Een vrouwelijke Israëlische soldaat,19, werd zaterdagavond gedood, een bewaker ernstig gewond en een andere vrouwelijke soldaat lichtgewond door scherven, bij een drive-by schietpartij bij een controlepost in Oost-Jeruzalem.

De soldaat bleek bij aankomst in het ziekenhuis te zijn overleden, zei de IDF in een verklaring, nadat haar familie op de hoogte was gebracht.

De IDF heeft inmiddels de identiteit van de soldaat bekend gemaakt, het is de 19-jarige korporaal Noa Lazar uit Bat Hefer, die postuum werd bevorderd tot sergeant. Haar begrafenis zal later van daag plaatsvinden. Moge zij rusten in vrede.

Noa Lazar z’l. Foto IDF-woordvoerderseenheid

Volgens een eerste politierapport schoot een verdachte op veiligheidstroepen vanuit een rijdende auto bij een controlepost bij Shuafat, waarbij hij het vuur opende op degenen in het gebied.

Na de schietpartij vluchtte te voet naar het Shuafat-kamp, IDF en politie zijn een uitgebreide zoektocht begonnen en volgens een verklaring van de minister van Politie zal hij worden gevonden, ‘dood of levend’ voegde hij eraan toe.

De chauffeur die de auto bestuurde heeft zich inmiddels zelf aangegeven, daarnaast zijn volgens de politie twee andere passagiers aangehouden die bij de schutter in de auto waren. De drie ontkennen elke betrokkenheid en zeiden dat ze de bedoelingen van de schutter niet wisten toen hij in de auto stapte. Ze beweren dat hij uit eigen beweging uit het voertuig stapte en het vuur opende.

De bestuurder van de auot beweerde dat hij de schutter een lift naar Modi’in gaf toen de aanvaller bij de controlepost uit het voertuig stapte en minstens zeven schoten afvuurde, voordat zijn wapen vastliep.

De politie is inmiddels op de hoogte van de identiteit van de schutter en heeft drie leden van zijn familie opgepakt, die worden verdacht van betrokkenheid.

De in Gaza gevestigde Hamas-terreurgroep zei dat het “de heroïsche operatie zegende”, en noemde de schietpartij “een reactie op de invallen in al-Aqsa en de agressie door de bezetting vandaag tegen Jenin.” Eerder zaterdag werden twee Palestijnen gedood tijdens een arrestatieoperatie door de IDF in Jenin, een stad op de Westelijke Jordaanoever.

“Deze operaties dragen de boodschap dat de opstand van ons volk aan de gang is en niet zal afnemen en dat de operaties, schietpartijen en geweervuur ​​​​van onze jeugd in opstand de bezetters en kuddes kolonisten overal zullen achtervolgen als reactie op hun misdaden en hun invallen in de Al-Aqsa moskee”, zei Hamas.

Kort na de schietpartij werd er vuurwerk de lucht in geschoten in het kamp, ​​en op Palestijnse sociale netwerken circuleerden video’s met de tekst ‘het kamp is gelukkig’.

Premier Lapid wordt constant op de hoogte gehouden en zei in een zojuist uitgegeven verklaring: “Er is een ernstige terroristische aanslag gepleegd bij de Shuafat Crossing. Onze veiligheidstroepen treden in het veld op om de terrorist te arresteren. Deze feestdagen zijn er grote troepen die dag en nacht werken om de burgers van Israël te verdedigen. Mijn hart is bij de gewonden en hun families vanavond. Terreur zal ons niet verslaan, we zijn sterk, zelfs op deze moeilijke avond.”


Bronvermelding:
Datum:        09-10-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב