De Israel Defense Forces zeiden dat Hamas en andere terroristische groeperingen ongeveer 3700 raketten vanuit de Gazastrook op Israël hebben geschoten, sinds Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad op 10 mei begonnen met raketten af ​​te schieten op Israëlische steden.

Een en ander leidde tot een snelle en voortdurende reactie van de IDF aka Operation Guardian of the Walls. Achter de schermen trachten vele diplomaten een staakt-het-vuren te bereiken, maar die pogingen zijn tot op heden mislukt. Intussen gaan de gevechten onverminderd door.

Israël heeft de grensovergang van Kerem Shalom tijdelijk heropend om de overbrenging van vrachtwagenladingen met brandstof, medicijnen, diervoeder en brandstoftanks naar de kustenclave mogelijk te maken.

Twaalf mensen in Israël zijn omgekomen sinds het begin van de gevechten, en meer dan 330 zijn gewond geraakt, meldde Magen David Adom. Gisteren dinsdag werden twee Thaise arbeiders gedood in het zuiden van Israël door raketbeschietingen vanuit Gaza, zei de politie.

“‘Bij de laatste golf van raketten die in de regio Eshkol zijn geland, zijn twee mensen gedood”, zei politiewoordvoerder Micky Rosenfeld, die de doden identificeerde als arbeiders uit Thailand. De twee Thaise arbeiders stierven op weg naar het Soroka-Universitair Medisch Centrum in Beersheba.

Aan Palestijnse zijde zijn sinds het begin van de operatie vorige week tussen de 125 en 130 Hamas- en 30 PIJ-agenten gedood, zei woordvoerder Zilberman. Het Hamas “ministerie” van Volksgezondheid van de Gazastrook heeft het dodental op 217 gemeld, waaronder 63 kinderen en 36 vrouwen, en nog eens 1.500 zijn gewond geraakt.

Op. Guardian of the Walls: Dag 9

Gisteravond, 18 mei ’21 omstreeks 22u00 lokale tijd, lanceerde Hamas voor de 9de nacht op rij een nieuwe golf van raketten en mortiergranaten jegens willekeurige burgerdoelwitten in Israël.

Er zijn geen onmiddellijke meldingen van verwondingen of schade bij dit laatste raketbombardement op het zuiden en midden van Israël, die de sirenes liet loeien in Ashdod, Yavne, Rehovot en de Palmachim Air Base.

Israëlische straaljagers hebben in reactie 30 minuten lang tientallen opeenvolgende luchtaanvallen in de Gazastrook gelanceerd, zo melden de media in Gaza. De aanvallen waren geconcentreerd in de oostelijke delen van Khan Younis, zeggen de rapporten.

De Israel Defense Forces zegt dat het een aanval heeft gelanceerd op een terreurcel van Hamas en mortieren op Israël afvuurt vanuit een school in Gaza. Het incident ‘bewijst opnieuw hoe de terreurgroep Hamas haar militaire middelen doelbewust in het hart van de burgerbevolking plaatst.’

Volgens IDF-woordvoerder Hidai Zilberman werden veel van de aanvallen uitgevoerd in de welvarende wijk Rimal in Gazastad, de thuisbasis van veel Hamas-leiders.

De IDF heeft een intensieve nacht voor de boeg terwijl het zich voorbereidt om nieuwe locaties aan te vallen en zich te blijven richten op het uitgestrekte ondergrondse tunnelnetwerk van Hamas, waarnaar Israël verwijst als ‘de metro’.

IDF-jets hebben de afgelopen vier nachten elke nacht verschillende delen van dit ondergrondse doorgangscomplex gebombardeerd, waarbij meer dan 120 kilometer (75 mijl) aan tunnels werd vernietigd.

De terreurgroep Hamas zegt dat tijdens het laatste spervuur ​​raketten te hebben afgevuurd op zes Israëlische luchtmachtbases in het zuiden en midden van Israël.

“De bases waarop de Al Qassam Brigades het doelwit waren, zijn Hatzor, Hatzerim, Nevatim, Tel Nof, Palmachim en Ramon”, zegt de terreurgroep. Er zijn geen meldingen van verwondingen of schade bij het laatste bombardement.

Hamascommandant Abu Deif

De Israel Defense Forces probeerden de commandant van de Al Qassam Brigades (Hamas), Muhammad Deif, minstens twee keer te elimineren tijdens de huidige ronde van geweld, maar beide keren ontsnapte hij ongedeerd, zegt de militaire inlichtingendienst van de IDF.

Tijdens de lopende campagne van de IDF in de Gazastrook tegen Hamas, heeft het leger gezegd dat een van de belangrijkste doelen het doden van topleiders van de terreurgroep is, die grotendeels zijn ondergedoken om IDF-aanvallen te voorkomen.

Deif staat al meer dan 25 jaar op de meest gezochte lijst van Israël vanwege zijn betrokkenheid bij de planning en uitvoering van grote aantallen terreuraanslagen. Het Israëlische leger beschouwt Deif als een ervaren veldcommandant.

Vóór de twee mislukte pogingen van Israël deze maand, hebben de Israëlische veiligheidsdiensten in de loop der jaren minstens vijf keer geprobeerd Deif te doden. De eerste poging vond plaats in 2001, een tweede in 2002, wat hem zijn oog kostte, en een derde een jaar later.

In 2006 werd opnieuw een aanval uitgevoerd waarbij hij ernstig gewond raakte en het gebruik van zijn benen en een arm verloor. In 2014, tijdens de Gaza-oorlog van dat jaar, probeerde Israël opnieuw Deif te vermoorden, maar miste hem ternauwernood en doodde in plaats daarvan zijn vrouw, zoontje en 3-jarige dochter. Hoewel Israël aanvankelijk geloofde dat Deif ook tijdens de aanval was omgekomen, bleek later dat hij de aanval had overleefd.

Staakt-het-vuren?

Behoudens onverwachte ontwikkelingen, zal donderdag een staakt-het-vuren tussen Israël en Gazaanse terreurgroepen van kracht worden, zei een belangrijke Israëlische functionaris volgens het Haaretz-dagblad. “Er is geen doorslaggevend resultaat en er zal er ook geen zijn” , zegt de ambtenaar. “We zijn allemaal moe.”

Een diplomatieke bron die bekend is met de inspanningen van Egypte om een ​​staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas tot stand te brengen, vertelde aan The Times of Israel dat de besprekingen nog aan de gang zijn en dat een dergelijke overeenkomst niet is bereikt.

Een belangrijke Hamas-functionaris ontkende eveneens Israëlische berichten in de media over een aanstaande wapenstilstand. Izzat al-Rishq, een lid van de Hamas-leiding, zei in een verklaring:

Het is niet waar wat sommige vijandige media meldden dat Hamas donderdag instemde met een staakt-het-vuren. Er werden geen overeenkomst of specifieke timing voor het staakt-het-vuren bereikt. De inspanningen om een ​​staakt-het-vuren te coördineren – geleid door de Verenigde Naties, Egypte, Qatar en andere landen – zijn aan de gang. Terwijl we benadrukken dat de inspanningen en contacten van de bemiddelaars serieus en continu zijn, zijn de eisen van ons volk duidelijk en bekend.

Conclusie

“Hoewel Hamas en de Islamitische Jihad aanzienlijk zijn geschaad, is het nog steeds niet genoeg voor Israël om zijn doel in de militaire operatie te bereiken: het creëren van langdurige afschrikking. Daarom heeft Israël de missie nog niet voltooid,” aldus Omer Dostri in The Jerusalem Post.

Israël moet niet alleen doorgaan met vechten, het moet ook de intensiteit van zijn aanvallen verhogen en zich richten op doelwitten die belangrijker zijn. Israël moet hoge functionarissen uit de militaire en ‘politieke’ armen van Hamas en de Islamitische Jihad elimineren, veel meer woontorens en overheidsinfrastructuur vernietigen (die een symbool vormen van Hamas en operationele structuren), de vernietiging van de ‘ondergrondse stad’ Hamas voortzetten (ondergrondse tunnels die door Hamas worden gebruikt voor commando en controle, opslag van wapens en het verbergen van terroristen), en het slopen van buurten van waaruit Hamas en de terroristische organisaties opereren.

EN / NL/ עב