Gilad Erdan werd tijdelijk vastgehouden, maar daarna vrijgelaten met hulp van het Israëlische veiligheids- en diplomatieke team.

De politie van de V.N. heeft de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties Gilad Erdan tijdelijk vastgehouden nadat de diplomaat een foto omhoog hield tijdens een toespraak van de Iraanse president Ebrahim Raisi op dinsdag.

Videobeelden werden verstrekt aan JNS, dat te horen kreeg dat Erdan werd vrijgelaten met de hulp van Israël’s veiligheids- en diplomatieke teams.

“Terwijl ‘de slager’ van Teheran spreekt bij de V.N. en gerespecteerd wordt door de internationale gemeenschap, protesteren honderden Iraniërs buiten, schreeuwen en roepen de internationale gemeenschap op om wakker te worden en hen te helpen,” verklaarde Erdan. “Het is een schande dat lidstaten blijven luisteren naar een massamoordenaar.”

“Het zou niet mogelijk moeten zijn dat een moordenaar met bloed aan zijn handen hier in de V.N. een platform krijgt,” voegde hij eraan toe. “Ik heb de toespraak verlaten om duidelijk te maken dat de staat Israël achter het Iraanse volk staat. Ik roep de internationale gemeenschap op om de waanzin te stoppen en te voorkomen dat moordenaars en antisemieten hier bij de V.N. komen spreken.”

Erdan zwaaide met een foto van Mahsa Amini, een 22-jarige Iraanse vrouw die gevangen werd gezet omdat ze haar haar niet goed had bedekt en vervolgens een jaar geleden in hechtenis werd vermoord. Haar dood ontketende een golf van protesten in de Islamitische Republiek.

Hoewel de Israëlische delegatie aan JNS vertelde dat de ambassadeur werd vastgehouden, en de video liet zien dat de politie Erdan’s arm stevig vasthield, beschreef Stéphane Dujarric, woordvoerder van V.N. secretaris-generaal António Guterres, het incident anders aan JNS.

“Er was inderdaad een incident toen een permanente vertegenwoordiger van Israël door het gangpad liep en een foto ontvouwde tijdens de toespraak van de president van Iran in de Algemene Vergadering,” zei Dujarric. “Op geen enkel moment werd de ambassadeur op wat voor manier dan ook aangehouden. Wat ons betreft is het incident gesloten.”

Israeli Ambassador to the United Nations Gilad Erdan holds up a picture of Mahsa Amini, a 22-year-old Iranian woman who was imprisoned for not properly covering her hair and and then killed in custody a year ago, during Iranian President Ebrahim Raisi’s remarks at the U.N. General Assembly on Sept. 19, 2023. Credit: Permanent Mission of Israel to the United Nations.

Tijdens zijn opmerkingen citeerde Raisi vaak uit de Koran, hekelde hij islamofobie, benadrukte hij de heiligheid van het gezin en viel hij vaak Israël aan. Hij verwees ook naar decennia van Israëlische “bezetting”, beschuldigde Israël van het vermoorden van burgers en riep op tot de oprichting van een staat Palestina.

Hij beweerde ook dat Iran geen oorlogen steunt en dat de Verenigde Staten het Joint Comprehensive Plan of Action, de nucleaire overeenkomst met Iran uit 2015, “met voeten hebben getreden”. “Het heeft flagrante en eenzijdige misdaden begaan,” zei hij.

Iran streeft naar “vreedzame kernenergie” en niet naar kernwapens, beweerde Raisi.

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
19-09-2023

Auteur:
JNS

Afbeelding
U.N. police detain Israeli Ambassador to the United Nations Gilad Erdan during the U.N. General Assembly on Sept. 19, 2023. Credit: Permanent Mission of Israel to the United Nations.

Website:
www.jns.org

EN / NL/ עב