Het nieuws op een herdenkingsdag: Holocaust Herdenkingsdag – Yom Hashoah – is normaal gesproken niet per se een dag voor nieuws. Het is normaal gesproken een dag waarop de dagelijkse drukte van het laatste nieuws, politieke ruzies en paardenhandel en andere oorlogscultuur dingen, al is het maar voor een paar uur, naar de achtergrond verdwijnt. Dit jaar zou het al anders zijn, met de pandemie die de herdenkingsceremonies van de staat beïnvloedde en meer intieme ontmoetingen met overlevenden. Maar nu er een coalitieovereenkomst wordt gesloten tussen Likud-leider Benjamin Netanyahu en Blauw-wit leider Benny Gantz, is er actueel nieuws dat de dag van plechtige herdenking verdringt.

 • Zowel de bladen Yedioth Ahronoth als ook Israel Hayom hebben Holocaust-gerelateerde artikelen als het belangrijkste item op hun voorpagina’s geplaatst. De de regeringsovereenkomst werd gereserveerd voor een onderste strook als een soort ‘onroerend goed’ advertentie. Maariv, een andere tabloid, ‘lost’ het probleem op door op de voorpagina voor elk verhaal artikelen van gelijke grootte naast elkaar te plaatsen.
 • Haaretz gebruikt ondertussen alle ruimte boven de vouw voor de coalitiedeal – inclusief vijf analyses / commentaren die de overeenkomst belachelijk maken. De ultraorthodoxe kranten die de lijn volgen van de ultraorthodoxe gemeenschap en Yom Hashoah over het algemeen niet erkent (ze herdenken de Holocaust in december of januari en sluiten deze af met een bestaande Joodse vastendag), begonnen ook met het regeerakkoord op hun voorpagina’s en berichtgeving over coronavirus-gerelateerde verhalen.

Pact met de duivel? Maar het nieuws is de coalitiedeal, dus daar zullen we mee beginnen.

 • Israel Hayom, het fanclub blad van Netanyahu, viert de deal zoals het met een geboorte zou doen na een extra lange en gevaarlijke zwangerschap, kraaiend over ‘het einde van de crisis’, net zoals ‘het drama dat zijn hoogtepunt bereikte’.
 • “Na drie zware en heftige verkiezingsrondes, ruim anderhalf jaar zonder vaste regering, lange dagen van hardnekkig onderhandelen en een politieke crisis zoals het land nooit eerder heeft gekend, tekenden Likud en Blauw en Wit gisteren voor een eenheidsregering”.
 • Haaretz, die zoals gezegd in de gedrukte editie leidt met de coalitiedeal, merkt in zijn kop op dat de overeenkomst Netanyahu een veto geeft over de benoeming van een procureur-generaal of een officier van justitie, wat zoals wordt gesuggereerd, iets te maken kan hebben met de aanstaande rechtszaak tegen Netanyahu.
 • Haaretz-redacteur Aluf Benn gooit de subtiliteit in de wind en noemt de deal een ‘alliantie van schurken’ bovenaan de voorpagina van zijn krant. Gantz “zwoer dat hij de Netanyahu-regering zou betreden om de rechtsstaat en democratie te beschermen, maar in werkelijkheid is de deal een verkoop voor die twee waarden”, schrijft de krant Gidi Weitz.
 • In Yedioth schrijft Sima Kadmon: “Dit is geen noodregering. Het is niet eens een eenheidsregering. Het is een regering van speleologie, met het coronavirus als excuus om het te creëren. ‘

Alles om Bibi te beschermen: Tal Shalev van Walla herinnert zich dat Netanyahu ooit zei – over een overeenkomst voor de exploitatie van gasbronnen – dat wanneer hij iets wil, hij het gedaan krijgt. “Gantz en Blauw en Wit zijn daar nu een nog beter voorbeeld van geworden.”

 • “Blauw en Wit geven Netanyahu politieke dekking die gedurende zijn hele proces, dat in mei begint, zal duren. En daarbij verdwijnt ook het meest serieuze alternatief van de afgelopen tien jaar”, schrijft ze.
 • Daphna Liel van Channel 12 schrijft dat Gantz het eigenlijk best goed heeft gedaan: “Gantz’s politieke kruistocht eindigde inderdaad zonder de heilige graal in de hand, maar met een belofte op zak en veel belangrijke machtsgebieden.”
 • Verward? Je bent niet alleen. ToI-redacteur David Horovitz schrijft dat een groot deel van de deal is gewijd aan “complexe juridische documenten die bedoeld zijn om ervoor te zorgen dat geen van deze rivalen die nu partners zijn geworden, de ander uit het premierschap kunnen verdrijven.”
 • “Gantz’s ex-bondgenoten in de Yesh Atid-partij, onwankelbaar in hun wantrouwen jegens Netanyahu en hun woede over Gantz’s koerswijziging, waren onvermurwbaar kwaad dat Gantz Netanyahu 18 maanden het premierschap heeft gegeven. Netanyahu zal proberen zijn huidige, sterk verbeterde populariteit verder te vergroten door de pandemie en de economische gevolgen ervan te aan te pakken en de annexatie voort te zetten. Als het Hooggerechtshof Netanyahu in deze periode als premier diskwalificeert, komen er volgens de voorwaarden van de coalitiedeal weer nieuwe verkiezingen.
 • In Haaretz zegt Anshel Pfeffer dat het niet de bedoeling van Netanyahu is om te voorkomen dat hij het premierschap in 18 maanden overdraagt, maar om ervoor te zorgen dat hij het tot die tijd behoudt. “De complexe zaak tegen Netanyahu – die, als hij verliest, vrijwel zeker doorgaat met een beroep – zal naar verwachting minstens de komende twee jaar duren. Netanyahu is er nu van verzekerd dat hij tijdens het proces de machtigste persoon in Israël blijft, met Benny Gantz, als zijn persoonlijke lijfwacht, die ervoor zorgt dat hij de hele tijd in functie blijft. ”

De regering is in oorlog met zichzelf: de verdeling van bevoegdheden betekent dat de regering niet verenigd is en het moeilijk zal vinden om te regeren, merkt ToI’s Haviv Rettig Gur op.

 • Elke kant krijgt een overweldigende macht om de andere kant te belemmeren. Gantz en Netanyahu moeten het eens zijn over elk punt dat op de agenda van het kabinet staat. In de “noodfase” heeft elk een eenvoudig veto over alle wetgeving. In de latere ‘eenheid’-fase zal de minister van Justitie – naar verwachting MK Avi Nissenkorn van Blauw en Wit – het krachtige ministeriële comité voor wetgeving voorzitten. Maar de Likud zal vasthouden aan het plaatsvervangend voorzitterschap. Zowel voorzitter als plaatsvervanger moeten het met elkaar eens zijn over de agenda van de commissie. Dan zijn er de verbazingwekkend ingewikkelde mechanismen waarmee elke man de ander hoopt te dwingen zijn kant van de afspraak te vervullen.’, schrijft hij.
 • “Optimisten verlangen misschien naar een nieuw tijdperk van verzoening en wederzijds begrip, maar de kans is groot dat de partijen hun wrok en vijandigheden naar de kabinetsforums en parlementaire commissies die ze nu gezamenlijk zullen leiden, zullen brengen “, schrijft Haaretz’s Chemi Shale v. “In plaats van nationale eenheid, zou Israël kunnen eindigen met een eeuwige strijd die nog heviger is dan de traditionele strijd tussen coalitie en oppositie. ‘
 • Zelfs Mati Tuchfeld van Israel Hayom schrijft dat hij niet verwacht dat de nieuwe regering veel vooruitgang zal boeken bij het “wijzigen van de rampzalige revolutie in de rechterlijke macht, het vaststellen van de wetgevings-gerechtelijke en vervolgingssystemen en meer.”
  “Hoewel de nieuwe regering die vorm krijgt, zal het zich niet haasten om dergelijke veranderingen door te voeren, en kunnen we hopen dat ze in ieder geval de kleine vooruitgang die al is gemaakt niet zal terugdraaien” , schrijft hij.

Wat is de schade? Yedioth Ahronoth merkt op dat het de grootste regering in de geschiedenis van het land is en besteedt veel aandacht aan klachten over hoeveel dit gaat kosten: “Het hoogtepunt van de coronavirus crisis, met een neerstortende economie en meer dan een miljoen werklozen, is juist wanneer er een massale regering ontstaat die maar liefst 36 ministers telt, ”schrijft de krant op haar voorpagina.

