Duizenden mensen sloten zich zondagavond aan bij de begrafenisstoet van een prominente ultraorthodoxe rabbijn in Jeruzalem die, in weerwil van de lockdown-regels, stierf aan het coronavirus, uren nadat een andere begrafenis in de hoofdstad een enorme menigte trok.

Hoewel functionarissen eerder zeiden dat er naar verwachting minder mensen de begrafenis van Rabbi Yitzhok Scheiner zouden bijwonen dan de 10.000 die de eerdere begrafenis van een andere ultraorthodoxe toprabbijn hadden ingepakt, toonden beelden uit Jeruzalem duizenden mensen die de tweede begrafenis verdrongen.

Volgens het nieuws van Channel 13 kwamen ongeveer 8.000 mensen opdagen in de wijk Bukharim in de hoofdstad, waar Scheiner, 98, het hoofd was van de Kamenitz yeshiva.

De tweede massale begrafenis van de dag kwam ondanks het feit dat Scheiner zelf grote bijeenkomsten had ontmoedigd en had aangedrongen op naleving van door de overheid opgelegde maatregelen om de uitbraak van het coronavirus in het land te beteugelen, onder meer in een recent edict.

De eerste dergelijke begrafenis van de dag was voor Rabbi Meshulam Dovid Soloveitchik, het hoofd van de Brisk Yeshiva in Jeruzalem en telg van de Soloveitchik rabbijnse dynastie, die zondagochtend vroeg op 99-jarige leeftijd stierf.

Zowel Scheiner als Soloveitchik stierven aan COVID-19.

Rabbi Yitzchok Scheiner woont een evenement bij in Jeruzalem op 13 juni 2019. (Shlomi Cohen / Flash90)

De kwestie van de handhaving van lockdown in ultraorthodoxe of Haredi-gemeenschappen heeft de laatste tijd herhaaldelijk de krantenkoppen gehaald, te midden van berichten over flagrante schendingen, beschuldigingen van slechte handhaving en gewelddadige protesten tegen de politie die ervoor probeert te zorgen dat de sluiting wordt nageleefd. De begrafenis van Soloveitchik en de afwezigheid van enige poging van de politie om in te grijpen, leverde publieke kritiek op de selectieve handhaving van de gezondheidsvoorschriften door de regering.

Ofer Shumer, een hoge politieagent in Jeruzalem, verdedigde het besluit van de politie om de lockdown niet af te dwingen en massale deelname aan de begrafenis van Soloveitchik te voorkomen.

‘Ja, de begrafenis was ongewenst groot’, zei hij tijdens de uren tussen de twee begrafenisevenementen. ‘Maar vergeet niet dat de mensen een verantwoordelijkheid hebben; hun leiders hebben een verantwoordelijkheid … Uiteindelijk kan de politie niet iedereen aanpakken die de beperkingen overtreedt. “

‘We hebben vandaag bloedvergieten voorkomen’, zei hij. ‘Als we met geweld hadden gehandeld … zou er zeker bloedvergieten zijn geweest. Ik heb persoonlijk 1000 jonge kinderen van 10-14 jaar gezien [bij de begrafenis]. “

Duizenden ultraorthodoxe mannen wonen de begrafenis bij van wijlen Rabbi Meshulam Dovid Soloveitchik in Jeruzalem, 31 januari 2021, (Yonatan Sindel / Flash90)

De politie gebruikte waterkanonnen om anticorruptie-demonstranten zaterdagavond buiten de woning van premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem te verspreiden en stuurde één persoon naar het ziekenhuis. Gevraagd naar de schijnbare inconsistentie, zei Shumer: “Elke sector van de bevolking heeft zijn eigen kenmerken … Dit is geen eenvoudig werk.”

Bedrijfsleiders en onafhankelijke arbeiders waren ook boos over de eerdere begrafenis, aangezien de sluiting, de derde van Israël, de meeste bedrijven heeft gesloten. De beperkingen van het afgelopen jaar hebben de economie verwoest en vooral de ondernemers hard geraakt.

Politici, waaronder enkele van Netanyahu’s bondgenoten aan de rechterkant, hebben ook de begrafenis vernietigd. Netanyahu is nauw verbonden met ultraorthodoxe partijen, die consequent tegen de lockdown-regels hebben aangedrongen.

De politie gebruikt een waterkanon om demonstranten uiteen te drijven tijdens een protestmars tegen premier Benjamin Netanyahu, in Jeruzalem, 30 januari 2021. (Yossi Zamir / Flash90)

Israël is al enkele weken bezig met zijn derde landelijke lockdown om het virus te bestrijden, maar de infectiegraad blijft hoog, met duizenden nieuwe gevallen die elke dag worden gediagnosticeerd.

Er zijn schendingen van de regels in alle delen van het land, maar er zijn herhaalde meldingen geweest van flagrante overtredingen van regels in sommige ultraorthodoxe gemeenschappen, onder meer door het openen van scholen, het houden van vakantie-evenementen en het vieren van bruiloften.

De infectiegraad in de ultraorthodoxe gemeenschap is onevenredig hoog, waarschijnlijk als gevolg van lockdown-overtredingen, overvolle leefomstandigheden en andere factoren.

De politie die in sommige ultraorthodoxe gebieden regels trachtte af te dwingen, stuitte op gewelddadig verzet, waaronder regelrechte rellen en aanvallen op officieren, vooral in Bnei Brak, naast Tel Aviv. Ultraorthodoxe gemeenschapsleiders hebben de politie ervan beschuldigd buitensporig geweld te gebruiken.

Het kabinet kwam zondagavond bijeen om de lockdown te verlengen, na de goedkeuring van een wet die boetes ophaalt tegen overtreders. Van de ministers wordt ook verwacht dat ze de sluiting van Ben Gurion Airport met nog eens twee weken verlengen. Gezondheidsfunctionarissen willen de lockdown met nog een week verlengen, aangezien het aantal virusinfecties hoog blijft, ondanks drie weken van lockdown en een snel massaal vaccinatieprogramma.


Bronvermelding:
Datum:        01-02-2021
Auteur:        TOI-MEDEWERKERS
Beeld:          Ultraorthodoxe mannen wonen de begrafenis bij van wijlen rabbijn Yitzchok Sheiner, in Jeruzalem op 31 januari 2021. (Yonatan Sindel / Flash90)
Website:      www.timesofisrael.com


 

 

EN / NL/ עב