Vannacht om 2 uur is na 11 dagen van intensieve gevechten een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnse terreurgroepen in de Gazastrook ingegaan.

Klik hieronder om de video te bekijken.

De Israëlische regering heeft de wapenstilstand zonder voorafgaande voorwaarden unaniem goedgekeurd op aanbeveling van alle defensieambtenaren, waaronder IDF-stafchef Aviv Kochavi, Shin Bet-hoofd Nadav Argaman, Mossad-directeur Yossi Cohen en National Security Advisor Meir Ben -Shabbat.

De kabinetsstemming kwam uren nadat het in Qatar gevestigde nieuwscentrum Al Jazeera meldde dat Israël Egypte had laten weten dat het klaar was voor een stopzetting van de vijandelijkheden.

Volgens de Saoedische krant Al Arabiya had Egypte donderdagochtend het ontwerp voor een staakt-het-vuren aan Israël gepresenteerd, maar er was nog enige onenigheid over het tijdsbestek voordat het van kracht zou worden.

Hamas liet Reuters weten dat het en Israël vrijdag om 2 uur ‘s nachts de “wederzijdse en gelijktijdige” wapenstilstand zouden aangaan. De Egyptische staatstelevisie bevestigde later de timing van het staakt-het-vuren.

Twee Egyptische veiligheidsdelegaties zullen worden gestuurd om toezicht te houden op het staakt-het-vuren, zeiden diplomatieke bronnen donderdagavond. De delegaties worden naar Tel Aviv en de Palestijnse gebieden gestuurd om “toezicht te houden op de uitvoering van [het staakt-het-vuren] en de procedures om permanent stabiele omstandigheden te handhaven”.

Tijdens de gevechten werden meer dan 4300 raketten op Israël afgevuurd, waarvan 90% werd onderschept door de Iron Dome en honderden anderen die bij de lancering faalden en tot ontploffing kwamen in de Gazastook. Tijdens de 11 dagen van gevechten zijn 12 mensen in Israël en meer dan 335 mensen gewond zijn geraakt.

Volgens Hamas zijn 232 Palestijnen, waaronder 65 kinderen en 39 vrouwen, omgekomen sinds het op 10 mei de aanval op Israël opende. Ook zijn er meer dan 1.900 gewonden gevallen door de Israëlische luchtaanvallen.

Israël zegt dat het tijdens de confrontatie met de Palestijnse terreurgroepen in Gaza minstens 160 terroristen heeft gedood.


Bronvermelding:
Datum:        21-05-2021
Beeld:          Screenshot Youtube
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב