Bovenstaande tekst hoort bij dit schilderij wat in 2017-2018 geschilderd is. Te zien is dat God vanuit Sion het joodse volk heeft geroepen om de Thora over de hele aarde te verspreiden. Zij blazen de Shofar vanuit Sion met de verkondiging van de grote daden die God gedaan heeft voor Zijn volk en via Zijn volk naar de rest van de wereld.

Het is bijna Shavuot.

Shavuot is het feest dat start wanneer de omertelling voorbij is, de omer is een maat voor graan. Er wordt vanaf Pesach iedere dag geteld tot aan Shavuot, het feest waarin de eerste tarwe naar de tempel werd gebracht. Maar ook de dag waarop God een verbond sloot met het volk Israël bij de berg Sinaï. De dag dat hij de Shofar blies zo hard dat de Israëlieten bang werden en Mozes vroegen om plaatsvervangend voor hen met God te spreken.

In de periode erna ontving Mozes de ’10 woorden’ en daaruit volgend de Thora op de berg Sinaï van God. Op het schilderij zien we de ’twee stenen tafelen’ afgebeeld in het licht. De kleur geel vertegenwoordigd Gods licht die schijnt op Zijn Thora, maar ook op de wereld en het land Israël. De wereld waarin Hij het Joodse volk uitverkoren heeft om Zijn grote naam aan de rest van de wereld te laten zien en te verheerlijken. Zij hebben bij de berg Sinaï ja gezegd tegen God en daar heeft Hij Zijn verbond met hen gesloten (Exodus 19).

Je ziet in het midden van de wereld (de ‘navel’ van de aarde, waar de verbinding tussen de geestelijke wereld en de aardse wereld het sterkst is, daarom heeft God voor dit stukje aarde gekozen om Zijn naam eraan te verbinden) een joodse man, met een taliet om, staan die op de Shofar blaast en waar het woord Thora uit tevoorschijn komt. Het woord: ‘Thora’, wordt als het ware rond de wereld geblazen .

De regenboog staat symbool voor het verbond dat God met Noach sloot, namelijk dat hij de wereld nooit meer zou vernietigen en dat de pijlen op de (regen)boog niet op de aarde gericht zijn maar op Hemzelf. Daarnaast staat er geschreven dat de regenboog rondom de troon van God is. De regenboog op het schilderij laat zien dat God nog steeds om de hele wereld geeft en dat hij wil dat ieder mens in Hem gelooft. Onderin het schilderij is het land Israël uitgebeeld waar de regenboog uitkomt en uitwaaiert met zegen over het land. De 7 vruchten die God geeft aan Zijn volk vanuit het land van melk en honing. De oogst die God zegent en waar we God voor mogen danken onder andere met Shavuot. Alles ontvangen we uit Zijn hand!

“Het is een land waar de Heere uw God, voor zorgt: voortdurend rusten de ogen van de Heere, uw God, daarop, van het begin van het jaar tot het einde van het jaar. (Deut 11:12)”

“Een land met tarwe en gerst, wijnstokken, vijgenbomen en granaatappels; een land met olierijke olijfbomen en honing; (Deut 8:8)”

Rabbijn Evers zegt in een studie over deze teksten: ”De twee woorden ‘land’ in vers 8 staan symbolisch voor twee werelden die met elkaar verbonden zijn, namelijk de hemelse en aardse. Tussen beide werelden is doorlopend een wisselwerking. De bovenwereld wil de materiele wereld bevruchten met geestelijke verdieping en inspiratie. De hele wereld is zo gecreëerd en de mens is het meest sprekende voorbeeld hiervan. Zijn geest moet zijn lichaam beïnvloeden.”

De zeven vruchten die genoemd worden in Deuteronomium

We starten met God te danken voor ons eten: “Loof dan HaShem, uw God, voor het goede land”.

Tarwe

Van tarwe bakken we de meeste broodsoorten. Het is een graan met veel vitamines en mineralen. En als de Challe  (een speciaal gevlochten brood, wat in Israël op de Shabbat gegeten wordt) gebakken wordt op vrijdag voor de Shabbat, wordt daar een heel ritueel van kneden en gebeden aan toegevoegd waardoor het brood zeer luchtig en lekker is. Een feestelijk brood voor een feestelijke viering. De rust van de Shabbat is vredig en herinnert ons aan God die al het goede geeft.

Gerst

Gerst, het eerste graan dat geoogst wordt in de lente, bevat naast veel vezels, Vitamine B3, A en D maar ook mineralen zoals seleen, koper en magnesium. Door gerst te eten kan onze bloedsuikerspiegel onder controle gehouden worden. Wij mensen houden van granen omdat we er tal van gerechten mee kunnen maken, maar de bekendste drank van gerst is wel bier. Gerst valt onder grassoorten zoals ook rijst, rogge, haver en tarwe. Het kwam oorspronkelijk in het wild in het Midden Oosten voor. De gerst die we nu eten is gecultiveerd.

 

De bovengenoemde 2 granen groeien in de lente, ook in de zomer maar dat is de late oogst. De eerste oogst namelijk gerst is met Pesach de tweede oogst namelijk tarwe is met Shavuot en er werd op beide feesten respectievelijk een gerst en tarwe offer gebracht als eerstelingen van de oogst op deze feestdagen.

Druif

De druif misschien wel de bekendste van de 7 vruchten, hij staat symbool voor vreugde, vruchtbaarheid, geduld en feestvieren. Veel mensen houden van druiven om deze als vrucht te eten, maar ook van de heerlijke wijn die ervan gemaakt kan worden. Naast dat de druif heerlijk zoet is bevatten de pitjes, die bitter zijn, veel stoffen zoals fenolen, proanthocyanidinen en tococerol. Deze hebben een sterk zuiverende werking en beschermd het lichaam tegen ontstekingen, veroudering en hebben ze een positieve invloed op allerlei weefsels en organen, zoals bijvoorbeeld bescherming van onze ogen tegen staar.

Vijg

De vijg is een boom die vaak in de bijbel wordt aangeduid naast de druif als een plek van rust en vrede en waaronder je kunt uitrusten in de schaduw ervan (1 Koningen 4:25). Een vijgenboom kan uitgroeien in het Midden Oosten tot een zeer grote boom. Er zitten veel vitamines in een vijg onder andere vitamine A, B, C en K maar ook kalium, magnesium, zink, calcium, koper, mangaan en ijzer, stoffen die we nodig hebben om ons lichaam gezond te houden.

Granaatappel

De granaatappel spreekt altijd tot de verbeelding en wordt regelmatig aangehaald als metafoor. Onder andere vruchtbaarheid is een symbool van de granaatappel. Hij heeft honderden pitjes die weer in verschillende compartimenten opgedeeld zijn. Volgens het jodendom staat de granaatappel voor goede en slechte daden van de mens. Eén mens kan zowel goed als fout doen en dat zit besloten in vele goede en slechte daden. Alle daden maken onderdeel uit van die ene mens. De pitjes van de granaatappels bevatten veel vezels, vitamine B6, B11 en C maar ook kalium en koper. Mineralen die we onder andere nodig hebben voor een goede hart en nierfunctie en bovendien polyfenolen die een ontstekingsremmende werking hebben.

De hierbovengenoemde 5 ‘vruchten’ groeien alleen in streken waar het vruchtbaar is maar de twee ‘vruchten’ die hieronder worden genoemd groeien ook in streken die veel minder vruchtbaar zijn.

Olijf

De olijfboom is een krachtige boom die zeer oud kan worden. Hij groeit ook onder moeilijke omstandigheden met weinig water. Hij gaat pas dood als hij helemaal gerooid wordt, als er een stronkje overblijft loopt hij opnieuw uit. De olijf zelf is niet eetbaar op het moment van de pluk, deze moet eerst gewassen worden en soms ingekerfd en na ingelegd te worden in het zout is hij pas eetbaar. Daarnaast wordt de olijf gehouden voor zijn olie die gebruikt wordt in het eten of als lampolie. Van de pulp die overblijft na de diverse persingen kan bijvoorbeeld zeep gemaakt worden. Olijven zijn onder andere rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren, flavonoïden en vitamine E maar ook D, B1 en B2. Ze helpen mee om het cholesterol niveau op peil te houden en is van belang voor een tal van andere lichaamsfuncties.

Dadel

De laatst genoemde ‘etenswaar’ in Deuteronomium is honing, maar dat kan ook dadelstroop zijn geweest en rabbijnen verwijzen vaak naar de dadel als er iets gezegd wordt over dit stuk uit de bijbel. De dadel staat bekend als de zoetste vrucht die er bestaat. Hij is rijk aan onder andere vitamine B6, magnesium, kalium, calcium en fosfor. Deze stoffen zijn heel belangrijk voor meerdere lichaamsfuncties onder andere de werking van ons brein, weerstand, vermindering van cholesterol en heeft een ontstekingsremmende werking. Bij de nomaden bevolkingen is het al heel lang bekend dat een mens wanneer deze alleen dadels zou eten een hele tijd gezond door kan leven. Alle basis elementen zitten erin die een mens nodig heeft.  Leuk weetje; een aantal jaren geleden heeft men een dadelpit van 2000 jaar oud tussen de ruïnes op de Massada gevonden. Deze heeft men weer op kunnen opkweken en is nu een prachtige dadelpalm geworden. Hij heeft de toepasselijke naam ‘Methusalem’ gekregen.

De 7 vruchten zijn onderin het schilderij geschilderd en zoals hierboven beknopt te lezen valt heeft God deze 7 vruchten niet voor niets gegeven als vruchten die voortkomen uit het goede land Israël. Er zijn uiteraard een tal van andere vruchten en noten die in Israël groeien maar de bovenste 7 worden specifiek genoemd in Deuteronomium en zijn een studie op zich waard.

Op Shavuot werd ook de Heilige Geest uitgestort, nadat Yeshua naar de hemel was teruggekeerd, waardoor we meer kunnen begrijpen van God.

Gods rijke zegen voor deze Shavuot gewenst en het gebed is dat u zich kunt uitstrekken naar wat God ú te geven heeft!

_____________________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
23-05-2023

Auteur:
Redactie Radio Israël

_______________________________________________________________________

EN / NL/ עב