De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei maandag dat de raketaanvallen vanuit Gaza op Israël “onmiddellijk” moeten stoppen. Hij drong er bij alle partijen op aan maatregelen te nemen om de spanningen te verminderen. Ook de EU en het Verenigd Koninkrijk hebben zich aangesloten bij de veroordeling van geweld.

“We zijn erg gefocust op de situatie in Israël, Westelijke Jordaanoever, Gaza, erg bezorgd over de raketaanvallen die we nu zien, ze moeten stoppen, ze moeten onmiddellijk stoppen,” zei Blinken voorafgaand aan een ontmoeting met Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi.

Blinken uitte ook zijn bezorgdheid over het geweld en de ‘provocerende acties’ in en rond de Tempelberg.

De woordvoerder van het Amerikaanse State Department, Ned Price, zegt dat Washington het recht van Israël erkent om zichzelf en zijn burgers te verdedigen. Price zei dat er meerdere bemiddelingspogingen zijn ondernomen naar zowel Israël als Palestijnen om het geweld te de-escaleren. Tot nu toe zonder resultaat.

Ook perssecretaris van het Witte Huis, Jen Psaki, uitte haar “ernstige bezorgdheid” over het geweld en zei dat de Amerikaanse president Joe Biden de situatie in Israël nauwlettend in de gaten hield.

Ondertussen heeft de ambassadeur van de Europese Unie in Israël, Emanuele Giaufret, laten weten “buitengewoon bezorgd” te zijn over het geweld en dat hij het raketvuur op Israël vanuit de Gazastrook als “totaal onaanvaardbaar” veroordeeld.


Bronvermelding:
Datum:        11-05-2021
Beeld:          Screenshot Youtube
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב