Want de overtreder zal worden terugbetaald voor het kwaad dat hij heeft gedaan, en er is geen sprake van partijdigheid. (Kolossenzen 3:25)

De VS en minstens acht andere landen hebben de financiering aan de UNRWA verlaagd nadat berichten naar voren kwamen dat minstens een dozijn medewerkers van de hulporganisatie hadden deelgenomen aan het bloedbad van 7 oktober.

De United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) voor Palestijnse vluchtelingen in het Nabije Oosten is een VN-agentschap dat belast is met het bieden van hulp en humanitaire ontwikkeling aan Palestijnse vluchtelingen. Het programma, opgericht in 1949, heeft 13.000 medewerkers in Gaza en is tijdens het huidige conflict de belangrijkste leverancier van basisbehoeften aan burgers geworden. Israël heeft het agentschap al lang beschuldigd van het tolereren en samenwerken met Hamas’ diefstal van hulp bestemd voor burgers. De UNRWA heeft deze beschuldigingen ontkend, maar vorige week heeft Israël het bewijs geleverd dat minstens een dozijn UNRWA-stafleden hebben deelgenomen aan de terroristische aanslag in Israël op 7 oktober.

Ontmoeting van de Amerikaanse minister Antony Blinken met UNRWA-commissaris-generaal Philippe Lazzarini eind 2023. (Afbeelding: <a href="https://www.flickr.com/photos/9364837@N06/53308739161/" rel="nofollow" target= "_blank">Chuck Kennedy (Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken)</a> / publiek domein)

De Amerikaanse minister Antony Blinken heeft eind 2023 een ontmoeting met UNRWA-commissaris-generaal Philippe Lazzarini. (Afbeelding: Chuck Kennedy (Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken) / publiek domein)

De UNRWA beloofde een onderzoek en herhaalde in een verklaring “haar veroordeling in de sterkst mogelijke bewoordingen van de weerzinwekkende aanslagen van 7 oktober” en riep op tot de onvoorwaardelijke vrijlating van de resterende gijzelaars. In de verklaring stond ook dat de vermoedelijke personeelsleden onmiddellijk werden ontslagen. De VS, de grootste financier van het agentschap, besloten dat dit niet genoeg was en schortten tijdelijk alle financiële steun aan de organisatie op. Canada, Australië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Nederland, Zwitserland en Finland volgden allemaal snel dit voorbeeld. Verbijsterde Palestijnse en VN-functionarissen begonnen de terugtrekkende landen op te roepen de bezuinigingen te heroverwegen, daarbij verwijzend naar politieke en humanitaire risico’s. De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi zei dat de reactie niet in verhouding staat tot het vermeende misdrijf.

“UNRWA is de reddingslijn voor ruim twee miljoen Palestijnen die in Gaza met hongersnood kampen. Het zou niet collectief moeten worden gestraft op beschuldigingen tegen twaalf personen van de 13.000 medewerkers”, schreef hij op sociale media. “UNRWA handelde verantwoordelijk en startte een onderzoek. We dringen er bij landen die de financiering hebben opgeschort op aan om het besluit terug te draaien.”

De VS hebben geen commentaar gegeven op de vraag of en wanneer zij de financiering van het agentschap zouden kunnen hervatten


Bron: https://ffoz.org/messiah/articles/war-update-unrwa-exposed-funding-cut

Afbeelding: De Amerikaanse minister Antony Blinken heeft eind 2023 een ontmoeting met UNRWA-commissaris-generaal Philippe Lazzarini. (Afbeelding: Chuck Kennedy (Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken) / publiek domein)

EN / NL/ עב