“Schenk ons, o Heer, onze God, de zegen van uw aangewezen Festivals voor Leven en voor Vrede, voor blijdschap en voor vreugde, zoals U verlangt en beloofd hebt ons te zegenen.” – Joodse Festival liturgie

Het was 8:45 uur en ik leidde de eredienst in onze synagoge in Bet Shemesh. Eerder in de dienst kondigde de gabbai aan dat Israël werd aangevallen en dat de sirenes afgingen vanwege raketten die vanuit Gaza over het hele land werden afgevuurd en dat we er klaar voor moesten zijn.

Hij legde de protocollen voor het gedrag van de gemeente uit. Voorafgaand aan deze aankondiging wist niemand in de gemeente wat er aan de hand was. Omdat het de achtste dag was, het einde van het Loofhuttenfeest, dat ook een sabbat was, had niemand zijn telefoon aan staan of naar elektronische media geluisterd.

Als degene die de dienst leidde, las ik met tranen in mijn ogen het gebed voor het welzijn van de Israël Defense Forces voor aan de gemeente. De stemming was allesbehalve feestelijk.

Tegen het einde van de dienst, net nadat ik de woorden van de liturgie had gezongen die aan het begin van dit artikel werd geciteerd, verzamelden de kohaniem – leden van de gemeenschap die afstammen van de familie van Aäron de Hogepriester – zich aan de voorkant van de synagoge om de gemeente te zegenen met de Priesterlijke Zegen (Numeri 6:24-26).

Op dat moment klonken de plaatselijke luchtalarmsirenes. Onze stad Bet Shemesh, zelden binnen het bereik van de raketten uit de Gazastrook, lag onder vuur. Meerdere sirenes kort na elkaar zorgden ervoor dat we allemaal een paar minuten op de grond lagen, met onze handen op ons hoofd.

Uiteindelijk werd de formele gebedsdienst hervat. De kohaniem keerden terug naar de voorkant van de zaal.

“Yivarechecha Hashem ve’yishmerecha.” – Moge de Heer u zegenen en over u waken (Num. 6:24).

De openingswoorden van de Priesterlijke Zegen klonken anders dan gewoonlijk. Relevanter. Meer ter zake.

De dienst eindigde om 21.15 uur en iedereen ging snel naar huis met de gebruikelijke gezelligheid en gekheid na de diensten. Bij thuiskomst kreeg mijn schoonzoon, een officier in een gevechtseenheid, die samen met mijn dochter over 6 maanden hun eerste kind verwacht, een bericht dat hij zijn spullen moest pakken en zich onmiddellijk moest melden.

Binnen enkele ogenblikken had hij zijn spullen gepakt en was hij weggereden op een shabbat-feest, wanneer het anders verboden is om in onze auto’s te rijden.

Mijn 19-jarige zoon, die momenteel in een infanterie-eenheid dient, was thuis voor het festival. Hij kreeg een paar minuten later bericht dat hij een tas moest pakken en voorbereid moest zijn. Hij vertelde me dat hij me op een gegeven moment nodig zou hebben om hem naar de bus te brengen die hem terug naar de basis zou brengen.

We wachtten. Een paar uur later kwam het telefoontje. Voor het eerst in mijn leven reed ik met mijn auto op de sabbat, wat normaal gesproken beschouwd wordt als een ernstige schending van het Bijbelse gebod om op de sabbatdag geen vuur aan te steken. Maar voor levensreddende doeleinden worden de sabbatbeperkingen terzijde geschoven.

 

Terwijl we onderweg waren, vertelde mijn zoon me dat de situatie veel erger was dan iemand tot nu toe wist. Vergeet niet dat we het nieuws niet kenden. Zijn berichten uit het leger hadden hem verteld dat er veel doden waren gevallen, dat Israëlische steden in handen waren gevallen van Hamasmoordenaars en dat de politiebureaus van Sderot waren ingenomen. Ik kon niet geloven wat ik hoorde.

Toen we aankwamen op de parkeerplaats van het Bet Shemesh treinstation waar hij zou worden opgehaald, waren daar een paar andere soldaten die werden afgezet. Ik was niet de enige die in mijn feestkleding mijn zoon afzette om de strijd in te gaan.

Omdat er geen levensreddende noodzaak was voor mij om ergens anders heen te rijden nadat ik hem had afgezet, bleef ik een paar uur op de parkeerplaats van het treinstation van Bet Shemesh tot het einde van de sabbat.

Bet Shemesh ligt op de vliegroute van Israëlische straaljagers die luchtaanvallen uitvoeren op Gaza. Meer dan twee uur lang denderde er een constante stroom straaljagers door de lucht. Heen en weer, naar Gaza en terug.

Toen ik ’s avonds thuiskwam, was mijn 25-jarige zoon, reservist bij een infanterie-eenheid, ook opgeroepen. Hij was aan het inpakken en zou spoedig door een mede-reservist worden opgehaald om naar de basis te gaan.

Later die avond kreeg mijn 24-jarige dochter, een gevechtsarts in het Homefront Command, te horen dat ze klaar moest staan. De volgende ochtend vroeg kwam haar telefoontje. Ik reed haar naar Kiryat Gat voor haar rit naar Gaza. Mijn schoonzoon, twee van mijn zonen en mijn dochter waren nu allemaal op weg naar een gevechtszone.

Precies 50 jaar geleden kozen de vijanden van Israël de Grote Verzoendag, Jom Kippoer, om ons aan te vallen. En nu waren we hier, opnieuw herinnerd door onze vijanden dat dit fundamenteel een geestelijke oorlog is.

Denken deze Hamas-terroristen dat ze met deze aanvallen de staat Israël zullen vernietigen? Denken ze dat ze op deze manier het leven van hun bevolking zullen verbeteren? Natuurlijk niet. Dat is niet hun doel.

Toen de natie Israël Egypte verliet, nadat God het machtige Egyptische rijk met de Tien Plagen had gedecimeerd en daarna hun leger in de Rode Zee had laten verdrinken, viel Amalek aan. Dacht Amalek echt dat ze de kinderen van Israël zouden verslaan? Wisten ze niet wat er met Egypte was gebeurd?

Het antwoord is dat het ze niets kon schelen. Ze wilden Joden doden, heel eenvoudig. Meer ter zake: Amalek en de andere volken die de kinderen van Israël tijdens hun reis in de weg stonden, probeerden te voorkomen dat de natie Israël het land zou bezitten dat God ons had beloofd.

 

Ondanks alle geopolitieke analyses die we de komende dagen zullen lezen, is het conflict eigenlijk heel eenvoudig.

Er is niets veranderd sinds Amalek na de Exodus. Het handvest van Hamas roept op tot de moord op Joden en tot de uitroeiing van de hele Joodse staat. Dit gaat niet over “bezet gebied” of een “tweestatenoplossing”.

De vijanden van Israël willen ons vernietigen. En ze willen voorkomen dat wij onze natie in het land Israël opbouwen.

Als de geschiedenis een leidraad is, zal Israël de komende dagen en weken in toenemende mate bekritiseerd en onder druk gezet worden door regeringen en media over de hele wereld. Het is een moment van de waarheid voor onze leiders.

Moge God hen de moed geven om deze strijd tot het einde toe vol te houden. Maar het is ook een moment van de waarheid voor alle gelovige mensen. Degenen die het Joodse volk willen verhinderen om in het land Israël te wonen, staan lijnrecht tegenover Gods beloften en plan voor de wereld. Op dit moment opkomen voor Israël is opkomen voor de waarheid van Gods woord op het moment dat het er het meest toe doet.

En bid alsjeblieft voor mijn kinderen.

________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
00-10–2023

Auteur:
Rabbi Pesach Wolicki

Rabbi Pesach Wolicki is Executive Director of Ohr Torah Stone’s Center for Jewish-Christian Understanding and Cooperation and is cohost of the Shoulder to Shoulder podcast.

Beeld:
israel 365 news

Website:
www.israel365news.com

EN / NL/ עב