Premier Benjamin Netanyahu creëerde vorige week een opschudding toen hij het idee, om Israëlische kinderen uit te rusten met ‘microchips’, publiekelijk leek te onderschrijven. Het Hebreeuwse woord dat Netanyahu in werkelijkheid gebruikte was ‘sensoren’.

De meeste reacties op dit idee kwamen van Orthodoxe en Messiaanse Joden, de twee sectoren van de Israëlische samenleving die het meest geneigd zijn om dit soort gebeurtenissen door een bijbelse en profetische bril te bekijken.

Tijdens de persbriefing van afgelopen maandag zei hij: ‘Ik sprak met onze chefs van de technologie om maatregelen te vinden waarin Israël goed is, zoals sensoren. Bijvoorbeeld, elke persoon, elk kind – ik wil ze eerst bij kinderen hebben – zou een sensor hebben die alarm slaat als je te dichtbij komt, zoals bij auto’s.’

Met andere woorden, Israëlische kinderen zouden sensoren in een of andere vorm bij zich dragen, om te helpen om de sociale afstand te houden als ze weer naar school gaan. Israëlische experts hebben het idee al snel afgedaan als onpraktisch.

Sensor of microchip?
Maar dat was niet het verhaal dat ieders aandacht trok. Bijbelgetrouwe Joden en christelijke aanhangers van Israël maakten zich meer zorgen over de waargenomen profetische implicatie van Netanyahu’s suggestie.

Nogmaals, Netanyahu gebruikte niet het Hebreeuwse woord voor microchip, שבב – ‘sh’vav.’ Hij gebruikte het woord voor sensor, חיישן – ‘chaishan.’

Toch kozen de meeste media, zowel de Hebreeuwse als de Engelse, ervoor om de woorden van de premier aan te passen, om te beweren dat hij ‘onze kinderen wil microchippen’. Dat is een beetje vergezocht, gezien de religieuze connotaties die het begrip ‘microchip’ met zich meebrengt.

Netanyahu sprak niet over details, maar hij had het bijna zeker niet over het inbedden van sensoren onder de huid van onze kinderen. Toch werden er meteen vergelijkingen getrokken tussen zijn suggestie en beweringen dat Bill Gates Amerikaanse burgers wil microchippen om hen gemakkelijker te kunnen identificeren en zelfs hun bewegingen te kunnen volgen.

Massale bevolkingscontrole
Rabbi Amnon Yitzhak, een van Israëls populaire Sefardische rabbijnen, beschuldigde Netanyahu ervan, dat hij probeert de voorwaarden te scheppen voor ‘microchips en sensoren om de bevolking te controleren en tot slaaf te maken’. ‘Het doel,’ vervolgde rabbi Yitzhak, ‘is om de toekomstige generaties voor te bereiden op het project van Bill Gates.’

Een andere prominente rabbijn, Daniel Asor, zei dat dit de eerste stap was naar Netanyahu die Israël verkoopt aan een wereldwijde schaduwregering, wat Christenen de ‘Nieuwe Wereld Orde’ zouden kunnen noemen.

Het teken van het beest
Onder christenen en Messiasbelijdende Joden roept elk gesprek over ingebedde microchips of sensoren bezorgdheid op over het gevreesde ‘merkteken van het beest’. (zie Openbaring 16:2 en 19:20)

In Hebreeuws-talige Messiaans-Joodse forums, reageerden zeer veel Israëlische gelovigen op Netanyahu’s voorstel. En omdat Bibi niet erg populair is onder een groot deel van de Israëlische gelovigen, bespotten sommigen het feit, dat een premier die door veel conservatieve Joden en Christenen als goddelijk wordt gezien, degene zou zijn die dit kwaad zou introduceren.

Een van de deelnemers, Lena Siegel, reageerde dat de hele conversatie geloofwaardigheid gaf aan ‘nepnieuws en pogingen om woorden in Bibi’s mond te leggen’. Hij zei niets over het inbedden van microchips in het lichaam van mensen. Maar ik weet dat velen hier een hekel hebben aan Bibi en hem willen voorstellen als de slechterik.’

Anderen merkten op dat het merkteken van het beest, waarover in de Openbaring wordt gesproken, te maken heeft met de mogelijkheid om te kopen en te verkopen, niet om te voorkomen dat kinderen van korte afstand naar elkaar niezen.

Weer anderen vuurden terug dat terwijl Netanyahu’s nabijheidssensoren zelf misschien niet het merkteken van het beest vormen, ze weer een andere opstap zijn naar die eventualiteit.

Uiteindelijk was iedereen het erover eens, dat we als gelovigen weinig behoefte hebben om ons te ergeren om zulke dingen die dichterbij komen. Zelfs als iemand zoals Netanyahu zelf aan de verkeerde kant van de vergelijking terechtkomt, zouden onze ogen op de terugkeer van de Heer moeten zijn gericht.


Bronvermelding
Datum:        14-05-2020
Auteur:        Ryan Jones
Beeld:          Pixabay
Website:      https://israeltoday.nl/


 

EN / NL/ עב