Eisenhower voorspelde terecht dat er een dag zou komen waarop de verschrikkingen van de Holocaust ontkend zouden worden en verzamelde concreet bewijs van de gruweldaden van de Nazi’s.

Toen generaal Dwight D. Eisenhower voor het eerst een Duits concentratiekamp bezocht, was hij niet voorbereid op de wreedheid van de Nazi’s waarvan hij getuige was geweest. Lichamen lagen opgestapeld als een hoop afval en levende skeletten worstelden om te overleven.

Eisenhower schreef in zijn autobiografie, Kruistocht in Europa:

Ik heb nooit het gevoel gehad mijn emotionele reacties te kunnen beschrijven toen ik voor het eerst oog in oog kwam te staan met onweerlegbaar bewijs van nazi-wreedheid en meedogenloze minachting voor elk greintje fatsoen… Ik weet echter zeker dat ik op geen enkel ander moment een even groot gevoel van schok heb ervaren… Ik bezocht elk hoekje en gaatje van het kamp omdat ik het mijn plicht vond om vanaf dat moment in een positie te verkeren om uit de eerste hand over deze dingen te getuigen voor het geval er thuis ooit het geloof of de veronderstelling zou groeien dat de verhalen over de wreedheden van de nazi’s slechts propaganda waren… Van al deze ontheemden verkeerden de Joden in de meest erbarmelijke toestand. Jarenlang waren ze geslagen, uitgehongerd en gemarteld.

 

Die avond stuurde Eisenhower berichten naar Washington en Londen, waarin hij er bij de twee regeringen op aandrong om onmiddellijk een groep krantenredacteuren en vertegenwoordigers van de nationale wetgevende machten naar Duitsland te sturen. Hij voorzag de mogelijkheid dat sommigen de realiteit van de Holocaust zouden ontkennen en was ervan overtuigd dat het bewijsmateriaal onmiddellijk aan het Amerikaanse en Britse publiek moest worden voorgelegd op een manier die geen ruimte voor twijfel liet.

De barbaarse behandeling die deze mensen kregen in de Duitse concentratiekampen is bijna niet te geloven. Ik wil dat jullie het zelf zien en woordvoerders worden van de Verenigde Staten.

Hij liet soldaten en fotografen onmiddellijk foto’s maken van de gruwelijke taferelen van nazi-wreedheid en misdaden tegen de menselijkheid die in dat concentratiekamp plaatsvonden. Eisenhower voorspelde correct dat er een dag zou komen waarop de verschrikkingen van de Holocaust ontkend zouden worden.

General Eisenhower at Ohrdruf concentration camp (Courtesy United States Holocaust Memorial Museum)

Op 25 april 1945 sprak Eisenhower de leden van het Congres en journalisten toe die de dag ervoor het concentratiekamp Buchenwald hadden gezien:

Jullie hebben gisteren maar één kamp gezien. Er zijn er nog veel meer. Uw verantwoordelijkheden strekken zich, denk ik, uit tot een groot gebied, en het informeren van de mensen thuis over zaken als deze wreedheden… Niets mag in de doofpot worden gestopt. We hebben niets te verbergen. De barbaarse behandeling die deze mensen kregen in de Duitse concentratiekampen is bijna niet te geloven. Ik wil dat jullie het zelf zien en woordvoerders worden van de Verenigde Staten.

Israëlische video van 47 minuten

De Israëlische regering nam een bladzijde uit Eisenhower’s autobiografie door de Israëlische Defensiemacht (IDF) op te dragen een film samen te stellen en te produceren die onweerlegbaar bewijs zou leveren voor het documenteren van de verschrikkingen van die dag, toen op 7 oktober 2023 meer Joden werden gedood dan op enige andere dag sinds de Holocaust. Door gebruik te maken van beveiligingsbeelden, bewijsmateriaal van bodycams, opschepperige posts op sociale media van Hamas-terroristen en persoonlijke interviews met overlevenden, werd een 47 minuten durende video geproduceerd die grafisch de gruweldaden documenteert die die ochtend vroeg werden gepleegd, toen ongeveer 3.000 Hamas-terroristen infiltreerden in Israëlische steden en nederzettingen in de buurt van de Gazastrook, waar ze onschuldige en weerloze baby’s, kinderen, ouderen en hele families op wrede wijze vermoordden en ontvoerden. Meer dan 1.200 Israëli’s en buitenlanders werden gedood en ongeveer 240 gegijzeld op die beruchte dag.