 • Het bestaan ​​van twee premiers leidt ertoe dat Ariella Ringel-Hoffman de hele zaak een “klucht” noemt.
 • ‘We moeten hopen dat deze mensen, die nergens aan toegeven, het werk zullen doen dat nodig is. Zonder te profiteren van de staatsbegrotingen … zonder de uitgaven te overbelasten … zonder hun bureaus met assistenten te vullen “, schrijft ze, en geeft daarmee blijk van weinig vertrouwen dat ze dat daadwerkelijk zullen doen.
 • Publieke omroep KAN meldt dat Blauw en Wit geïnteresseerd is om Yisrael Beytenu ook bij de regering te betrekken, waarmee die zelfs nog groter zou worden. “Volgens een Blauw en Wit bron worden er extra inspanningen verwacht om Avigdor Liberman bij de regering te krijgen, in ruil voor voor aan Blauw en Wit toegewezen portefeuilles, om ervoor te zorgen dat Liberman Gantz steunt.

Herinnering van veraf: een groot deel van de berichtgeving over de herdenkingsdag van de Holocaust wordt gekleurd door de coronavirus crisis en de gevolgen daarvan voor overlevenden en gedwongen veranderde herdenkingen te doen.

 • “Net als de meerderheid van de ouderen in het land, hebben de overlevenden van de Holocaust de afgelopen vijf weken hun huis niet kunnen verlaten. Zolang de blokkering aanhoudt, wordt verwacht dat ze de komende weken, waarschijnlijk maanden, gescheiden zullen blijven van de rest van de samenleving. Velen van hen hebben hun bezorgdheid geuit over hun verslechterende gezondheid of hebben de autoriteiten laten weten dat ze bang zijn dat hun geld, voedsel en medicijnen opraken, ”schrijft ze.
 • De Israëlische legerradio Galei Tsahal vertelt het verhaal van twee overlevenden “die de Holocaust hebben overleefd, maar nu zijn geveld door het coronavirus.”
 • In Haaretz schrijft Allison Kaplan Sommer dat de herdenkingen, virtueel en zonder overlevenden, een blik in de toekomst bieden als er geen overlevenden meer zijn. Zikaron BaSalon, die intieme sessies organiseert voor overlevenden om hun verhalen te vertellen, begon al met het plannen van een dergelijk scenario toen ze zich realiseerden dat er te veel mensen zich aanmeldden voor Zoom-vergaderingen en niet genoeg overlevenden .
 • “We hadden al besloten dat we, zelfs tijdens de ‘persoonlijke’ Zikaron BaSalon-bijeenkomsten die we hadden vóór het coronavirus, geregistreerde getuigenissen en getuigenissen van de tweede en derde generatie moesten gaan gebruiken, omdat er steeds minder overlevenden zijn om te getuigen ‘, zegt medeoprichter van de groep Dana Sender-Mulla.

Hierin samen: Yedioths voorpagina wordt meestal ingenomen door een foto van de poorten van Auschwitz, zonder mensen, en de kop “Aan de gesloten poorten van de hel.”

 • ‘We komen terug met opgeheven hoofd’, schrijft overlevende en voormalig opperrabbijn Yisrael Meir Lau.
 • Ondertussen gebruikt Israel Hayom de voorpagina om een ​​bericht te plaatsen waarin wordt opgeroepen dat alle joden naar Israël moeten verhuizen (ironisch, want dit is de enige keer dat de immigratie vrijwel is gestopt).
 • Maar de krant bevat ook kolommen met de boodschap dat joden slechts één onderdeel zijn van een grotere wereldwijde familie, ondanks het coronavirus.
 • “Het is uit deze huidige crisis duidelijk dat de hele mensheid hierin samen zit. We zijn allemaal partners in deze wereld. Een van de vele dingen waaraan de mensheid samen moet werken, is alle vormen van haat aan het licht te brengen en uit te roeien, waar die ook bestaat. Mijn ervaring van de afgelopen drie jaar in het Witte Huis geeft me hoop dat misschien de mensheid hier klaar voor is. Ik ben niet dromerig of naïef. Ik erken dat vandaag, zelfs in de Verenigde Staten, dit prachtige ‘land van de vrijheid’, de eeuwenoude verderfelijke ideologie van antisemitisme knaagt, bijt en in sommige gevallen onze gemeenschappen nu woest aanvalt ‘, schrijft voormalig assistent van het Witte Huis Jason Greenblatt.
 • Aron Heller van AP schrijft dat groepen vrezen dat de crisis antisemitisme de kans geeft om de kop op te steken: “Sinds het begin van de COVID-19-pandemie zijn de beschuldigingen tegen joden, als individuen en als collectief, dat ze achter de verspreiding van het virus zitten of er direct van profiteren, aanzienlijk toegenomen, ” ,citeert hij Moshe Kantor, voorzitter van het Europees Joods Congres.

Bron: Joods.nl

EN / NL/ עב