Israël zal samenwerken met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om een ​​digitaal gezondheidscentrum op te richten en te promoten.

De Israëlische president Isaac Herzog kondigde het initiatief aan bij de opening van de driedaagse conferentie van de WHO van haar Europese vertegenwoordigers in Tel Aviv – de eerste keer dat de bijeenkomst in Israël werd gehouden.

“Israël is de thuisbasis van talloze baanbrekende med-tech en health-tech start-ups, die de grenzen van de menselijke verbeelding verleggen. Samen met Europese en internationale instellingen kunnen we de doorbraken ontwikkelen die mensen in staat stellen gezonder en langer te leven”, aldus Herzog. “In deze geest ben ik verheugd aan te kondigen dat Israël zal samenwerken met de WHO om een ​​hypermodern centrum voor digitale gezondheid op te richten, dat hoogwaardige en innovatieve zorg naar alle uithoeken van de wereld zal brengen.”

De driedaagse conferentie, die van maandag tot en met woensdag plaatsvindt, brengt vertegenwoordigers van 53 lidstaten van het Europees Regionaal Comité van de WHO en de voorzitter van de organisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, naar het Tel Aviv Hilton Hotel.

Naast digitale gezondheid behoren ook de voorbereiding op een pandemie, de effecten van langdurige COVID-19 en “beter terugbouwen” tot enkele van de onderwerpen die moeten worden besproken, volgens een promotievideo op de Facebook-pagina van de WHO en een kopie van het schema.

Herzog had ook wat kritiek op het wereldorgaan dat zei dat de “bevooroordeelde en gepolitiseerde resoluties” die Israël op de Wereldgezondheidsvergadering uitlichten – vergelijkbaar met de Verenigde Naties – moeten stoppen.

“Dergelijke resoluties, gebaseerd op onwaarheden en bijbedoelingen, schaden het werk en de reputatie van deze vooraanstaande instantie, terwijl ze een negatieve invloed hebben op de gezondheidssamenwerking in de regio”, zei hij.

Desalniettemin zal de eerste persoonlijke conferentie van deze soort van de WHO sinds het uitbreken van de COVID-19-pandemie waarschijnlijk meer samenwerking dan controverse bevatten. Het ministerie van Volksgezondheid zei dat deze week minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz naar verwachting deze week bilaterale samenwerkingsovereenkomsten met functionarissen uit andere landen zal ondertekenen.

Horowitz noemde de conferentie ‘heel belangrijk voor het land en zijn gezondheidssysteem’.

“Het beleid dat we het afgelopen jaar hebben geïmplementeerd en de prestaties van het Israëlische gezondheidszorgsysteem in de strijd tegen het coronavirus hebben zich echt onderscheiden op het wereldtoneel”, zei Horowitz in een verklaring.

Ten minste twee Israëlische advocaten hebben een brief aan het ministerie van Volksgezondheid gestuurd met het verzoek om kopieën van de overeenkomsten in te zien voordat ze worden ondertekend, en voegden eraan toe dat Israëli’s het recht hebben om te weten wat er wordt overwogen voordat overeenkomsten worden ondertekend.


Bronvermelding:
Datum:        14-09-2022
Auteur:        Nicole Jansezian
Beeld:          De Israëlische president Isaac Herzog opent de 72e zitting van het Regionaal Comité voor Europa van de WHO, in Tel Aviv, 12 september 2022 (Foto: Haim Zach/GPO)
Website:      All Israel


Noot van de Redactie
Voor alle artikelen die op deze website worden geplaatst geldt dat de publicaties niet noodzakelijk het standpunt of de mening weer van RadioIsrael.nl weergegeven.

 

EN / NL/ עב