De voorzitter van het Europees Parlement bestempelde maandag het oplevende antisemitisme als een “anti-Europese” plaag en riep op tot versterking van de banden tussen Israël en het continent.

Tijdens haar eerste presidentiële bezoek buiten Europa sprak Roberta Metsola uit Malta een speciale plenaire zitting van de Knesset in Jeruzalem toe, waar ze het verhaal van Israël ‘een verhaal van hoop, volharding, geloof en het overwinnen van tegenspoed’ noemde.

Ik ben hier om te praten over het verbeteren van de banden in cultuur, wetenschap, handel, onderwijs, kunst, onderzoek en technologie“, zei ze tegen haar publiek, waaronder de Israëlische premier Naftali Bennett. “Over vrede. Over samen de toekomst tegemoet gaan.

De Maltese Metsola, boegbeeld van de centrumrechtse Partit Nazzjonalista (PN), die in het Europees parlement in het blok van de Europese Volkspartij zetelt, erkende al vroeg “de bedreigingen – sommige existentiële – waarmee u wordt geconfronteerd; van de moeilijkheden bij het ondersteunen van een levendige democratie.

Ze richtte zich op de voortdurende vraagtekens bij “Israëls recht op bestaan” – een idee dat vaak wordt verworpen door anti-zionistische regeringen en organisaties, die de oprichting en het voortbestaan ​​van de Joodse staat als onwettig bestempelen.

“Laat me duidelijk zijn: Europa zal altijd het bestaansrecht van Israël steunen”, zei ze onder applaus.

Verwijzend naar haar reis eerder maandag naar Yad Vashem, Israëls nationale Holocaust-monument, voegde Metsola eraan toe: “Het doet me pijn om te zeggen dat we vandaag antisemitisme zien toenemen. We weten dat dit een waarschuwingssignaal is voor de mensheid. En het is voor ons allemaal van belang.”

“Ik zal niet dubbelzinnig zijn: antisemitisch zijn is anti-Europees zijn. En elke dag zijn we nog steeds getuige van aanvallen op joden, op synagogen.”

Het Europees Parlement, beloofde ze, “is vastbesloten om de cyclus te doorbreken” en “antisemitisme te bestrijden”.

Wat betreft het vooruitzicht van vrede tussen Israël en de Palestijnen, bevestigde Metsola de voortdurende steun van het parlement voor “een tweestatenoplossing – waarbij de veilige staat Israël en een onafhankelijke, democratische, aaneengesloten, levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar leven en beveiliging.”

“Vooruitgang is mogelijk”, benadrukte ze, wijzend op de opening van de betrekkingen tussen Israël en verschillende Arabische landen in 2020. “De Abraham-akkoorden leken misschien nog maar kort geleden ondenkbaar, maar ze bewezen dat de geschiedenis zich niet altijd hoeft te herhalen.”

Metsola sprak zich ook uit tegen terrorisme en zei: “Mensen verdienen het om hun leven te leiden, hun kinderen naar school te sturen, vrij van angst over straat te lopen.” Israël heeft sinds eind maart te maken met een golf van geweld door Palestijnse en Arabische Israëlische daders, waarbij 19 mensen om het leven zijn gekomen en meerdere gewond zijn geraakt.

“Ik weet hoe moeilijk het moet zijn om een ​​moeder wiens kind is vermoord te vertellen dat vrede het antwoord is”, zei ze. “Maar vrede is de enige weg vooruit. De enige manier voor Israëli’s en Palestijnen om in veiligheid en welvaart te leven.”

Haar toespraak werd met een staande ovatie ontvangen, al werd ze even onderbroken door gekibbel, wat gebruikelijk is in het Israëlische parlement.

Metsola, geboren in Malta, werd in januari 2022 met brede steun in het Europees Parlement gekozen en zal tot 2024 dienen. Ze is de jongste wetgever en de derde vrouw die ooit de instelling heeft bestuurd.

Haar reis naar Israël begon zondag met enige controverse, te midden van de aankondiging dat een Spaans communistisch EP-lid dat de delegatie voor de betrekkingen met Palestina van het Europees Parlement leidt, Israël niet zou mogen binnenkomen. “Ik zal de kwestie rechtstreeks aankaarten bij de betrokken autoriteiten”, twitterde Metsola.

Als onderdeel van haar tournee ontmoette Metsola studenten aan de Universiteit van Tel Aviv en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid, en opende het European Forest in Israël, een project van Keren Kayemeth LeIsrael – Joods Nationaal Fonds.


Bronvermelding:
Datum:        24-05-2022
Beeld:        Roberta Metsola (links), voorzitter van het Europees Parlement, met Knesset-spreker Mickey Levy tijdens een plenumsessie in de Knesset, het Israëlische parlement in Jeruzalem, op 23 mei 2022. (Yonatan Sindel/FLASH90)
Website:      brabosh.com


 

 

 

 

 

 

EN / NL/ עב