeurtenissen in de bange jaren ’40-’45 en hun leven in Beth Juliana komen aan bod. Met de directie zal de koning spreken ‘over de op maat gemaakte zorg’ in het bejaardentehuis.

‘s Middags gaat onze vorst door naar het World Holocaust Forum in Jeruzalem. ‘Deze bijeenkomst staat in het teken van het herdenken van de Holocaust en het tegengaan van wereldwijde antisemitisme. Staatshoofden en regeringsleiders uit circa veertig landen komen hier samen ter gelegenheid van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust’, schrijft de RVD. Het bezoek aan het Forum is het begin van een aantal herdenkingen en vieringen die de koning en leden van de koninklijke familie zullen bijwonen in het kader van 75 jaar bevrijding.

Bron: https://jonet.nl/

EN / NL/ עב