“V’nahafoch hu – de zaken op hun kop zetten – betekent in het huidige klimaat gezond verstand”, zegt cabaretier Mendy Pellin.

eer dan 2000 jaar geleden, toen de Joden van Perzië zegevierden over een existentiële dreiging, vierden ze dit door een feestdag uit te roepen: ze gaven liefdadigheid, zo vertelt de Rol van Esther, stuurden elkaar cadeautjes met voedsel, aten, dronken en waren gelukkig.   

Maar terwijl Joden in Israël en de diaspora zich voorbereiden om dit jaar het rauwe Poerimfeest te vieren, hebben velen het gevoel dat het feest voorbarig is; de wonden van de gruwelijke Hamas-bloedbaden op 7 oktober zijn te vers; het aantal slachtoffers van de oorlog stijgt dagelijks; Er blijven gijzelaars in Gaza.

“Aan de ene kant wachten we nog steeds op de overwinning – we voelen ons daar helemaal niet, en we hebben allemaal te maken met trauma”, zegt Sarah Reinstein, een psychiater die in Elkana woont, een joodse gemeenschap in de noordwestelijke heuvels van Samaria. “Aan de andere kant hebben we de vreugde nodig.”

Maar Poerim, dat dit jaar op de avond van 23 maart begint en doorgaat tot het vallen van de avond op 24 maart, laat weinig ruimte voor tegenstrijdige gevoelens. Feesten, maskerades en het geven van liefdadigheid en het schenken van voedsel zijn de voorgeschreven orde van de dag. De Joodse wet verbiedt feitelijk openbare uitingen van rouw tijdens de feestdag, zelfs voor rouwende naaste familieleden. (Oplettende joden vasten echter op 21 maart van ’s ochtends tot’ s avonds – het Vasten van Esther – ter herdenking van de gebeurtenissen in Susan, de hoofdstad waar de Rol van Esther zich afspeelt.)

Eén aloude Poerim-gewoonte kan dit jaar bijzonder aantrekkelijk lijken: de rabbijnen van de Talmoed adviseren Poerim-feestgangers om te drinken totdat ze het verschil niet meer kunnen zien tussen Mordechai, de Joodse held uit de Rol van Esther, en Haman, de vijand van de Joden. Maar zelfs nu het antisemitisme over de hele wereld toeneemt, zeggen veel Joden dat ze dit jaar niet van plan zijn zich te overgeven.

Dit moment vereist in ieder geval meer waakzaamheid, zegt Elliot Cosgrove, senior rabbijn van de Park Avenue Synagoge in Manhattan, tegen JNS: “De uitdaging op dit moment is om de ogen wijd open te houden voor wat er in Israël en Gaza gebeurt, en ook het hier en nu te waarderen.”

Het Poerim-toneelstuk in de synagoge (“onheil, chaos en mishugas aan boord van het cruiseschip SS Shushan ”) zal zoals gewoonlijk worden opgevoerd, hoewel het ingezamelde geld tijdens de feestdag naar Israël zal gaan, samen met $ 18 miljoen die de gemeente al naar het Heilige Land heeft gestuurd. . “De reactie van de gemeenschap was ongelooflijk bevestigend”, zegt Cosgrove, “maar gezien de omvang van de behoefte een druppel op een gloeiende plaat.”

En de nadruk op het houden van de Poerimvieringen ‘zoals gewoonlijk’ is doelbewust, zegt Cosgrove: ‘Mijn gemeenteleden willen niet dat hun judaïsme wordt gereduceerd tot de haat van anderen.’

Het eren van de slachtoffers

Het is onwaarschijnlijk dat de meest toegewijde en ijverige groep Poerim-waarnemers dit jaar problemen zal hebben om op de gebruikelijke manier door te gaan. Melinda Strauss, een maker van nieuws- en sociale media-inhoud in Long Island, NY, heeft haar gemengde gevoelens over de vakantie niet met haar kinderen gedeeld. “Ik wil hun Poerim-vreugde niet wegnemen”, zegt de moeder van twee kinderen. “Als ze met vrienden willen rondhangen, een hoop mishloach-manot willen maken , zich willen verkleden en zo, dan wil ik ze graag steunen.”

