Een voormalig hooggeplaatst lid van de “Al Aqsa Martelaren” brigade die samenwerkte met Hezbollah, vele jaren in een Israëlische gevangenis doorbracht, en die nu zeer nauw verbonden is met de nieuwe terreurgroep “Lion’s Den” in Nablus, onthulde in een exclusief interview met TPS nieuwe details over de groep die zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit (PA) zorgen baart.

De bron, die begin 2000 actief was en een van de drijvende krachten achter wat in de volksmond de “Al Aqsa Intifada” wordt genoemd, heeft tot nu toe geweigerd door buitenlandse media te worden geïnterviewd. Hij wenst echter anoniem te blijven.

De activist vertelt TPS dat de Lion’s Den groep de geboorte vertegenwoordigt van een nieuw nationaal revolutionair fenomeen, dat het tapijt onder de voeten van het PA-leiderschap vandaan haalt en de droom van de Amerikaanse generaal Keith Dayton, die een belangrijke Palestijnse militaire macht wilde opbouwen om het terrorisme te bestrijden, verplettert.

Generaal Dayton was van 2005 tot 2010 de Amerikaanse veiligheidscoördinator tussen Israël en de PA. Hij hielp de PA bij het opbouwen van veiligheidsmechanismen die in de volksmond de “Dayton Forces” werden genoemd en die de ruggengraat vormen van de veiligheidscoördinatie met Israël.

De activist zegt dat de leden van Lion’s Den in alle Palestijnse steden lokale hoofdkwartieren oprichten, en hun doel is zich in elk dorp en kamp te vestigen en een nieuwe revolutionaire nationale organisatie te worden die met grote macht opereert en zich verzet tegen de PA.

Volgens hem staan de hoofdkwartieren die nu worden opgericht inderdaad los van elkaar, maar ze dragen allemaal de naam “Lion’s Den.” Hij voegde eraan toe dat het hier niet gaat om tientallen individuen in Nablus alleen, zoals men in Israël geneigd is te denken, maar dat het een nationaal fenomeen is.

“The Lion’s Den wist te ontsnappen aan het waakzame oog van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst “Shin Beth” en bewees dat de Palestijnse Autoriteit, de Amerikanen en de Israëli’s niet opgewassen zijn tegen de nieuwe geest van verzet,” zei hij.

Het brein van Hamas, de handen van Fatah

De activist getuigt dat de “leeuwen” steun krijgen van Hamas en werken onder de leiding van Hamas. De meeste jonge commandanten in de nieuwe organisatie zijn lid van Hamas, en volgens hem “zijn zij de hersenen van Hamas en de handen van Fatah.” Hij beschreef Lion’s Den als een “verbeterd model van de organisatie van Al-Aqsa Martelaren – dit zijn Fatah-activisten die onder Hamas werken.”

De bron uit Nablus legde uit:

“In 2000 opereerden de Al-Aqsa Martelaren in coördinatie met Hezbollah en de (Iraanse) Revolutionaire Garde, en ook in coördinatie met Hamas. Maar vandaag is de situatie anders en speelt Hamas een veel belangrijkere rol in de oprichting van de gewapende organisatie. [Maar het is niet mogelijk om alles te onthullen, noch de omvang van de betrokkenheid van Hamas.”

De mensen die lid zijn van de groep zijn leden van de generatie die is geboren en opgegroeid na de gewapende intifada van 2000. Dit zijn jonge mensen die het Palestijnse leiderschap en het Fatah-leiderschap volledig hebben afgezworen, maar dit is de enige factor die alle delen van het Palestijnse volk kan verenigen en tot actie kan aanzetten, legde hij uit.

Een verenigende kracht van geweld

Het besluit om Lion’s Den op te richten werd genomen tijdens een bijeenkomst na de moord op Ibrahim Al Nabulsi, een van de leiders van de Al Aqsa Martelaren Brigades. Met de eliminatie van Nabulsi, de arbiter in de ontwikkeling van de “bataljons” en gewapende groepen in Samaria, kwam het besluit om de groep in zijn huidige samenstelling op te richten.

Nabulsi was een van de leiders van de bataljons in Nabloes, en zijn moord, samen met de arrestatie van Bassam Saadi, een hooggeplaatste terrorist uit Jenin, leidde tot de huidige golf van geweld, waaronder de operatie “Breaking Dawn” van afgelopen zomer in de Gazastrook.

Op de bijeenkomst was ook Matzaev Shteyeh aanwezig, de Hamas-operator wiens arrestatie door de PA leidde tot geweld tussen de Lion’s Den en de Palestijnse veiligheidstroepen.

En hij voegt eraan toe: “De verschijning van de leeuwen herinnert mij aan de verschijning van Fatah’s al-Aqsa Martelaren enkele maanden voor de Tweede Intifada, waarbij zij een van de hoofddaders waren en ons meesleepten in een gewapende bloedige strijd.”

Uit zijn gesprekken met TPS blijkt dat de Palestijnse Autoriteit probeert de groep te breken. Daartoe biedt zij mensen lonen aan en biedt zij ook aan om voor grote bedragen wapens te kopen van leden van Lion’s Den, maar tot nu toe is dit beleid mislukt.

Volgens de activist heeft de Palestijnse Autoriteit met betrekking tot de Lion’s Den gefaald. Met al haar geavanceerde communicatiemiddelen en andere diverse instrumenten heeft de Lion’s Den bewezen dat zij de macht heeft om de interne verdeeldheid tussen verschillende Palestijnse groepen en tussen Gaza en de Westelijke Jordaanoever te overwinnen.


Bronvermelding:
Datum:        24-10–2022
Auteur:        Baruch Yadid/TPS
Beeld:           Israëlische veiligheidstroepen arresteren een Lion’s Den-lid in de buurt van Jeruzalem. (Foto: IDF)
Website:      israeltoday.nl


 

 

EN / NL/ עב