Pro-life-groepen worden aangemoedigd door de omverwerping van Roe v. Wade, maar zeggen dat er een lange weg te gaan is om een ​​verandering in de Israëlische samenleving te zien als het gaat om abortus.

Bijna 100 keer meer Israëli’s zijn omgekomen door abortus sinds 1977 dan in alle oorlogen en terreuraanslagen samen sinds de oprichting van het land in 1948.

Dit is een statistiek die evangelische aanhangers van Israël zouden moeten kennen, zei Ariel Hyde van Tree of Life Ministries.

“Er zijn 2 miljoen abortussen geweest sinds de geboorte van de moderne staat Israël, dus het is iets dat de hele natie enorm beïnvloedt”, merkte Hyde op.

“Als er oorlog is, bidden christenen over de hele wereld voor Israël, en daar zijn we dankbaar voor. Maar dit is een oorlog die hier elke dag plaatsvindt. Elke dag worden ongeveer 110 Israëlische kinderen vermoord – 40.000 het hele jaar door.”

Terwijl pro-life-groepen in Israël de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof verwelkomden om Roe vs. Wade teniet te doen, verschillende uitdagingen waarmee Israël wordt geconfronteerd met betrekking tot abortus. In Israël zijn naar schatting 2 miljoen abortussen uitgevoerd sinds het in 1977 legaal werd, vergeleken met ongeveer 24.000 soldaten die zijn omgekomen en slachtoffers van terrorisme sinds 1948.

Veel christelijke aanhangers van Israël over de hele wereld hebben weinig kritiek op de Joodse staat. Maar dezelfde moraliteitskwesties waar evangelicalen zowel voor als tegen lobbyen in hun eigen land, worden niet met dezelfde vastberadenheid beantwoord als in Israël.

Abortus is een van die problemen.

Weinig Israëli’s – afgezien van de Messiaans-Joodse gemeenschap en enkele religieuze Joden en christenen die hier wonen – spreken zich uit tegen abortus. En velen zien geen enkele reden om zich ertegen te verzetten.

Maar de directeuren van pro-life organisaties die met ALL ISRAEL NEWS spraken, zeiden dat ze hopen dat deze Amerikaanse uitspraak op zijn minst een dialoog zal aanwakkeren en misschien ook van gedachten en harten zal veranderen.

“Het is verbazingwekkend om te horen dat God het werk en de gebeden heeft verhoord van zoveel mensen die schreeuwen en hard werken om de VS te helpen kiezen voor het leven.” zei Hyde. “Het is ook inspirerend voor ons om te zien wat er gebeurde als het Lichaam van de Messias opstaat, zoals jarenlang in de VS, dat God zo’n groot probleem kan omdraaien.”

Ondanks de schrille argumenten die pro-lifers ervan beschuldigen dat ze uit ‘de middeleeuwen’ komen, zei Hyde dat ‘hoe meer de wetenschap vordert, hoe duidelijker we zien dat wat zich in de baarmoeder bevindt al leeft, dat dit een baby is’.

“De pro-life beweging is niet onwetenschappelijk of sociaal achterlijk. Het boekt veel positieve vooruitgang om een ​​einde te maken aan het bloedvergieten van onschuldige kinderen.”

“Onze hoop is dat de Israëli’s er echt meer als samenleving over gaan nadenken. De kwestie was tot nu toe bijna volledig eenzijdig, dus we bidden dat deze beslissing de kwestie vooruit zal helpen, zodat we er een echte publieke discussie over kunnen hebben.”

Sandy Shoshani, directeur van Be’ad Chaim, is het daarmee eens.

“Allereerst ben ik enthousiast. Ik denk alleen maar aan Psalm 139 – dat mensen door God zijn geschapen in de baarmoeder van hun moeder en dat ten slotte ongeboren kinderen worden erkend als menselijke wezens.”

Shoshani zei dat deze ongeboren kinderen mensen zijn die hun mensenrechten verdienen. Maar ze verdedigt ook het recht van vrouwen – iets wat de abortusprocedure in Israël niet doet.

Vrouwen hoeven niet overhaast tot een abortus te worden gedwongen – ze hebben tijd en informatie nodig om hun gevoelens te verwerken. Dit en geïnformeerde toestemming maken deel uit van haar rechten.

‘Als haar man zegt: ‘Ik ga je verlaten als je deze baby krijgt’, is dat geen respect voor haar. Als haar vriend zegt: ‘Ik ga niet met je trouwen als je deze baby hebt’, dan respecteert hij haar niet.”

Shoshani heeft de andere kant van de abortusindustrie in Israël gezien, een kant die uitbetalingen inhoudt voor het goedkeuren en uitvoeren van abortussen – waarvan sommige kunnen worden goedgekeurd en dezelfde dag worden uitgevoerd zonder geïnformeerde toestemming of discussie over mogelijke fysieke en emotionele bijwerkingen.

Een andere stimulans is dat artsen en verpleegkundigen voor elke abortus extra betaald krijgen.

‘Het draait allemaal om het geld,’ zei Shoshani, niet om de vrouw.

LEVENSBOOM – BEWUSTZIJN
“We zagen dat er hier zo’n enorme behoefte aan belangenbehartiging was”, zei Hyde over de recente nadruk van Tree of Life op een pro-life-boodschap in hun outreach-video’s.

Hun eerste video, die laat zien wat een abortus werkelijk is en hoe een baby in de baarmoeder al op 21 dagen een hartslag heeft, is alleen al in het Hebreeuws al 7 miljoen keer bekeken. Ze lanceerden ook een hotline voor vrouwen in nood. Minstens 130 vrouwen belden na het zien van de video en besloten hun baby’s te houden.

Tree of Life werkt samen met Be’ad Chaim, dat praktische hulp biedt aan moeders die kiezen voor het leven.

“We zijn erop gericht om de harten van Israëli’s te helpen veranderen, dus uiteindelijk zullen ook de wetten veranderen”, zei hij.

Met een gebrek aan interesse in de oorzaak van abortus, legde Hyde uit dat het Israëlische pro-leven op een lager gelegen vlakte begint.

“Een van de dingen waar ik echt voor bid, is dat Amerikaanse voorstanders van pro-life – nu deze grote overwinning op nationaal niveau is behaald – dit ook op staatsniveau en op internationaal niveau zullen bestrijden”, zei hij. gezegd.

“Velen zien het als een Amerikaanse kwestie en het is echt jammer, want er zijn wereldwijd 55 miljoen abortussen per jaar”, merkte Hyde op. “Dus we zouden heel graag zien dat het gebed en de inspanning om deze strijd te winnen losgelaten worden in de richting van Israël en de naties.”

BE’AD CHAIM – FOCUS OP HET VOLGENDE

Be’ad Chaim lobbyt bij de overheid en begeleidt vrouwen met vragen. En, zei Shoshani, ze weten dat dat niet genoeg is. De organisatie realiseerde zich al lang geleden dat om vrouwen te overtuigen om voor het leven te kiezen, acties moeten worden gecombineerd met deze overtuiging.

Sinds 2006 voorziet Be’ad Chaim, via Operatie Moses, een heel jaar lang in de basisbehoeften van de baby voor elke vrouw die zich tot haar wendt voor ondersteuning bij het voldragen van hun zwangerschap. Ze helpen momenteel 750.

Sommige mensen vragen Shoshani hoe ze ‘durft’ een mening te nemen die zo tegengesteld is aan de publieke opinie.

‘Waarom vraag je het niet aan de 4.000 vrouwen wiens baby we hebben helpen redden? Voor mij zijn die 4.000 vrouwen degenen wiens mening we waarderen.”

“Een vrouw die ik begeleidde en die thuis een abortus liet plegen, vertelde me dat ze het weefsel van de baby had bewaard en het stoffelijk overschot een maand lang onder haar kussen had bewaard. Ze huilde zichzelf elke nacht in slaap’, zei Shoshani.


Bronvermelding:
Datum:        27-06-2022
Auteur:         Nicole Jansezian
Beeld:         Sandy Shoshani, directeur van Be’ad Chaim, toont een kalender die de organisatie maakt met foto’s van baby’s die door hun werk zijn gered (Screenshot)
Website:      https://news.kehila.org/


 

 

 

EN / NL/ עב