Afgelopen donderdag en zaterdag heeft de IDF een drone-aanval van Iran vanuit Syrië weten te voorkomen. De Israëlische geheime dienst Mossad ontdekte de samenzwering tussen de Al-Qudsbeweging en Iran enkele maanden geleden al en heeft de ontwikkelingen in stilte gevolgd.

Op 24 augustus voerde Israël een preventieve aanval uit op een Iraanse cel in Syrië waarbij 28 terroristen om het leven kwamen. Laatstgenoemden waren van plan dezelfde (mislukte) drone-aanval als die op 22 augustus op Israël uit te voeren.

Door Iran getrainde terroristen bezig een killer-drone klaar te maken om Israël in te sturen. IDF heeft ze “onschadelijk” gemaakt.

De terroristen hadden een grootschalige aanval gepland door ‘killer’-drones naar Israël te sturen, geladen met explosieven. Die zijn met de preventieve aanval door de IAF onschadelijk gemaakt.

Eerder op de dag bereidde IDF zich alvast voor op tegenaanvallen: het plaatste in het hele land Iron Domes (afweergeschutrakketten) en extra in de Golan Hoogten; het luchtruim boven de Golan tot 5.000 voet werd gesloten; de luchtmacht werd in hoge staat van alertheid op alle basissen in het hele land. Deze maatregelen was de bevolking niet ontgaan en menigeen vroeg zich af wat ze te wachten stond.

Al enkele weken geleden werd het Jeruzalem naar verluidt toegestaan door zowel de VS als Rusland om aanvallen tegen Iraanse dreiging in het Midden-Oosten uit te voeren, echter op voorwaarde dit niet publiekelijk bekend te maken.

Sindsdien heeft Israël verscheidene luchtaanvallen op door Iran-gecontroleerde basissen in Syrië en Irak uitgevoerd. Een Westerse diplomatieke bron vertelde woensdag aan een Saoedische krant in London dat de VS en Rusland hiermee akkoord waren.

“Moskou en Washington waren het erover eens dat de Joodse staat deze aanvallen op Iran mocht uitvoeren om de veiligheid van Israël te garanderen”, aldus de bron aan de Arabische krant Asharq Al-Awsat.

In de afgelopen weken hebben zich in een reeks explosies voorgedaan in Iraakse militaire installaties die verbonden zijn met de pro-Iraanse Shiietische militanten. De explosie van vorige week woensdag in een wapendepot in het noorden van Baghdad was daar één van.

Als onderdeel van de gemelde overeenkomst zou Israël niet openlijk de verantwoordelijkheid voor de aanvallen opeisen. Echter, dit heeft niet voorkomen dat Israëlische overheidsfunctionarissen hintten naar betrokkenheid bij deze aanvallen.

Toen premier Netanyahu werd gevraagd naar de explosies op de Iraanse basis van vorige week dinsdag, liet hij Israëlische journalisten weten: “Iran geniet geen onschendbaarheid, waar dan ook… We zullen optreden tegen hun – en dat zijn we nu ook aan het doen – waar nodig.”

Iraaks parlementslid Karim Alaiwi vertelde aan het pro-Hezbollah Libanees netwerk al-Mayadeen afgelopen woensdag, dat er bewijs is dat richting Israël wijst voor de recente aanvallen. Aangezien niemand door het Iraakse luchtruim mag vliegen zonder toestemming van de VS, trok Alaiwi de conclusie dat de Amerikanen op de hoogte waren en hebben ingestemd.

Met de meest recente aanvallen van Israël op Iraanse basissen in Syrië is het niet verwonderlijk dat de IDF op zo’n korte termijn het hele land in de hoogste staat van paraatheid had gebracht. En terecht, zo hebben we het afgelopen weekend gezien. Wederom moest de Iron Dome in het zuiden van Israël weer in actie komen om – met succes – rakketten afgevuurd vanuit Gaza te onderscheppen. En alhoewel Hezbollah-leider Nasrallah wraakacties vanuit Libanon heeft aangekondigd is ook duidelijk dat Beiroet er niet op zit te wachten weer te worden meegesleurd in een regionale oorlog.

Het maakt echter wel duidelijk dat de spanningen aan het oplopen zijn, nu steeds duidelijker wordt dat Iran bezig is zijn landsgrenzen te verruimen tot aan de grens met Israël. De Shiieten zien het als hun doel om het ooit zo machtige Assyrische Rijk weer op te bouwen.

 

Toen kwam de Geest van de HEERE in het midden van de gemeente op Jahaziël, de zoon van Zecharja, de zoon van Benaja, de zoon van Jeïel, de zoon van Mattanja, de Leviet, uit de zonen van Asaf, en hij zei: Sla er acht op, heel Juda, inwoners van Jeruzalem, en u, koning Josafat! Zo zegt de HEERE tegen u: “Weest u niet bevreesd en wees niet ontsteld vanwege deze grote troepenmacht, want niet aan u is de strijd, maar aan God.”

2 Kron. 20:14 en 15

 

 

 

 

EN / NL/ עב