Netanyahu had naast een ontmoeting met Zelensky ook een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en besprak de verkoop door Israël van zijn geavanceerde Arrow 3 raketafweersysteem.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky verwachtte “veel” en sprak dinsdagmiddag met premier Benjamin Netanyahu in een vergaderzaal in de kelder van de Verenigde Naties.

Hij ging weg met alleen een publieke belofte van Israël om door te gaan met de humanitaire hulp die het land biedt sinds Rusland Oekraïne binnenviel in februari 2022.

Het is het eerste persoonlijke gesprek tussen de twee mannen sinds Netanyahu eind december weer aan de macht kwam.

Zelensky had gewild dat hun eerste ontmoeting in Oekraïne zou plaatsvinden. Netanyahu heeft zich niet aangesloten bij de westerse leiders om Kiev te bezoeken als teken van solidariteit en heeft zich voorzichtiger opgesteld ten opzichte van de Russische invasie in dat land uit bezorgdheid om Moskou boos te maken, wiens leger zich aan de noordgrens van Israël bevindt.

Het is een zorg die zijn voorgangers Yair Lapid en Naftali Bennett ook deelden. Israël heeft, net als de meeste westerse landen, de aanval van Rusland op Oekraïne duidelijk veroordeeld, evenals de groeiende militaire alliantie van Moskou met Iran.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky meets with Prime Minister Benjamin Netanyahu on the sidelines of the UN General Assembly. September 19, 2023 (credit: Avi Ohayon/GPO)

Wat heeft Israël Oekraïne gegeven?

Het heeft Oekraïne humanitaire hulp gegeven en beloofd het land te voorzien van een civiel waarschuwingssysteem voor inkomende raketten. Oekraïne wil echter Israëlische defensieve raketafweersystemen kopen. Israël heeft geweigerd toestemming te geven voor de verkoop, wat een rode lijn is voor Moskou.

Kiev is ook gefrustreerd over het feit dat Israël niet meer heeft gedaan om vluchtelingen die de oorlog ontvluchten op te vangen.

Hij kwam net na zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN en in de aanloop naar zijn ontmoeting met Biden op donderdag in het Witte Huis.

Netanyahu kreeg voor deze week geen uitnodiging van het Witte Huis en ontmoet in plaats daarvan Biden op woensdag.

Toen hem door verslaggevers werd gevraagd wat hij van de bijeenkomst verwachtte, zei Zelensky “veel”, maar verder probeerde hij vragen te ontwijken.

Na de ontmoeting schreef Zelensky op X dat hij “gerichte gesprekken had met @netanyahu over onze samenwerking, onder andere op het gebied van civiele verdediging.

“Ik heb hem geïnformeerd over Russische aanvallen op onze steden, havens en kritieke infrastructuur met behulp van Iraanse drones. We delen onze zorgen over de toenemende militaire samenwerking tussen Rusland en Iran,” zei Zelensky.

Ontmoeting met Scholz over verkoop antiraketsystemen

Uren eerder had Netanyahu in dezelfde kamer een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en besprak de verkoop door Israël van zijn geavanceerde Arrow 3-raketafweersysteem aan de Bondsrepubliek. Duitsland heeft, net als veel van zijn buurlanden, zijn verdedigingssystemen versterkt uit bezorgdheid dat Rusland de oorlog zal uitbreiden tot over de grenzen van Oekraïne.

In de nasleep van zijn ontmoeting met Zelensky zei het kantoor van de premier dat Netanyahu had beloofd om “Oekraïne te blijven bijstaan in humanitaire kwesties”, waaronder de ontmijningsinspanningen.

De oorlog van Rusland tegen Oekraïne was een van de aandachtspunten tijdens de openingssessie op hoog niveau van de 78e Algemene Vergadering van de VN.

Biden verklaarde dinsdag in zijn VN-toespraak dat “we vandaag moeten opstaan tegen deze schaamteloze Russische agressie en andere mogelijke agressors van de toekomst moeten afschrikken”.

“Daarom zullen de Verenigde Staten, samen met onze bondgenoten en partners over de hele wereld, de dappere Oekraïense bevolking blijven steunen bij het verdedigen van hun soevereiniteit, territoriale integriteit en vrijheid,” zei Biden.

Zelensky beschuldigde Rusland in zijn VN-toespraak van genocide op Oekraïners.

“Rusland drijft de wereld naar de laatste oorlog,” zei hij. “Oekraïne doet er alles aan om ervoor te zorgen dat na de Russische agressie niemand ter wereld nog een natie durft aan te vallen.

“De bewapening moet aan banden worden gelegd. Oorlogsmisdaden moeten bestraft worden. Gedeporteerde mensen moeten terug naar huis. En de bezetter moet terugkeren naar zijn eigen land. We moeten verenigd zijn om dat voor elkaar te krijgen.”

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
19-09-2023

Auteur:
Tovah Lazaroff

Beeld
Ukrainian President Volodymyr Zelensky meets with Prime Minister Benjamin Netanyahu on the sidelines of the UN General Assembly. September 19, 2023 (photo credit: Avi Ohayon/GPO)

Website:
www.jpost.com

 

EN / NL/ עב