Vrouwensport is in strijd met de Taliban-wet in Afghanistan.
De 19-jarige winnares van de 57 kilometer lange nationale wielerkampioenschappen van Afghanistan, die zondag werden gehouden in Aigle, Zwitserland, en haar zus – de winnaar van de tweede plaats – waren net op tijd uit hun door de Taliban geregeerde land gevlucht.
Sinds de Taliban vorig jaar aan de macht kwamen in Afghanistan, hebben ze de vrouwen en meisjes van het land verboden deel te nemen aan sport en veel banen bij de overheid, en hebben ze hun middelbaar onderwijs verboden.
Alleen Afghaanse vrouwen die buiten hun eigen land wonen, kunnen deelnemen aan internationale sportcompetities; nu woonachtig in Italië, Fariba Hashimi, 19, en Yulduz Hashimi, 22, ondertekenden contracten om lid te worden van het Israel-Premier Tech Roland-team, dat eigendom is van de Israëlisch-Canadese miljardair zakenman en filantroop Sylvan Adams .
“We schrijven hier geschiedenis, want deze twee dappere vrouwen worden de eersten uit hun land die dit niveau van de sport bereiken”, zei Adams. “Het maakt deel uit van onze toewijding om jonge fietsers van over de hele wereld te helpen – van ontwikkelingslanden tot oorlogsgebieden.”
Adams heeft de zaak op zich genomen om Afghanen te helpen redden van de harde realiteit van een door de Taliban gecontroleerd Afghanistan.
“Ik kan niet liegen; het is zo spannend, maar het is ook druk”, zei de jongere Hashimi na het ondertekenen van het contract. “Eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat ik deze kans zou krijgen om voor een [UCI] World Tour-team te rijden en een kans om in de Tour de France te racen.”
“Ik ga de uitdaging aan en race voor alle vrouwen in Afghanistan”, zei de toekomstige winnaar. “Mijn land is tegenwoordig gevaarlijk voor veel van de vrouwen die daar wonen. Vrouwen zijn niet vrij om te leven en te gedijen zoals ze willen, maar als ze me zien rijden in de [Tour de France] met de Afghaanse kleuren, zullen ze zien dat alles mogelijk is.”
Na de chaotische terugtrekking van het Amerikaanse leger uit het land, heeft de door de Taliban geleide regering sindsdien een “draconisch beleid” ingevoerd, aldus Amnesty International.
In september 2021 vertelde de Taliban-woordvoerder van International Media Suhail Shaheen aan de Russische media-outlet Sputnik International dat de radicale islamisten bereid zijn om betrekkingen aan te knopen met alle landen in de wereld, inclusief de Verenigde Staten, op één na: de Joodse staat Israël.
“Natuurlijk hebben we geen relatie met Israël. We willen betrekkingen hebben met andere landen, Israël behoort niet tot deze landen”, zei Shaheen.
Een kleine factie binnen de Taliban zou echter bereid kunnen zijn om onofficiële banden met Israël te ontwikkelen , volgens een recent i24NEWS-rapport.
Afghanistan en Israël hebben nooit diplomatieke betrekkingen gehad.
Bronvermelding:
Datum: 25-10-2022
Auteur: Redactie All Israel
Website: All Israel