Volgens officiële bronnenheeft Israël een luchtaanval uitgevoerd met behulp van Amerikaanse informatie op Iraanse magazijnen in Syrië die worden gebruikt om materiaal te importeren voor een nucleair programma.

Een hoge Amerikaanse functionaris deelde mee dat de huidige luchtaanval op wapenmagazijnen in Syrië werd uitgevoerd door Israël, met behulp van Amerikaanse inlichtingenrapporten.

De functionaris zei dat de aanval gericht was op wapenvoorraden geïmporteerd uit Iran, volgens een rapport van The Associated Press .

De ambtenaar voegde eraan toe dat de getroffen magazijnen ook dienden als onderdeel van een pijpleiding voor het importeren van componenten die in Iran worden gebruikt voor het nucleaire programma van het land.

Staatssecretaris Mike Pompeo besprak maandag de geplande luchtaanval met Mossad-chef Yossi Cohen tijdens een bijeenkomst in het Washington-restaurant Cafe Milano, beweerde de bron.

Het in Londen gevestigde Syrian Observatory for Human Rights zei dat 23 strijders zijn omgekomen bij de luchtaanvallen, waaronder zeven Syriërs en 16 buitenlandse pro-Iraanse strijders. Nog eens 28 mensen raakten gewond bij de luchtaanvallen.

De monitorygroep zei dat bij de aanslagen ten minste 18 doelen waren getroffen.

Omar Abu Laila, een in Europa gevestigde activist, zei dat in Deir Ezzor, Mayadeen en Boukamal ten minste 16 gebouwen waren getroffen door Iran en door Iran gesteunde milities.

Syrische media meldden dinsdagavond dat Israël luchtaanvallen heeft uitgevoerd in het Deir Ezzor-district en de stad Al-Bukamal, vlakbij de grens met Irak.

De Libanese tv- zender Al-Mayadeen , die gelieerd is aan Hezbollah, maakte melding van explosies aan de Syrisch-Iraakse grens als gevolg van luchtaanvallen op Syrisch grondgebied.

Een week geleden meldde de Syrische tv dat de luchtverdedigingssystemen van het land reageerden op een Israëlische luchtaanval boven het zuiden van Damascus

Het officiële persbureau van Syrië, SANA , meldde dat er explosies waren gehoord in de lucht boven de hoofdstad.

Twee weken geleden meldden Syrische media dat de luchtverdedigingssystemen van het land in het gebied van Damascus waren geactiveerd en een Israëlische luchtaanval verijdelden.

Volgens berichten kwam één persoon om het leven bij de luchtaanval en raakten drie soldaten gewond.

Enkele dagen eerder meldden Syrische media dat de luchtverdedigingssystemen van het land werden geactiveerd als reactie op een “Israëlische agressie” nabij Masyaf in het noordwesten van Syrië.

Het in Londen gevestigde Syrian Observatory for Human Rights zei dat ten minste zes Iraanse strijders werden gedood en anderen gewond raakten bij de luchtaanval.

Satellietbeelden die na die aanval werden gepubliceerd, toonden aan dat het vier productiefaciliteiten had vernietigd die werden gebruikt voor het mengen en gieten van onderdelen van raketmotoren en kernkoppen.


Bronvermelding:
Datum:        13-01-2021
Auteur:        David Rosenberg
Beeld:          Airstrike (archief)
Website:      www.israelnationalnews.com/


 

EN / NL/ עב