Want zij kunnen niet rusten voordat zij kwaad doen; ze worden van hun slaap beroofd totdat ze iemand laten struikelen.

Spreuken 4 vers 16

De regering-Biden riep dinsdag Israël en de Palestijnse Autoriteit op om stappen te ondernemen om de spanningen in Judea en Samaria te kalmeren, slechts enkele uren nadat een Palestijnse terrorist drie Israëli’s had gedood bij een steekpartij en autorammen in en rond de stad Ariel.

“De Verenigde Staten zijn diep bezorgd over het toegenomen geweld op de Westelijke Jordaanoever”, zei woordvoerder Ned Price van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. “We brengen diepe condoleances over aan de families en geliefden van de Israëlische en Palestijnse burgers, waaronder kinderen, die in de afgelopen 48 uur zijn gedood,” voegde hij eraan toe.

“We veroordelen ten zeerste de terroristische aanslag van dinsdag, waarbij drie Israëli’s werden gedood en drie anderen gewond raakten. De afgelopen periode heeft een scherpe en alarmerende toename gezien van Palestijnse en Israëlische doden en gewonden, waaronder talloze kinderen. Het is van vitaal belang dat de partijen dringend actie ondernemen om verder verlies van mensenlevens te voorkomen”, aldus Price.

Op dinsdag stak Muhammed Souf, 18, een persoon neer bij de ingang van het Ariel Industrial Park en twee anderen bij een aangrenzend tankstation, voordat hij de scène ontvluchtte in een gestolen voertuig, dat hij vervolgens op verschillende auto’s op Route 5 sloeg. Vervolgens stapte hij uit de auto en stak een andere persoon neer, voordat hij een tweede voertuig stal en tegen het verkeer inreed.

De vermoorde Israëli’s waren Michael Ladygin, 36, een vader van twee, en Mordechai Ashkenazi, 59, een vader van drie en grootvader van twee, die werden neergestoken bij het tankstation, en Tamir Avihai, 50, een vader van zes, op wie de terrorist inreed.

Premier Yair Lapid bracht na de aanval een verklaring uit waarin stond: “De burgers van Israël zijn vandaag wakker geworden met een moeilijke en pijnlijke ochtend. Een verachtelijke terrorist heeft een gruwelijke terroristische aanslag gepleegd in Ariel. Namens de regering en de staat Israël betuig ik mijn medeleven aan de families van de vermoorden en wens ik de gewonden een spoedig herstel.

“We bestrijden het terrorisme meedogenloos met de volle kracht van … de veiligheidstroepen,” vervolgde de verklaring, eraan toevoegend: “Onlangs zijn we erin geslaagd om uitgebreide terroristische infrastructuur en planning te ontmantelen, maar we moeten deze oorlog elke dag opnieuw vechten. Onze veiligheidstroepen werken de klok rond om de burgers van Israël te beschermen en terroristische infrastructuur altijd en overal aan te pakken.”

Sinds maart is het Israëlische leger sinds maart bezig met een antiterrorismecampagne, genaamd “Operatie Breek de Golf”, in Judea en Samaria in een poging om een grote opleving van Palestijnse aanvallen te onderdrukken.

De opmerkingen van Price op dinsdag komen ook tegen de achtergrond van de onthulling dat het Federal Bureau of Investigation een onderzoek is gestart naar de dood in Jenin in mei van Al Jazeera-journalist Shireen abu Akleh.

Zowel de Israëlische premier Yair Lapid als de minister van Defensie Benny Gantz hebben gezegd dat Israël niet zal meewerken aan het FBI-onderzoek of enig extern onderzoek naar de moord op Abu Akleh.

“De IDF is een moreel en ethisch leger. IDF-soldaten en hun commandanten verdedigen de staat Israël. De IDF onderzoekt grondig elke onregelmatige gebeurtenis en is toegewijd aan de waarden en wetten van de democratie,” zei Lapid in een verklaring die dinsdag werd uitgegeven.

“Onze soldaten zullen niet worden onderzocht door de FBI of door een ander vreemd land of entiteit, hoe vriendelijk het ook is. We zullen onze soldaten niet overlaten aan buitenlandse onderzoeken. We hebben ons sterke protest overgebracht aan de Verenigde Staten,” vervolgde de verklaring.

Gantz noemde de beslissing van het ministerie van Justitie om het onderzoek te starten een ‘ernstige fout.


Bronvermelding:
Datum:        17-11-2022
Website:      www.israel365news.com


 

 

EN / NL/ עב