IDF verijdelt aanval vanuit Libanon – Nog 14 noordelijke Israëlische gemeenschappen worden geëvacueerd – Twee terroristen gedood bij veiligheidshek Gaza – Israëlische leger verhoogt voorbereidingen voor grondoffensief Gaza.

IDF verijdelt aanval vanuit Libanon – Nog 14 noordelijke Israëlische gemeenschappen moeten worden geëvacueerd – Twee terroristen gedood bij veiligheidshek Gaza – Israëlische leger intensiveert voorbereidingen voor grondoffensief Gaza.

Israëlische strijdkrachten hebben zondagochtend drie terroristische cellen in Libanon getroffen die probeerden antitankraketten over de grens af te vuren, aldus de Israel Defense Forces.
Een IDF drone schakelde een terreurcel uit die probeerde te schieten in het Zar’it gebied. Eerder vielen Israëlische strijdkrachten een terroristische cel aan nadat deze een geleide antitankraket afvuurde op een IDF-tank in het gebied Mount Dov. Er werden geen slachtoffers of schade gemeld.
De eerste terroristische cel bereidde zich voor om raketten af te vuren op het gebied van Moshav Avivim in de Boven-Galilea toen ze werden gedood door een IDF-aanval.
Het Israëlische leger meldde ook dat een drone die vanuit Libanon naderde, werd onderschept en dat terroristen drie antitankraketten afvuurden in de richting van de buitenpost Tsiporen van de IDF. Het leger reageerde met vuur op de bron van de beschieting.
De IDF publiceerde documentatie van de eerste aanval.
De IDF maakte het eerste incident bekend kort nadat Israël Hezbollah had gewaarschuwd dat het “Libanon de oorlog in sleurde”. Palestijnse terreurgroepen en Hezbollah hebben elke dag grensoverschrijdende aanvallen uitgevoerd sinds het bloedbad van 7 oktober op meer dan 1400 Israëli’s door Hamas-terroristen uit Gaza.
Vrijdag doodden terroristische troepen in Libanon een Israëlische reservesoldaat bij een grensoverschrijdende aanval met antitankraketten. In totaal zijn er sinds 7 oktober zes Israëli’s, vijf soldaten en een burger gedood aan de Libanese grens.
“Hezbollah speelt een zeer, zeer gevaarlijk spel. Ze laten de situatie escaleren. We zien elke dag meer en meer aanvallen,” zei IDF-woordvoerder Jonathan Conricus op zondagochtend in een operationele update op het sociale mediakanaal X van de IDF.
“Is de Libanese staat echt bereid om wat er nog over is van de Libanese welvaart en Libanese soevereiniteit in gevaar te brengen omwille van terroristen in Gaza? Voor de ISIS van Gaza?” vroeg hij.
“Dat is een vraag die de Libanese autoriteiten zichzelf moeten stellen en beantwoorden,” vervolgde Conricus, die waarschuwde dat de staat Libanon verantwoordelijk zou worden gehouden voor elke aanval op Israël vanaf zijn grondgebied.
Meer noordelijke gemeenschappen moeten evacueren
De IDF en de National Emergency Management Authority (NEMA) van het Israëlische Ministerie van Defensie kondigden zondagochtend de geplande evacuatie aan van 14 extra gemeenschappen in de buurt van de grens met Libanon.
De 14 gemeenschappen zijn Beit Hillel, Dan, Even Menachem, Eylon, Goren, Gornot HaGalil, Hagoshrim, Liman, Matzuva, Ramot Naftali, Sasa, She’ar Yashuv, Snir en Tziv’on.
De staat zal betalen voor het verblijf van de bewoners in gasthuizen.
Terroristen gedood terwijl Israël zich voorbereidt op grondoperatie
Sirenes klonken zondagochtend in het midden en zuiden van Israël. Sinds Hamas de oorlog begon, hebben terroristen meer dan 1.400 mensen gedood in Israël en meer dan 7.000 raketten afgevuurd op Israëlisch grondgebied, waarvan 550 verkeerd afvuurden en insloegen in Gaza, meldt de IDF.
Ook op zondag steeg het aantal bevestigde gijzelaars van het bloedbad van 7 oktober door Hamas in Gaza tot 212, en het aantal gedode soldaten is gestegen tot 307.
Tweehonderd lijken van burgers die op 7 oktober werden vermoord, zijn nog steeds niet geïdentificeerd, aldus de IDF en de politie.
IDF-woordvoerder Rear Adm. Daniel Hagari deelde zondag mee dat vannacht een hooggeplaatste Hamascommandant gedood werd door luchtaanvallen in de Gazastrook.
De IDF doodde zaterdag ook twee terroristen bij het veiligheidshek van Gaza, waaronder één die behoorde tot de elite-eenheid Nukbha van Hamas, die de massamoord op grensgemeenschappen leidde op 7 oktober.
Israëlische straaljagers troffen zaterdag ook tientallen terroristische doelen van Hamas in de Gazastrook, waaronder tunnelschachten, wapens, hoofdkwartieren, commandocentra en moskeeën die gebruikt worden als oorlogsruimtes.
Israëlische strijdkrachten blijven ook actief tegen terroristische activiteiten in Judea en Samaria, en troffen zaterdagavond een “terreurroute” onder een moskee in het vluchtelingenkamp Jenin, waarbij leden van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad werden gedood die een “dreigende terreuraanval” planden.
De cel gebruikte de Al-Ansar moskee als een operatiekamer om terreurdaden te plannen en uit te voeren, waaronder een aanslag op 14 oktober waarbij een bom ontplofte in de buurt van Israëlische soldaten die in de buurt van de veiligheidsbarrière in Noord-Samaria opereerden, aldus de IDF. Bij de ontploffing raakten geen soldaten gewond.
De dagelijkse aanvallen van de Israëlische luchtmacht komen op het moment dat het leger zich voorbereidt op een groot grondoffensief in de Gazastrook, met het verklaarde doel om de militaire en bestuurlijke capaciteiten van Hamas uit te schakelen.
IDF Ground Forces commandant Maj. Gen. Tamir Yedai heeft de afgelopen dagen ontmoetingen gehad met commandanten en soldaten die zich voorbereiden op de Gaza-operatie.
IDF Commandant Grondtroepen Maj. Gen. Tamir Yedai ontmoet soldaten bij de grens met Gaza. Krediet: IDF.
“We ontmoeten elkaar tijdens dagen van training en voorbereidingen: Jullie zijn sterker dan ooit, dit is een oorlog en we zullen winnen,” zei Yedai.
“Onze gevechtssoldaten en commandanten, onze vechtlust, onze eenheid en de rechtschapenheid van onze zaak zullen deze oorlog winnen,” voegde hij eraan toe.

________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
22-10–2023

Auteur:
Joshua Marks

Beeld:
Israeli soldiers from the Netzah Yehuda Battalion patrol near the border with the Gaza Strip, Oct. 20, 2023. Photo by Yonatan Sindel/Flash90.

Website:
www.JNS.org

EN / NL/ עב