Een onderzoek uitgevoerd door de etische afdeling van de UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) heeft ernstige misdragingen en corruptie blootgelegd binnen de organisatie die de Palestijnse vluchtelingen in heel het Midden-Oosten, de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem treffen.

Het rapport, dat n.a.v. het onderzoek is opgesteld door de etische afdeling van de VN en is gepubliceerd door Al Jazeera, wijst richting de commissaris-generaal van de UNWRA, Pierre Krahenbuhl, als het centrum van de corruptie en beschuldigt hem van gecentraliseerde management. Hem wordt verweten zijn machtspositie te hebben uitgebuit en associates te hebben gepromoveerd terwijl hij zijn eigen taken zou hebben verwaarloosd; hij gaf de voorkeur aan uitgebreid over de wereld reizen.

Het rapport werd overgedragen aan de VN Interne Controle Afdeling, die tot nu toe hebben geweigerd commentaar te geven; het onderzoek zou nog niet zijn afgerond.

In het rapport staat onder meer dat Krahenbuhl en zijn kleine hechte kring van medewerkers zich “ongepast” hebben gedragen. “Mensen werden gepromoveerd op grond van hun hechte band, gedroegen zich wraakzuchtig tegenover andere werknemers binnen de organisatie en buitten hun machtspositie op verschillende wijzen uit” te beginnen vanaf 2015, het jaar waarin Krahenbuhl was aangesteld. De economische crisis in de organisatie dat volgde op de unilaterale opzegging van de financiële steun door de VS werd ook gebruikt als excuus om de macht verder te centraliseren, en die bij de commissaris-generaal en zijn directe medewerkers te leggen.

Het rapport noemt verder dat als gevolg van dit gedrag er een werkomgeving is ontstaan met een laag moraal, een angstcultuur vanwege wraaknemingen en angst daarvoor, pesten en doofpotmentaliteit. Dit heeft geleid tot de ineenstorting van het dagelijks management van de UNWRA.

Krahenbuhl wijst alle beschuldigingen van de hand en noemt ze verzonnen en niet waar. “Als het VN onderzoek uitwijst dat er ruimte is voor verbetering in de organisatie dan zal ik die uiteraard ook doorvoeren, alhoewel beweringen dat ik of het management ons werk niet serieus zouden nemen ongegrond zijn. Het is aan onszelf om onderzoek hiernaar te doen”

Voor een uitstekende uiteenzetting wat er precies mis is met de UNWRA, klik hier

 

EN / NL/ עב