Melinda Strauss
Melinda Strauss. Krediet: hoffelijkheid.

Maar Strauss zelf zoekt naar manieren om 7 oktober in gedachten te houden, zelfs midden in de vakantiegekte. “Mijn mishloach-manot zal kleiner worden naarmate ik meer aan Israël doneer”, zegt ze. Ze is ook van plan twee van de slachtoffers – Hadar en Itay Berdichevsky – te eren door Hadars favoriete cake te bakken en uit te delen . “Ik denk dat we tegelijkertijd vreugde en verdriet kunnen voelen, en dat is oké”, zegt ze.

Maar in Israël, waar bijna iedereen direct geraakt is door de gebeurtenissen van de afgelopen maanden, gaat het niet alleen om verdriet, maar ook om ‘trauma’s die we in onze generatie niet hebben gezien’, zegt psycholoog Norman Goldwasser.

Goldwasser, die in Florida woont en praktiseert, was op 7 oktober in Israël en behandelde overlevenden in de onmiddellijke nasleep van de aanslagen. Hij keerde onlangs terug om andere psychologen op te leiden in een nieuw traumacentrum voor soldaten die terugkeren uit de Gazastrook.

Hij adviseert geen van zijn patiënten om zich dit jaar te onthouden van Poeriemvieringen, zei Goldwasser tegen JNS: “Niemand mag toestaan ​​dat Hamas of de waanvoorstellingen van de wereld die Israël proberen te belasteren ons vermogen om een ​​vreugdevolle feestdag te vieren, ondermijnen.”

En hoewel het misschien contra-intuïtief lijkt, gelooft hij dat de Rol van Esther resoneert met degenen die herstellen van een trauma. Hij citeert de beroemde zinsnede v’nahafoch hu , die de vele omkeringen in het Poeriemverhaal beschrijft, waarbij goede karakters zegevieren en slechte karakters vallen: “Het concept van de omkering van uitkomsten [geeft ons] het vermogen om erop te vertrouwen dat God in en kan ons de kracht en veerkracht geven om door te gaan”, zegt hij.

Lachen om onszelf

In de ware geest van omkeringen is het hebben van een ernstiger Poeriem voor een groep Joden een uitstel. “Voor mij is het makkelijker, omdat er tijdens Poerim minder verwachtingen zijn van cabaretiers”, zegt Mendy Pellin.

Pellin, een ‘koosjere komiek’ en filmmaker, is van plan de dag thuis in New York City door te brengen, waar hij met zijn kinderen ‘door dozen met mishloach manot’ slentert. Maar als iemand die kwesties als seksueel misbruik van kinderen in zijn chassidische gemeenschap in Brooklyn heeft aangepakt, gelooft hij dat Poerim, net als komedie, het potentieel heeft om ‘ons te helpen lachen om de manier waarop onze geest trauma verwerkt’.

“Purim is een tijd om de logica achterwege te laten en dichter bij irrationele gevoelens van vreugde te komen,” zegt Pellin. “ V’nahafoch hu – de zaken op hun kop zetten – betekent in het huidige klimaat gezond verstand.”

Mendy Pellin
Mendy Pellin. Krediet: Wikimedia Commons.

Maar misschien wel de beste reden om dit jaar Poerim te vieren is dat het bij uitstek een gemeenschappelijke feestdag is, waarbij feesten, liefdadigheid en geschenken banden opbouwen die blijvend steun en troost bieden. OneFamily , een organisatie die terreurslachtoffers en hun families in Israël helpt, heeft vorige maand al een Purim-feest georganiseerd voor nabestaanden in Jeruzalem, en deze maand zullen er nog meer volgen.

“Elke feestdag is een kans om wat vreugde te wekken, wat licht te brengen”, zegt CEO Chantal Belzberg, “en om de kracht van gemeenschap en saamhorigheid te gebruiken om juist de mensen te helpen die het meest getroffen zijn.”

———————————————-
Bron: JNS
Datum: 13-03-2024
Auteur: Sarah Ogince
Beeld: Kostuummaskers. Krediet: Jeaneves/Pixabay.
EN / NL/ עב