Grafische foto’s genomen door de feestgangers op het Nova Music Festival buiten Kibboets Re’im in het zuiden van Israël en door de bodycams van de Hamas terroristen, toonden schokkende details van de gruwelijke slachting van ten minste 350 jonge mannen en vrouwen en de gevangenneming van 40 gijzelaars die naar Gaza werden gebracht. Ongeveer 4.000 feestvierders namen deel aan het Supernova festival. Autoriteiten hebben gezegd dat het aantal doden op dit evenement zou kunnen stijgen, omdat forensische teams vooruitgang boeken bij het scheiden en identificeren van de stoffelijke resten van tientallen lichamen die doodgeschoten, verminkt en in brand gestoken in hun auto’s werden gevonden en in verband worden gebracht met feestgangers die als vermist staan opgegeven.

Zeer ervaren pathologen waren verbijsterd over de barbaarse wreedheid. Interviewers van overlevenden waren diep geschokt door de verhalen die ze hoorden. De Israëlische politie die de gevangen Hamas-terroristen ondervroeg, was geschokt toen ze hoorden over de gewelddadige moorden, het levend verbranden van baby’s en de onmenselijke verkrachting van slachtoffers. Deze onthullingen werden met intense trots verteld door de daders, in sommige gevallen gefilmd en uitgezonden.

Zoek- en reddingswerkers zetten hun inspanningen voort om nog meer lichamen te vinden in het grensgebied van Gaza, terwijl forensische teams – waaronder archeologen die zich vrijwillig aanbieden om te helpen bij het identificeren van de overblijfselen – werken aan het uitpluizen van de fragmentarische resten van de slachtoffers die op 7 oktober werden verbrand. Tot nu toe zijn in totaal 870 van de meer dan 1.200 Israëli’s van wie wordt aangenomen dat ze op 7 oktober zijn vermoord, positief geïdentificeerd.

Deze gruwelijke documentaire is selectief vertoond aan verschillende groepen, waaronder de Israëlische Knesset, het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, groepen buitenlandse journalisten die in Israël werken en Hollywood-beroemdheden.

Veel kijkers kunnen de vertoning niet uitzitten, anderen huilen of vallen zelfs flauw. Slechts zo’n 70 Britse parlementsleden waren aanwezig bij de vertoning, een klein percentage van de 650 parlementsleden van het House of Common en de meer dan 800 leden van het House of Lords. Degenen die keken waren zichtbaar aangedaan.

“Het is verschrikkelijk om te zien wat er is gebeurd. De barbaarsheid, de wreedheid… dit is echt terrorisme,” zei parlementslid Bob Blackman van de Conservatieve Partij.

“De verschrikkingen zijn niet in woorden te beschrijven – maar het zal me de rest van mijn leven bijblijven,” zei parlementslid Preet Gill van de Arbeidspartij. “Wat ik zag was extreem moeilijk. Mensen werden… in koelen bloede afgeslacht en vermoord voor de ogen van hun families. Bovendien waren de verheerlijkingen van de moord (door de Hamas-terroristen) – en de feestelijkheden die erop volgden – erg moeilijk om naar te kijken.”

Oren Marmorstein, plaatsvervangend ambassadeur van Israël in Groot-Brittannië, gaf commentaar: “Het is onze plicht om te getuigen over de brute misdaden begaan door de terroristische organisatie Hamas. Dit is geen oorlog om land; dit is een oorlog om menselijkheid.”

Deze video zal een belangrijke rol spelen als concreet, onweerlegbaar bewijs voor het kwaad dat die dag werd ontketend.

Er is veel discussie over het bekijken van deze video. Doet het afbreuk aan het respect dat de slachtoffers toekomt? Is het veel te traumatisch om naar te kijken? Wat ik wel weet is dat we moeten leren van Eisenhower, die zich vanaf het allereerste begin realiseerde dat de wereld zou proberen om de wreedheid van de Nazi’s te ontkennen. Het duurde maar een paar dagen na 7 oktober voordat veel mensen hetzelfde probeerden te doen met betrekking tot de wreedheid van Hamas. Deze video zal een belangrijke rol spelen als concreet, onweerlegbaar bewijs voor het kwaad dat die dag werd ontketend.

Mogen onze zonen en dochters die dienen in de IDF veilig en zegevierend naar huis terugkeren. Onze gedachten en gebeden zijn bij de families van de gijzelaars. Mogen we hun veilige terugkeer vandaag meemaken.


Bronvermelding

Datum: 21-11-2023

Auteur: Lenie Lurie

Afbeelding bovenaan: Aish

website: www.aish.com

 

EN / NL/ עב