Tweeënzestig procent van de Israëli’s identificeert zich als rechts, volgens het Israel Democracy Institute.

De verandering van regering van de afgelopen 504 dagen heeft blijkbaar het volk van Israël niet veranderd, dat al meer dan twee decennia een scherpe bocht naar rechts maakt.

Nu de stemmen bijna allemaal zijn geteld, lijkt het erop dat het rechtse blok van voormalig premier Benjamin Netanyahu minstens 62 mandaten zal scoren – en zelfs 65 – om een ​​einde te maken aan de politieke impasse in het land en een rechtse, religieuze regering in te luiden . 

Tegelijkertijd zal de veranderingsregering, die werd gevormd door een zeer onnatuurlijke band en die niet kenmerkend was voor de Israëlische samenleving, naar de wei worden geleid. Geen van de leden van de vorige coalitie zal in de volgende coalitie dienen, behalve één – Idit Silman, die overliep van Yamina naar Likud.

Het volk van Israël heeft gisteren de huidige regering een krachtige boodschap gestuurd: u heeft ons niet vertegenwoordigd. Ze stroomden in uitzonderlijk grote aantallen naar de stembus – de opkomst was meer dan 70% – om hun stem uit te brengen op de partijen die ze meenden te kunnen vertrouwen en niet voor de kandidaten die zeiden dat ze in 2021 rechts waren maar zich toen bij een coalitie aansloten met Labour, Meretz en Ra’am. 

De partij van Avigdor Liberman zakte naar slechts vijf zetels met ongeveer 85% van de stemmen geteld. Het Joodse Huis van Ayelet Shaked, de partij die ooit toebehoorde aan voormalig premier Naftali Bennett, kwam niet eens over de drempel. En de ongemakkelijke alliantie van de partijen van Benny Gantz en Gideon Sa’ar, bekend als Nationale Eenheid, kreeg niet meer dan de verwachte 12 zetels.

De moeilijkheid van de regering-Bennett-Lapid om te overleven blijkt uit de gegevens over aansluiting bij de verschillende kampen – Rechts, Links en Centrum, verklaarde Dr. Or Anabi van het Israel Democracy Institute tijdens de zomer. 

“In tegenstelling tot de meerderheid van de politieke partijen die deel uitmaakten van de coalitie waarvan de kiezers waren aangesloten bij het Centrum of Links, was de overgrote meerderheid (90%) van de Yamina-stemmers aangesloten bij rechts”, schreef hij in een artikel gepubliceerd op de website van IDI. . “Over het algemeen was het percentage kiezers uit de ultraorthodoxe, religieuze en traditioneel-religieuze sectoren die stemden op partijen die lid waren van de huidige coalitie erg laag.”

Volgens officiële rapporten is ongeveer 80% van de Israëlische bevolking traditioneel, religieus zionistisch of ultraorthodox. 

De kiezers van dinsdag, zo lijkt het, stemden evenveel tegen de huidige regering als voor de voormalige premier. 

MEERDERE ISRAELLIN IDENTIFICEREN ALS RECHT

Israëli’s zijn al geruime tijd naar rechts aan het opschuiven en hebben sinds 2019 een grote sprong gemaakt. 

IDI-gegevens tonen aan dat ongeveer 40% tot 50% van de Israëli’s zichzelf identificeerde als rechts tussen 1986 en 2019, met kleine uitzonderingen, zoals in 1995 toen voormalig premier Yitzhak Rabin werd vermoord. Dat jaar identificeerden minder Israëli’s zich met rechts.

In de afgelopen drie jaar is er echter een opleving geweest in het zelfbenoemde Rechts. IDI meldde eind augustus 2022 dat 62% van de Israëli’s zei dat ze rechts waren.

Slechts 24% zei dat ze centrum waren en 11% was links.

“In 2012 kromp het aandeel van degenen die tot links behoren dramatisch (van 28% naar 11%), in het voordeel van het Centrum, dat groeide tot 30%, dankzij de oprichting van Yesh Atid,” schreef IDI in een uitlegger. “Dit is de maatstaf die het sociale protest weerspiegelt, dat de kracht van het Centrum verhoogde, en je kunt dit niet loskoppelen van de invloed van Yesh Atid, aangezien Yair Lapid toen voor het eerst de politiek inging.”

In 2019, met de oprichting van Gantz’s Blauw-Wit-partij, bereikte de identificatie met het Centrum een ​​recordhoogte van 33%. 

“Maar vanaf die tijd is het Centrum naar rechts verschoven en is de retoriek nu gericht op wie de ‘authentieke rechts’ is”, schreef IDI. “De opkomst van het centrum veroorzaakte geen significante achteruitgang van rechts, maar kwam voornamelijk voort uit de achteruitgang van links.”

Natuurlijk heeft Lapid ook niet goed campagne gevoerd bij deze verkiezingen. Hij slaagde er niet in een blok te leiden en kreeg eerder alleen mandaten voor zijn eigen partij. Met bijna 90% van de stemmen geteld, ziet Yesh Atid eruit alsof het ongeveer 24 zetels zal hebben. 

Maar zijn inspanningen hebben andere partijen in het blok gekannibaliseerd, in het geval van Meretz, mogelijk tot de dood toe. 

Terwijl Netanyahu ervoor zorgde dat de partnerschappen sterk bleven tussen de Nationale Religieuze, Joodse Macht en Noam-partijen en tussen de ultraorthodoxe lijsten die het Verenigd Torah-Joodsdom vormen, slaagde Lapid er niet in om de noodzakelijke samenwerking tot stand te brengen tussen Meretz en Labour of de Arabische partijen. 

De raceresultaten gaven aan dat de verandering die de Israëli’s zochten was om terug te gaan in de richting waarin ze al die tijd waren geweest. 


Bronvermelding:
Datum:        02-11-2022
Auteur:         Maayan Hoffman
Beeld:           Een Israëlische vrouw brengt haar stem uit in een stembureau in Efrat, tijdens de Knesset-verkiezingen, 1 november 2022. (Foto: Gershon Elinson/Flash90)
Website:      All Israel


 

 

EN / NL/ עב