Volgens een reeks rapporten over de corona-pandemie is Israël nu een van de veiligste plekken op aarde. De statistieken laten zien dat de Israëli’s evenals de Australiërs, met een sterftecijfer van 0,6 procent van het aantal coronapatiënten het beste beschermd zijn.

 Bron: Univers Labs

 Bron: Deep Knowledge Group

Zou dit de Hand van God kunnen zijn?
Velen hebben er op gewezen als een teken van Gods goddelijke bescherming over de kinderen van Israël. En daar kun je je over verbazen, gelet op de problemen die de orthodoxe gemeenschap veroorzaakt vanwege hun onwil om het samen bidden op te geven, in weerwil van de overheidsvoorschriften.

We zouden kunnen wijzen op de strenge koshere wetten die ons verbieden om bepaalde voedingsmiddelen (zoals vleermuizen) te eten, of de wetten die het wassen van de handen vereisen voordat we de overvolle synagoge binnengaan, na een begrafenis en vele gelegenheden zoals rond de Pesach-tafel. De Bijbel heeft ons lang geleden geïnstrueerd over de noodzaak van sociale afstand en zelfquarantaine om elkaar te beschermen. ‘ Doe niets dat het leven van je naaste in gevaar brengt. Ik ben de HEER” (Leviticus 19:16). Zelfs de eis om zich niet te vermengen met afgoden-dienende niet-Joodse volken zou de Israëlieten bescherming hebben geboden tegen vele ziekten.

Zelfs als we geloven dat de Goddelijke Hand van de God van Israël in deze angstaanjagende tijden over Zijn volk waakt, kunnen we ook overwegen dat een deel van de door God gegeven ervaring en kennis die aan het Joodse volk zijn doorgegeven, ook deel uitmaken van Zijn bescherming. Lees maar waarom.

Magen David Adom nooddiensten
Israël beschikt over wat waarschijnlijk de beste hulp­diensten ter wereld zijn. De reactie op terreur­aanslagen en beschietingen, vaak met ernstige slachtoffers, heeft Israël gedwongen om een noodhulpteam en -systeem te ontwikkelen dat ongeëvenaard is.

In deze dagen hebben Magen David Adom (MDA), de Israëlische noodhulpverleners en -medewerkers een nationaal noodplan gelanceerd dat gericht is op het verstrekken van medische zorg aan elke Israëlische man, vrouw en kind. De MDA-hotline kreeg wel 100.000 oproepen per dag. Veel van deze oproepen zijn oudere mensen die medische noodhulp en andere hulp thuis nodig hebben.

Israëlische Defensiemacht (IDF)
De relatie tussen de IDF en de Israëlische burgers is uniek in de hele wereld. We zeggen in Israël graag dat ‘ ‘iedereen soldaat is’ omdat bijna al onze moeders en vaders, grootouders, zonen, dochters, tantes en ooms en neefjes allemaal op een bepaald moment in hun leven in de IDF hebben gediend.

Tijdens mijn reguliere IDF-dienstplicht heb ik tijdens de oorlog van 1980-82 in Libanon gediend als medicus van het gevechtsbataljon. We waren in staat om in minder dan een uur Mobiele Leger Chirurgische Ziekenhuizen (MASH) op te zetten, inclusief zorg voor chemische en biologische oorlogsvoering, waar dan ook in vijandelijk gebied. Elke arts, chirurg en verpleegkundige is verplicht om in de IDF te dienen, waardoor ze meer dan in hun gewone beroep voorbereid zijn op de uitdagingen van de uitgebreide noodhulpdiensten die deze pandemie vereist. Hun ervaring en voorbereiding redden vandaag levens in Israël.

Het is gezond om Joods te zijn
Toen duidelijk werd dat de ultraorthodoxe Joodse buurten een hoog niveau van het coronavirus ondervonden, was er heel weinig protest toen besloten werd deze gemeenschappen af te sluiten. De grote meerderheid van de charediem, de ultraorthodoxe Joden die daar wonen, evenals de rest van de natie, begrepen de noodzaak om de rest van het land te beschermen en de quarantaine werd zonder problemen gehandhaafd. Geïnfecteerde orthodoxe Joden worden nu overgebracht naar koshere hotels die als quarantaine zijn ingericht.

Wanneer Israël wordt geconfronteerd met een nationale crisis, is het ons gevoel dat wij een volk zijn, dat wij Joden zijn, of het nu religieus of seculier, zwart of blank is, dat het een stuk makkelijker maakt om dit soort nationale rampen te beheersen. Het is ons gemeen­schappelijk erfgoed en onze geschiedenis die ons als volk samenbindt en ons in staat stelt om als één geheel te reageren (zelfs als onze politici blijven kibbelen!).

Joden hebben een diep gevoel van verantwoordelijkheid voor elkaar. Dit geldt voor alle generaties en gaat tot op de dag van vandaag door. In Israël zijn enorme aantallen groepen vrijwilligers ontstaan, die mensen helpen tijdens deze crisis. Ze brengen een bezoek aan de bejaarden, geven voedsel en wat gezelligheid, geven les aan schoolkinderen thuis, brengen mensen naar de supermarkten of naar de dokter, vinden manieren om mensen te helpen met alle mogelijke behoeften. Dit zijn volksbewegingen, geen overheids­initiatieven, die de diepe nationale gevoelens van solidariteit weerspiegelen die tijdens een crisis ontstaan. Dit is slechts een praktische uitdrukking van de gemeenschappelijke zaak die we allemaal voelen ten opzichte van ons volk, onze natie en ons land.

Tijd voor Joden om naar huis te komen
Aangezien Israël nu de ‘veiligste plek op aarde’ is, kan ik het niet nalaten mijn Joodse broeders en zusters over de hele wereld eraan te herinneren dat er geen betere tijd is dan nu om terug te komen naar ons ware vaderland. Als je je afvraagt hoe je hier komt en wat er zal gebeuren als je aankomt, ontspan dan. Voor het Joodse volk is Israël niet alleen veilig, het is veruit de ‘beste plek in de wereld om thuis te komen’. Lees ook even het artikel Joden emigreren naar Israël, ondanks coronavirus.

Bron: http://www.israeltoday.nl/

EN / NL/ עב