Zondagavond was het dan zover en kondigde Yamina leider Naftalie Bennett aan te gaan samenwerken met de leider van de centrum partij Yes Atid om tot de vorming van een centrum rechtse regeringscoalitie te komen, waardoor premier Netanyahu na 12 jaar het veld zou moeten ruimen.

In zijn tv toespraak zei Bennett o.a. “Het is mijn bedoeling om mijn uiterste best te doen om samen met mijn vriend Yair Lapid een regering van nationale eenheid te vormen, zodat we, als G’d het wil, samen het land kunnen redden van een neerwaartse spiraal en Israël weer op de rails kunnen zetten”, Israëls politieke crisis is ongekend, deze waanzin moet stoppen.”

Verder bekritiseerde Bennett Netanyahu vanwege zijn herhaalde mislukkingen om een ​​regering te vormen na vier onbesliste verkiezingscycli in de afgelopen twee jaar, en zei dat “Netanyahu ondanks zijn beweringen op dit moment nooit een rechtse regering heeft gehad, en dat niemand hem nog gelooft”.

“Deze regering zal geen territoria overdragen en zal niet bang zijn om indien nodig een militaire operatie te beginnen. Elke partij heeft evenveel stemrecht en een vetorecht'” aldus Bennett, die er aan toevoegde “dat hij geloofde dat Israëls enige opties ofwel een vijfde verkiezingsronde sinds april 2019 waren, ofwel een regering met het zogenaamde “blok voor verandering”, dat bestaat uit partijen die negatief zijn tegenover Netanyahu.

Een anti-Netanyahu-coalitie zou fragiel zijn en de steun van buitenaf vereisen van Arabische parlementsleden die zich verzetten tegen een groot deel van Bennett’s agenda, waaronder meer nederzettingenbouw op de Westelijke Jordaanoever en de gedeeltelijke annexatie ervan.

Verwacht wordt echter dat het zich zal concentreren op het economische herstel van de COVID-19-pandemie, terwijl kwesties waarover leden het niet eens zijn, zoals de rol van religie in de samenleving en Palestijnse aspiraties voor een eigen staat, terzijde worden geschoven.

Deze nieuwe regeringscoalitie zal, zoals het u uitziet , voor het eerst in vele jaren geen (ultra)orthodoxe partijen tellen. Met de mogelijkheid dat bijvoorbeeld de Shas partij op het allerlaatste moment zich bij deze coalitie zal aansluiten wordt echter rekening gehouden. Dit zou dan mede zijn ingegeven om te zorgen dat de orthodoxe instituten hun financiering willen veilig stellen.

Nog geen 15 minuten na Bennett kwam een bijna radeloze premier Netanyahu op tv die begon met te zeggen “ïk sta hier als premier, gekozen door 1 miljoen mensen die op de Likud hebben gestemd en 1 miljoen mensen die op partijen hebben gestemd die mij steunen”.

“Bennett heeft jullie bedrogen, is een leugenaar en niet te vertrouwen”, zei Netanyahu, “dezelfde holle slogans over haat en verdeeldheid. De dag voor de verkiezingen ondertekende hij een document dat Lapid niet toestond premier te worden, zelfs zonder rotatie, omdat hij zei: ‘ Ik ben een rechtse man’ en dat druist in tegen de waarden. ‘Mijn en mijn waarden hebben gewicht. Naftali, uw waarden hebben een vedergewicht. Er is geen enkele persoon die op u zou stemmen als hij wist wat je ging doen.”

“In plaats van een gevaarlijke linkse regering te vormen, is het mogelijk om een ​​goede rechtse regering te vormen”, aldus Netanyahu in zijn toespraak die door vele commentatoren werd gezien als “minstens vol verdraaiingen van e werkelijke feiten.

“Ze noemen het een genezende regering”, ging Netanyahu verder. “Genezing van wie? Twee miljoen kiezers is een ziekte die moet worden genezen? Welke haat “Wat een arrogantie. Ze noemen het democratie. Ze zijn van plan om persoonlijke wetten tegen mij aan te nemen uit angst dat ik de verkiezingen zal winnen. Democratie van de wetten van Iran, Syrië en Noord-Korea”.

Netanyahu zei verder “dat een dergelijke coalitie een gevaar vormt voor de veiligheid en toekomst van Israël. “Wat zal het doen voor de afschrikking van Israël? Hoe zullen we lijken in de ogen van onze vijanden”, zei hij. “Wat zullen ze doen in Iran en in Gaza? Wat zullen ze zeggen in de kantoren van de regering in Washington? Wie gaat er onderhandelen met de Amerikaanse regering? Een linkse leidde?”

Dit soort uitspraken van Netanyahu toont wel aan hoe groot zijn redeloosheid is, wetende dat na 12 jaar mogelijk de komende dagen een einde aan zijn premierschap komt.

Ondertussen is de beveiliging van de nr2 op de lijst van Bennett, Ayaetl Shaked, uitgebreid na bedreigingen uit de hoek van Netanyahu aanhangers die protesteerden bij haar huis in Tel Aviv en hebben gezworen “alles te doen om een alternatieve regering te voorkomen”.

Ook Bennett heeft inmiddels een uitgebreide beveiliging gekregen nadat van hem foto’s waren verschenen waarop hij te zien is met een Arabische hoofdtooi, een zelfde soort foto als indertijd van premier Rabin verscheen kort voordat hij werd vermoord en vanwaar wordt gezegd dat deze foto’s met toestemming van Netanyahu indertijd waren geplaatst.

Screenshot KAN News

Inmiddels is bekend geworden dat de onderhandelingsteams van Lapid en Bennett tot in de vroege uren van maandagochtend hebben onderhandeld en er grote voortuitgang zou zijn bereikt.

Lapid werkt er naar toe om mogelijk vandaag maar zeker dinsdag aan president Rivlin mee te delen dat hij er in geslaagd een regering te vormen, waarbij Bennett de eerste 2 jaar als premier zal functioneren en Lapid minister van Buitenlandse Zaken zal zijn, waarna er een rotering zal plaatsvinden en Lapid 2 jaar premier zal zijn.


Bronvermelding:
Datum:        31-05-2021
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב