De binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet heeft bekend gemaakt een Palestijnse inwoonster van Oost-Jeruzalem te hebben gearresteerd die voor Hezbollah spioneerde. In een persbericht zei de Shin Bet dat Yasmin Jaber vorige maand werd gearresteerd op verdenking van een poging om “Israëlische en Palestijnse burgers en inwoners te rekruteren om terroristische activiteiten in Israël uit te voeren.”

In een persbericht zei de Shin Bet dat Yasmin Jaber vorige maand werd gearresteerd op verdenking van een poging om “Israëlische en Palestijnse burgers en inwoners te rekruteren om terroristische activiteiten in Israël uit te voeren.”

De werkgever van Jaber, de Nationale Bibliotheek van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, zei ” zeer verrast te zijn dat onze werknemer, Yasmin Jaber, wordt verdacht van dergelijke ernstige vergrijpen.”

“De veiligheidsdiensten hebben ons de afgelopen weken niet op de hoogte gebracht van haar arrestatie. In het geval het ons wordt gevraagd zal de Bibliotheek op alle mogelijke manieren helpen bij het onderzoek”, zei een woordvoerder van de Nationale Bibliotheek.

De Shin Bet zei dat Hezbollah zijn activiteiten probeert te verbergen door agenten van binnenuit Israël te rekruteren tijdens anders onschadelijke bezoeken aan Libanon. Om hun band met de terreurgroep te verbergen, ontmoeten agenten hun handlers in derde landen zoals Turkije en krijgen ze instructies via gecodeerde berichten via sociale media.

Volgens de Shin Bet werd Jaber gerekruteerd in Libanon in 2015 gerekruteerd tijdens een internationale “jongerenconferentie” , die Hezbollah uitbuitte om Arabische Israëli’s als agenten te lokaliseren en te rekruteren.

Sinds haar rekrutering door de Libanese terreurgroep heeft Jaber volgens de Shin Bet via geheime berichten op sociale media met haar Hezbollah-handler gecommuniceerd. In haar persbericht publiceerde de Shin Bet een Instagram-foto die naar verluidt geheime Hezbollah-berichten bevatte die Jaber naar verluidt gebruikte voor instructies.

Vermeende geheime berichten in een Arabisch gedicht gepubliceerd door wat de Shin Bet beweert dat het een aan Hezbollah gelieerde sociale media-account is. Foto Shin Bet

De veiligheidsdienst zei dat tijdens daaropvolgende ontmoetingen met haar handlers, Jaber de opdracht kreeg om Arabische Israëlische agenten te rekruteren voor Hezbollah in Israël.

‘Dit Shin Bet-onderzoek is het product van een langdurige inlichtingenoperatie om degenen op te sporen die ervan verdacht worden door Hezbollah te zijn gerekruteerd. Het is een nieuwe stap in de terrorismebestrijdingsinspanningen die het afgelopen jaar zijn ondernomen tegen de pogingen van Iraanse Quds Force en Hezbollah om Israëlische Arabieren te rekruteren, ”zei een hoge Shin Bet-functionaris in een verklaring.

Bron: Joods.nl

EN / NL/ עב