Jeruzalem zal deze week een officiële delegatie uit Turkije verwelkomen om te werken aan de voorbereidingen voor een bezoek op hoog niveau van de Israëlische president aan Turkije volgende maand, volgens een verklaring van het kabinet van de president van Israël en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het bezoek van president Isaac Herzog zal waarschijnlijk dienen als een ijsbreker voor het ontdooien van de betrekkingen tussen de twee naties, die waren verslechterd onder de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.  Turkije heeft openlijk Hamas gesteund, de terreurgroep die de Gazastrook controleert, en heeft de behandeling van de Palestijnen door Israël veroordeeld – zelfs in mei 2021 tijdens de oorlog tussen Gaza en Israël.

De recente verzoenende taal van de Turkse president zou echter het begin kunnen zijn van verbeterde betrekkingen tussen Ankara en Jeruzalem. In december 2020 beëindigde hij een tweejarige impasse met Israël door een nieuwe ambassadeur in Israël aan te stellen en ook rechtstreeks te zeggen dat de twee landen de banden kunnen verbeteren.

Toen Herzog in juni aantrad, plaatste Erdogan een zeldzaam telefoontje naar een Israëlische functionaris om de nieuwe president te feliciteren. 

Herzog zou de eerste Israëlische president zijn die Ankara bezoekt sinds wijlen de Israëlische president Shimon Peres in 2007.

De Turkse delegatie omvat de woordvoerder en hoofdadviseur van de Turkse president, Ibrahim Kalin, en vice-minister van Buitenlandse Zaken van Turkije Sedat Önal. Ze zullen een ontmoeting hebben met de directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken Alon Ushpiz, de directeur-generaal van het kabinet van de president van Israël Eyal Shviki en hoge functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het kabinet van de president van Israël.

Volgens berichten in de Turkse media is het bezoek gepland op 9 maart.


Bronvermelding:
Datum:        15-06-2022
Auteur:        Nicole Jansezian
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב