Inwoners van de afgelegen gebieden van Israël verdienen minder geld en krijgen minder onderwijs- en gezondheidsdiensten, maar zijn net zo tevreden als inwoners van de centrale regio, volgens een rapport over de Israëlische samenleving door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In de analyse werden gemeenschappen in Israël ingedeeld in vijf categorieën: Jeruzalem en Tel Aviv; tussen Gedera in het zuiden en Hadera in het noorden; Galilea en het gebied tussen Kiryat Gat en Beer Sheva; de Negev, Arava en de Golanhoogte; en alle andere gemeenschappen van Israël, aldus Globes.

De cijfers tonen een duidelijke voorkeur voor de centrale regio boven de buitengebieden, hoewel niet in elk criterium. Het bruto maandinkomen per huishouden is bijvoorbeeld het laagst (NIS 18.662) en de consumentenbestedingen zijn het laagst (NIS 15.132) in de Negev, Arava en de Golan hoogte. Het bruto maandinkomen per huishouden bedroeg NIS 22.035 in Jeruzalem en Tel Aviv; NIS 23.036 tussen Gedera en Hadera; NIS 20.651 in Galilea en tussen Kiryat Gat en Beersheva, en NIS 19.490 in alle andere Israëlische gemeenschappen.

De hoogste arbeidsparticipatie was in de Negev, Arava en de Golan hoogte – 69,1%, gevolgd door het gebied tussen Gedera en Hadera (65,3%), Jeruzalem en Tel Aviv (65,3%), andere Israëlische gemeenschappen (60,9%) en de Galilea en tussen Kiryat Gat en Beer Sheva (56,7%).

Het risico op armoede was 37% in Galilea en tussen Kiryat Gat en Beersheva en 22% tussen Gedera en Hadera. Een op de acht inwoners in Galilea en tussen Kiryat Gat en Beersheva is geregistreerd voor sociale voorzieningen, vergeleken met een op de 12 tussen Gedera en Hadera.

In antwoord op de vraag of ze medische behandeling om economische redenen hadden afgewezen, antwoordde 19% van de mensen in Galilea en tussen Kiryat Gat en Beer Sheva met “ja”, drie keer zoveel als de 6% tussen Gedera en Hadera. 86% van de mensen die tussen Gedera en Hadera wonen, zei dat hun gezondheid erg goed was, vergeleken met 81% in Galilea en tussen Kiryat Gat en Beersheva.

Het aandeel mensen dat omkwam bij verkeersongevallen in Galilea en Kiryat Gat en Beersheva was 5,8 per 100.000 inwoners, vergeleken met 2,5 in Jeruzalem en Tel Aviv. 90% van de mensen tussen Gedera en Hadera zei dat ze zeer tevreden waren, vergeleken met 89% in Galilea en tussen Kiryat Gat en Beersheva.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:         03-10-2019
Auteur:         Joop Soesan
Beeld:           Screenshot YouTube
Website:       https://www.joods.nl

– – – – –

EN / NL/ עב