Twee gewapende mannen die na de sabbatdiensten probeerden een gelovige in een synagoge in Baltimore te overvallen, moesten vluchten nadat het beoogde slachtoffer terugvocht.

De dappere 36-jarige rabbijn Zalman Spitezki (afbeelding hierboven) trachtte het vuurwapen weg te slaan en de bandieten dropen af. Een Jood die terugvocht? Nou nee, daar hadden ze niet op gerekend…

De mannen gingen vrijdagavond de Khal Chassidim-synagoge in de wijk Park Heights binnen. Een van de verdachten wees met een pistool op een congregant en probeerde hem te beroven, zei de politie tegen de krant. Er ontstond vervolgens een gevecht tussen het beoogde slachtoffer en een van de daders, waardoor de overvallers volgens de politie moesten vluchten.

“Ik zat daar gewoon na gebeden, en ik bleef wat langer om te studeren,” vertelde rabbijn Spitezki. “Iedereen had de sjoel verlaten, maar één andere man. Om de een of andere reden keek ik op en zag een Afro-Amerikaanse jongeman een pistool op me richten. Hij stond daar maar. Het was heel eng en schokkend. Het voelde onwerkelijk – gebeurt dit echt? Dus ik moest snel handelen.”

Rabbi Spitezki zei ,dat de verdachte, die een masker en kap droeg, geen enkel woord tegen hem zei. “Ik dacht: doe ik niets of vecht ik voor mijn leven? Dus haalde ik naar hem uit,” zei Rabbi Spitezki. “Ik was bang dat hij de trekker over zou halen, maar in plaats daarvan godzijdank draaide hij zich om en rende weg. Daarna raakte ik in een hyperventilatie en rende de straat over, klopte op de deur van de kollel, belde de politie en daarna Shomrim [een buurtwachtersgroep]”, zei hij. “Ze kwamen heel snel.”

De man met het pistool wees naar hem, dook naar de man die probeerde het ding weg te meppen en toen renden ze weg,” zei Heshie Klein van de Khal Chassidim-synagoge (afbeelding bovenaan). “Eerlijk gezegd weet ik niet eens of ze wisten dat dit een synagoge was. We moeten meer voorzorgsmaatregelen nemen dan zelfs 3 of 4 jaar geleden,” zei Klein en hij voegde eraan toe: “De misdaad komt uit andere buurten, dus je moet er zo goed mogelijk mee omgaan en verder gaan.

Het slachtoffer raakte niet gewond, meldde de lokale CBS-partner WJZ. Het incident past in de context van de een recente piek in antisemitisch geweld in de regio New York. In New York City, waar de grootste joodse bevolking in de Verenigde Staten woont, namen antisemitische incidenten aanzienlijk toe in 2019. Tot september waren er volgens de New York Police Department 163 gemelde incidenten – een toename van 50 procent ten opzichte van die periode het vorige jaar.

Foto’s van de mannen zijn verkregen uit bewakingsvideo’s. Ze zijn ook verdachten in twee andere overvallen in het gebied, meldde de Baltimore Sun. Naar verluidt heeft de politie de patrouilles in het gebied verhoogd. In november meldde de FBI dat haatmisdrijven tegen Amerikaanse joden in 2018 met 11 procent afnamen, waarbij joden opnieuw het slachtoffer waren van de meerderheid van haatmisdrijven die dat jaar in de Verenigde Staten op religie waren gebaseerd.

____________________________________________________________________________________________
Bronvermelding
Datum:        29-01-2020
Website:   
_____________________________________________________________________________________

 

 

EN / NL/ עב