Dagen voor de controversiële parade zegt de terreurgroep klaar te zijn om steden te raken als Israël ‘gebruikelijke activiteiten’ uitvoert; Israëlische functionarissen zeiden raketvuur onwaarschijnlijk te achten.

Hoge Hamas-functionaris Moussa Abu Marzouk zei dat “het aanvallen van alle Israëlische steden” nog steeds een optie is voor de terreurgroep als reactie op Israëlische acties in Jeruzalem of andere locaties, meldde de openbare omroep Kan zondag.

De waarschuwing van Marzouk, een lid van Hamas’ politburo, kwam vlak voor een controversiële mars van Joodse rechtse nationalisten die gepland was door delen van de oude stad van Jeruzalem.

Marzouk waarschuwde dat als “de vijand” “zijn gebruikelijke activiteiten” in Jeruzalem en andere plaatsen uitvoert, “onze beslissing al is genomen dat het mogelijk is dat de oorlog zal terugkeren”, aldus het rapport.
De oorspronkelijke parade, bekend als de vlaggenmars, werd op 10 mei gestopt door raketvuur van Hamas in Jeruzalem, wat leidde tot een 11-daagse periode van intense gevechten tussen Israël en de in Gaza gevestigde terreurgroepen.

Sinds de gevechten eindigden, heeft Hamas herhaaldelijk gewaarschuwd dat het de vijandelijkheden over de ontwikkelingen in Jeruzalem zou kunnen heropenen.

Op zaterdag meldde Kan dat veiligheidsfunctionarissen van mening waren dat Hamas niet zou reageren op de herhaalde mars met raketvuur, maar zou kunnen proberen brandgevaarlijke ballonnen vanuit Gaza te lanceren of terreuraanslagen op de Westelijke Jordaanoever te plegen.

Verder lezen…


Bronvermelding:
Datum:        14-05-2021
Auteur:        Redactie TOI
Beeld:          Nati Shohat/Flash90
Website:      www.timesofisrael.com


 

 

EN / NL/ עב