Wanneer de Israëlische president Isaac Herzog en First Lady Michal Herzog een traditionele Pesach Seder-maaltijd organiseren terwijl de Joodse feestdag op vrijdagavond begint, is de traditionele vraag: “Hoe is deze nacht anders dan alle andere avonden?” – zal des te schrijnender worden.

Het eerste paar biedt onderdak aan zowel eenzame soldaten als een familie van nieuwe Joodse immigranten uit Oekraïne die aan de oorlog zijn ontsnapt. De gasten zullen elk hun ervaringen en uitdagingen delen bij hun komst naar Israël, en hoe deze nacht anders is dan alle andere.

Ilena Ivanova, uit Odessa, en haar twee kinderen, Vadim (9) en Yevgeny (2), staken in maart de grens met Polen over en lieten haar echtgenoot, Aleksander, achter, die gedwongen was in Oekraïne te blijven terwijl de oorlog daar nog steeds woedt.

Ook aan tafel zal Sgt. Glen Chaves, een eenzame soldaat uit Costa Rica, die alijah maakte vanwege de speciale band van zijn grootvader met Israël en de bekering van zijn familie, en Cpl. Iara Lerner Turchinsky, een eenzame soldaat uit Argentinië.

Herzog begroette de Joden van de wereld in een opgenomen bericht voorafgaand aan de feestdag en benadrukte de universele connectie van Joden die boven de nationale grenzen uitstijgt.

“Net zoals een veilige staat Israël van cruciaal belang is voor de toekomst van het Joodse gezin, zijn levendige wereldwijde Joodse gemeenschappen van cruciaal belang voor het welzijn van de Joodse staat. We hebben elkaar nodig en we zijn verantwoordelijk voor elkaar’, zei hij over de oorlog in Oekraïne.

Herzog merkte ook op dat in de geest van de lente, waarin iedereen op zoek is naar vernieuwing en een nieuw begin, Israël volledig is heropend voor buitenlanders.

“Op nationaal niveau, terwijl onze hemel opengaat, zijn we verheugd om u opnieuw hier in Israël te verwelkomen, uw thuis weg van huis”, zei hij. “Op regionaal niveau waaien er nieuwe winden van warme vrede door de regio na de Abraham-akkoorden, wat nieuwe kansen biedt voor het hele Midden-Oosten.”

Eerder in de week ontving het eerste paar moslimgasten voor de Iftar-maaltijd, die het einde markeert van het dagelijkse vasten gedurende de maand Ramadan. Deze bijeenkomst kwam op een moment van verhoogde spanningen in Israël nadat vier terreuraanslagen in de afgelopen weken het leven van 14 mensen hadden geëist.

Herzog weerlegde de berichten die op Arabische sociale media circuleren dat Israël van plan was de status-quo op de Tempelberg tijdens de feestdagen te schenden.

“Israël handhaaft de status-quo op de Tempelberg en ik heb dit ook duidelijk gemaakt in mijn diplomatieke ontmoetingen met koning Abdullah II, die ik onlangs in Amman heb ontmoet, en andere leiders”, zei hij. “Helaas waren deze recente berichten bedoeld om de vlammen aan te wakkeren en het publiek opzettelijk te misleiden. Ik doe een beroep op het hele publiek: laten we stoppen met de provocaties.”

Onder de gasten voor de Iftar waren moslim Knesset-leden, lokale imams en politici en de hoofden van verschillende diplomatieke missies, waaronder Egypte, Jordanië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Marokko en Turkije.

President Isaac Herzog en First Lady Michal Herzog organiseren een Iftar-maaltijd (Foto: Amos Ben-Gershom/GPO)

“We moeten meer en meer van dergelijke ontmoetingen creëren in de Israëlische samenleving. Ontmoetingen tussen joden en Arabieren, moslims, Circassiërs, christenen en Druzen, zij die religieus zijn en zij die dat minder zijn,” zei hij. “We moeten de Arabische – en Hebreeuwse – studie in alle stromen van het staatsonderwijs versterken en een venster openen voor Israëlische kinderen om de rijke cultuur van leden van andere religies te bestuderen.” 

Hij noemde Ramadan ook “de mooiste en meest ontroerende maand in de Hijri-kalender”, die “een ander aspect van het mooie gezicht van de islamitische geest onthult”.

“Zelfs als niet-moslim voel ik een diep gevoel van identificatie en verbinding met de speciale geest van deze maand, die we hier vanavond markeren”, zei hij.

“Als we de muren van scheiding, angst en vervreemding neerhalen, en als we elkaar van aangezicht tot aangezicht ontmoeten, ontdekken we plotseling dat we niet zo verschillend zijn,” vervolgde Herzog. “We leren de cultuur, waarden en gebruiken van leden van andere religies te respecteren. We ontdekken dat de afstand tussen ons slechts die van een uitgestoken hand is.”


Bronvermelding:
Datum:        14-04-2022
Auteur:         Nicole Jansezian
Beeld:          Grootste matzah in Israël tentoongesteld in de residentie van president Isaac Herzog (Foto: Haim Zach/GPO)
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב