Hieronder volgt de volledige tekst van de toespraak van de Oekraïense president Zelensky tot de Knesset. De tekst is door de ambassade van Oekraïne in het Engels vertaald en kan iets afwijken van de Oekraïense tekst zoals in de video onderaan het artikel. In de afgelopen nacht veranderde Zelensky van toon en kwam sprak vol lof over Israël en de bemiddelingsrol van premier Bennett.

De reacties in Israël waren gemengd, sommige politici vonden dat hij de vergelijking met de Holocaust niet had mogen maken, anderen vonden de tekst gebalanceerd en sterk.

Oordeel zelf:

Geachte voorzitter, leden van de Knesset.

Beste premier Bennett, hartelijk dank voor uw steun.

Beste leden van de regering van de staat Israël, alle aanwezigen, gasten, volk van Israël!

De Oekraïense en Joodse gemeenschappen zijn altijd zeer nauw met elkaar verweven geweest en zullen, daar ben ik zeker van, zeer nauw met elkaar verweven zijn. Ze zullen altijd naast elkaar leven. En ze zullen samen zowel vreugde als pijn voelen.

Daarom wil ik u herinneren aan de woorden van een geweldige vrouw uit Kiev, die u heel goed kent. De woorden van Golda Meir. Ze zijn erg beroemd, iedereen heeft er wel eens van gehoord. Blijkbaar elke Jood. Veel, veel Oekraïners ook. En zeker niet minder, Russen: “We zijn van plan in leven te blijven. Onze buren willen ons dood zien. Dit is geen vraag die veel ruimte laat voor compromissen.”

Ik hoef u niet te overtuigen hoe verweven onze verhalen zijn. Verhalen van Oekraïners en joden. Vroeger, en nu, in deze verschrikkelijke tijd. We zijn in verschillende landen en in totaal verschillende omstandigheden. Maar de dreiging is hetzelfde: voor zowel ons als u – de totale vernietiging van het volk, de staat, de cultuur. En zelfs van de namen: Oekraïne, Israël.

Ik wil dat u het allemaal voelt. Ik wil dat u aan deze datum denkt. 24 februari. Het begin van deze invasie. Ruslands invasie van Oekraïne. 24 februari – deze dag is twee keer de geschiedenis ingegaan. En beide keren – als een tragedie. Een tragedie voor Oekraïners, voor joden, voor Europa, voor de wereld.

Op 24 februari 1920 werd de Nationaalsocialistische Arbeiderspartij van Duitsland (NSDAP) opgericht. Een partij die miljoenen levens kostte. Hele landen werden vernietigd. Probeerde naties te doden.

102 jaar later, op 24 februari, werd een strafrechtelijk bevel uitgevaardigd om een ​​grootschalige Russische invasie van Oekraïne te lanceren. De invasie, die duizenden levens heeft geëist, heeft miljoenen mensen dakloos gemaakt. Maakte hen ballingen. Op hun land en in de buurlanden. In Polen, Slowakije, Roemenië, Duitsland, Tsjechië, de Baltische staten en tientallen verschillende landen.

Onze mensen zijn nu verspreid over de hele wereld. Ze zoeken zekerheid. Ze zoeken een manier om in vrede te blijven. Zoals u ooit hebt gezocht.

Deze Russische invasie van Oekraïne is niet zomaar een militaire operatie, zoals Moskou beweert. Dit is een grootschalige en verraderlijke oorlog die erop gericht is ons volk te vernietigen. Onze kinderen, onze families vernietigen. Onze staat. Onze steden. Onze gemeenschappen. Onze cultuur. En alles wat Oekraïners Oekraïners maakt. Alles wat Russische troepen nu vernietigen. Met opzet. Voor de ogen van de hele wereld.

Daarom heb ik recht op deze parallel en op deze vergelijking. Onze geschiedenis en uw geschiedenis. Onze oorlog om te overleven en de Tweede Wereldoorlog.

Luister naar wat het Kremlin zegt. Luister gewoon! Er zijn zelfs termen die toen klonken. En dit is een tragedie. Toen de nazipartij Europa binnenviel en alles wilde vernietigen. Vernietig iedereen. Wilde de naties veroveren. En laat niets van ons, niets van jou. Zelfs de naam en het spoor. Ze noemden het “de definitieve oplossing voor de Joodse kwestie”. Dat onthoud je. En ik weet zeker dat u het nooit zult vergeten!

Maar luister naar wat er nu in Moskou klinkt. Hoor hoe deze woorden opnieuw worden gezegd: “Endlösung”. Maar al in relatie tot ons, om zo te zeggen, tot de “Oekraïense kwestie”.

Het klinkt openlijk. Dit is een tragedie. Nogmaals, werd gezegd tijdens een bijeenkomst in Moskou. Het is beschikbaar op officiële websites. Dit werd geciteerd in de staatsmedia van Rusland. Moskou zegt van wel: zonder de oorlog tegen ons zouden ze niet in staat zijn om te zorgen voor een “definitieve oplossing”, zogenaamd voor hun eigen veiligheid. Zoals het 80 jaar geleden werd gezegd.

Volk van Israël!

U zag Russische raketten Kiev raken, Babyn Yar. Je weet wat voor land het is. Er liggen meer dan 100.000 Holocaustslachtoffers begraven. Er zijn oude begraafplaatsen in Kiev. Er is een Joodse begraafplaats. Russische raketten sloegen daarin.

Volk van Israël!

Op de eerste dag van deze oorlog troffen Russische projectielen onze stad Uman. Een stad die elk jaar door tienduizenden Israëli’s wordt bezocht. Voor een bedevaart naar het graf van Rabbi Nachman van Breslov. Wat blijft erover van al deze plekken in Oekraïne na deze verschrikkelijke oorlog?

Ik ben er zeker van dat elk woord van mijn toespraak echoot met pijn in uw hart. Omdat u voelt waar ik het over heb. Maar kun je uitleggen waarom we ons nog steeds tot de hele wereld, tot veel landen wenden voor hulp? Wij vragen u om hulp… Ook voor basisvisa…

Wat is het? Onverschilligheid? Voorbedachte rade? Of mediation zonder een partij te kiezen? Ik laat u een keuze van antwoord op deze vraag. En ik zal maar één ding opmerken: onverschilligheid is dodelijk. Voorbedachte rade is vaak onjuist. En bemiddeling kan tussen staten zijn, niet tussen goed en kwaad.

Iedereen in Israël weet dat uw raketverdediging de beste is. Het is krachtig. Iedereen weet dat je wapen sterk is. Iedereen weet dat je het geweldig doet. Je weet hoe je je staatsbelangen moet verdedigen, de belangen van je volk. En u kunt ons zeker helpen onze levens te beschermen, de levens van Oekraïners, de levens van Oekraïense joden.

Je kunt je blijven afvragen waarom we geen wapens van u kunnen krijgen. Of waarom Israël geen strenge sancties tegen Rusland heeft opgelegd. Waarom het de Russische zaken niet onder druk zet. Maar het is aan u, beste broeders en zusters, om het antwoord te kiezen. En u zult met dit antwoord moeten leven, volk van Israël.

Oekraïners hebben hun keuze gemaakt. 80 jaar geleden. Ze hebben Joden gered. Daarom zijn de Rechtvaardigen onder de Volkeren onder ons.

Mensen van Israël, nu heeft u zo’n keuze.

Dank u!

Bedankt voor alles.

In de afgelopen nacht veranderde Zelensky van toon en zei het volgende:

“Natuurlijk heeft Israël zijn belangen, strategie om zijn burgers te beschermen. We begrijpen het allemaal’, zei Zelensky volgens een vertaling van Reuters.

“De premier van Israël, de heer Bennett, probeert een manier te vinden om gesprekken te voeren. En daar zijn we dankbaar voor. We zijn hem dankbaar voor zijn inspanningen, zodat we vroeg of laat met Rusland gaan praten, mogelijk in Jeruzalem’, zei Zelensky.

“Dat is de juiste plek om rust te vinden. Als het even kan”, zegt Zelensky.


Bronvermelding:
Datum:        21-03-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב