BOCA RATON, FLORIDA – Verreweg het grootste nieuwsbericht in Israël van de afgelopen dagen was de ongekende aanval door de voormalige Amerikaanse president Donald J. Trump op de voormalige Israëlische premier Benjamin “Bibi” Netanyahu. Trump is woedend op Netanyahu omdat hij zo snel heeft gehandeld om Joe Biden te feliciteren met het winnen van de verkiezingen van 2020 – binnen 12 uur na het sluiten van de stembureaus – toen er zoveel twijfel en een felle controverse rond de resultaten bestond.

Dit staat in een nieuw boek dat alleen in het Hebreeuws is gepubliceerd door een van Israëls belangrijkste politieke verslaggevers, Barak Ravid. Verontwaardigd over wat hij beschouwt als een gebrek aan loyaliteit, is Trump te horen op de audioband van het interview met de woorden van Netanyahu: “F — hem.” Het boek meldt dat Trump en Netanyahu elkaar niet meer hebben gesproken sinds de Amerikaanse verkiezingen.

Dit was het  hoofdverhaal op ALLE ISRAELL NIEUWS  op vrijdag. Het was inderdaad het hoofdverhaal op alle Israëlische media. Het heeft wat nieuws gehaald in de VS, hoewel niet zoveel als ik had verwacht.

Tot dusver heb ik echter geen bewijs gezien dat een grote pro-Israëlische leider in de Amerikaans-joodse gemeenschap of in de Amerikaanse evangelische gemeenschap al commentaar heeft geleverd op het stof, de redenen waarom Trump zich tegen Netanyahu heeft gekeerd of de vulgaire taal die de voormalige president gebruikt in het interview. Haaretz , een prominente Israëlische krant, publiceerde vanmorgen zelfs een verhaal met de kop :  “Pro-Israël Evangelicals Stay Silent on Trumps ‘F— Bibi’ Comment – ​​Van prominente organisaties tot vooraanstaande predikanten, evangelische aanhangers van Israël hebben geen commentaar gegeven op Trumps ongelooflijke aanval op Netanyahu, wat de verwarring van de beweging aangeeft wanneer een van haar helden zich tegen een ander keert.”

“De enige uitzondering was de in Israël wonende evangelische auteur Joel Rosenberg,” merkte de krant op, “die in een interview met het pro-Trump-netwerk Newsmax zei dat de citaten van de voormalige president ‘verbluffend’ zijn.” “Hij voegde eraan toe dat het ‘niveau van bitterheid, gezien hoe hecht Trump en Netanyahu politiek gezien, opvallend is’.” “Behalve Rosenberg (die onlangs te  gast was op de Haaretz Weekly Podcast  om zijn nieuwe boek, Enemies and Allies te bespreken  ), is er geen openbare verwijzing geweest van een andere prominente evangelische publieke figuur vanaf zondagochtend, Israëlische tijd – meer dan 48 uur nadat de opmerkingen van Trump voor het eerst werden gepubliceerd.”

Hieronder vindt u een transcriptie van mijn Newsmax-interview, en we hebben de video ingesloten zodat u deze zelf kunt bekijken.

Laten we echter eerst verder gaan. Laten we beginnen met de vraag waarom er nog geen evangelische leiders zijn die commentaar hebben geleverd. Eigenlijk weet ik niet zeker hoeveel van hen het nieuws zelfs hebben gezien – laat staan ​​verwerkt. Terwijl het verhaal grote krantenkoppen haalde in Israël, zijn er andere grote verhalen hier in de VS, waaronder de catastrofale tornado’s die een van de ergste verwoestingen in de Amerikaanse geschiedenis hebben achtergelaten.

Het is ook weekend – veel kerstfeesten, vandaag is het kerk, veel kinderactiviteiten, en veel evangelicalen concentreren zich in het weekend niet zo veel op het nieuws. Maar ik denk ook dat er meer aan de hand is. Dit is een ongekende verbale aanval van een voormalige Amerikaanse president op een voormalige Israëlische premier. We hebben letterlijk nog nooit zoiets gezien.

Zoals ik Newsmax vertelde, waren Trump en Netanyahu de nauwste politieke bondgenoten die ik op aarde kan bedenken. Ze hebben zoveel goeds met en voor elkaar gedaan. En ik denk dat evangelische leiders zo verbijsterd zijn dat ze nog niet zeker weten of ze willen reageren, of hoe. Voor alle duidelijkheid: ik snap eigenlijk Trumps frustratie – zelfs woede – over Bibi. Netanyahu hoefde zich niet zo snel te haasten om Biden zo snel te omhelzen. Trump was Bibi’s naaste en meest vertrouwde bondgenoot. Bovendien waren ze vrienden – ze genoten van elkaars gezelschap, zagen de wereld op dezelfde manier, stonden te popelen om naast elkaar te staan ​​en elkaar door dik en dun te helpen. Of zo leek het. Dus ik kan volkomen begrijpen waarom Trump zou denken dat Bibi nog een tijdje had moeten zwijgen. Bibi stond onder toenemende druk in de Israëlische media om Biden snel te omarmen.

Maar wat dan? Bibi had de tijd kunnen nemen om de situatie duidelijker te maken en andere wereldleiders eerst Biden te laten omarmen. Loyaliteit is belangrijk in de politiek, en Bibi had zijn kruit langer droog kunnen houden. Nu voor president Trump: ik moet zeggen dat ik erg teleurgesteld ben over zijn gebruik van dergelijke vulgaire taal. Is hij een New Yorker? Zeker wel. Is dat hoeveel New Yorkers praten? Zeker wel. Maar wat dan? Trump was op de plaat, met een Israëlische verslaggever, aan het praten over een oude vriend en bondgenoot. Waarom het “F”-woord gebruiken? Waarom zou je je teleurstelling over Bibi niet uiten zonder de F-bom te laten vallen, zonder aan te geven dat de relatie zo vreselijk verbroken is, en mogelijk voor altijd voorbij? Het zou me niet verbazen te horen dat Trump dergelijke taal zou gebruiken tegen een vijand. Maar waarom zou je het tegen een vriend gebruiken? Als christen gebruik ik dat woord helemaal niet. Maar je kunt er zeker van zijn dat als Biden, of Barack Obama, of Ilhan Omar, of welke andere democraat dan ook, zulke verachtelijke taal had gebruikt om een ​​Israëlische leider aan te vallen, ik ze zou hebben uitgeroepen en gezegd dat het verkeerd was. Omdat het zo is. Dus ik zeg het hier over een Republikein. Trump had ongelijk om dergelijke taal tegen Netanyahu te gebruiken. Hij was niet anti-Israël. Hij was niet antisemitisch. Hij was gewoon boos. Maar hij had ook ongelijk.

Helaas heeft Bibi, ondanks al zijn sterke punten, de slechte gewoonte om vrienden, personeel en politieke partners woedend te maken. Hij heeft de nare gewoonte om van bondgenoten vijanden te maken. Waarom denk je dat Naftali Bennett – de voormalige stafchef van Bibi – nu de premier is en Bibi in de oppositie zit? En de lijst is veel langer dan alleen Bennett. Denk aan Benny Gantz, en Yair Lapid, en Avigdor Liberman, en Gideon Sa’ar, om er maar een paar te noemen. Dat gezegd hebbende, hoop ik dat Netanyahu Trump zal bellen en dat de twee zich zullen verzoenen. Deze mannen hebben samen geweldige dingen gedaan. Ze smeedden samen historische prestaties.    Prestaties die generaties lang zullen worden herinnerd.

En wie weet zijn ze op een dag allebei weer aan de macht en hebben ze elkaar weer nodig.


Bronvermelding:
Datum:        12-12-2021
Auteur:         Joel C. Rosenberg
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב