De Bahreinse minister zei dat er “geen beperkingen of speciale behandeling of speciale regels” zullen zijn voor Israëlische bedrijven. Israëlische producten die over de lijnen van vóór 1967 zijn geproduceerd vanuit nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Golanhoogvlakte, mogen in Bahrein het label “Made in Israel” krijgen, zei de minister van Industrie, Handel en Toerisme Zayed bin Rashid Al Zayani donderdag.

“Zonder in details en grenslijnen in te gaan, zullen Israëlische producten of diensten … worden behandeld als Israëlisch,” zei Al Zayani, toen hem werd gevraagd naar het onderwerp. “We zullen ze herkennen als Israëlische producten”, voegde hij eraan toe.

Al Zayani wees er ook op dat veel van de zaken tussen Israël en Bahrein niet noodzakelijkerwijs in tastbare producten zullen zijn, maar eerder in diensten van de Israëlische technische sector. Zijn woorden komen op een moment dat de Palestijnen de internationale gemeenschap ertoe aanzetten om Israëlische producten die zijn geproduceerd via de Groene Lijn, in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever , te boycotten door Israël te dwingen zich terug te trekken naar de lijnen van vóór 1967.

Bahrein steunt routinematig VN-resoluties, die als anti-Israëlisch worden beschouwd, waarin staat dat alle VN-lidstaten Israëlische goederen moeten behandelen die zijn geproduceerd over de lijnen van vóór 1967 als ze buiten Israël zijn gemaakt. Woensdag was Bahrein een van de 145 landen die een resolutie van de Algemene Vergadering van de VN goedkeurden, de “Vreedzame regeling van de kwestie Palestina”.

Hij riep de lidstaten op “in hun relevante transacties onderscheid te maken tussen het grondgebied van de staat Israël en de sinds 1967 bezette gebieden”. In de tekst werd verder gesteld dat VN-lidstaten geen hulp of bijstand verlenen aan illegale nederzettingenactiviteiten, inclusief het niet verlenen van hulp aan Israël voor specifieke doeleinden in verband met nederzettingen in de bezette gebieden, in overeenstemming met Resolutie 465 (1980) van de Veiligheidsraad. van 1 maart 1980. ”

Op de Algemene Vergadering van de VN in New York op woensdag bevestigde een Bahreinse vertegenwoordiger de steun van zijn land voor een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict aan de linies van vóór 1967, met Oost-Jeruzalem als de Palestijnse hoofdstad. Dit omvat ondersteuning voor eerdere internationale afspraken die dat standpunt bevestigen, zoals het Arabische vredesinitiatief, voegde hij eraan toe.

“We bevestigen de noodzaak om alle vormen van steun te bieden aan de rechtvaardige zaak van het Palestijnse volk”, zei de Bahreinse vertegenwoordiger. Maar tegelijkertijd zei de Bahreinse vertegenwoordiger dat zijn land gelooft dat de regio gediend is met vrede met Israël, en dat een dergelijke vrede een belangrijke stap voorwaarts is om het conflict met de Palestijnen te beëindigen en om ‘de aspiraties van de Palestijnse mensen.

“Het Midden-Oosten staat vandaag voor ongekende uitdagingen en deze uitdagingen vereisen vastberaden actie die samenwerking tussen iedereen vereist”, vooral op de gebieden die van belang zijn. “We moeten de waarden van co-existentie en tolerantie en acceptatie van de ander versterken”, zei hij. Israël heeft deze maand zijn normalisatieovereenkomst met Bahrein geratificeerd, onder de noemer van de door de VS bemiddelde Abraham Accords. Het volgde op een soortgelijke deal met de Verenigde Arabische Emiraten. Als onderdeel van die deals stemde Israël ermee in de plannen om nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te annexeren op te schorten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo ondernam echter nog steeds stappen om de legitimiteit van de nederzettingen te versterken door een wijnmakerij in Judea en Samaria te bezoeken. Tijdens zijn bezoek heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn richtlijn omgedraaid om Israëlische producten op de Westelijke Jordaanoever toe te staan ​​die voorheen als “gemaakt op de Westelijke Jordaanoever” werden bestempeld, maar nu het label “gemaakt in Israël” mogen krijgen.

De EU heeft richtlijnen gepubliceerd die adviseren om consumentenetiketten op producten te plaatsen die informatie over de herkomst van het product geven. Een uitspraak van het Europese Hof die nog moet worden uitgevoerd, heeft de plaatsing verplicht gesteld van etiketten die de consument duidelijk maken dat deze producten niet in Israël zijn geproduceerd. Al Zayani zei dat er “geen beperkingen of speciale behandeling of speciale regels” zullen zijn voor Israëlische bedrijven. “We zullen Israëlische en Israëlische bedrijven behandelen zoals we dat doen met Italiaanse, Duitse of Saoedische bedrijven,” zei hij. “Israëli’s zijn welkom zoals elk ander internationaal bedrijf in Bahrein.” Al Zayani maakte de opmerkingen terwijl hij de allereerste handelsdelegatie van Bahrein naar Israël leidde. Tijdens het bezoek had hij een ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu, minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi, minister van Economie Amir Peretz en anderen.


Bronvermelding:
Datum:        03-12-2020
Auteur:         LAHAV HARKOV , TOVAH LAZAROFF
Website:      https://www.jpost.com/


 

EN / NL/ עב