Het Israëlische Hogere Planningscomité, dat deel uitmaakt van het burgerlijk bestuur van het ministerie van Defensie dat gebied C van Judea en Samaria beheert, heeft afgelopen woensdag en donderdag goedkeuring verleend aan de bouw van 4.948 nieuwe woningen in Israëlische steden in Judea en Samaria.

Het besluit om de vergunningen af te geven heeft een einde gemaakt aan een acht maanden durende de facto bevriezing van de goedkeuring voor nieuwe wooneenheden in Judea en Samaria.

Direct volgend op de bekendmaking, veroordeelde de speciale VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov, donderdag het besluit van het Hogere Planningcomité.

“De nieuwe activiteiten omtrent de nederzettingen zal de verwezenlijking van de twee-statenoplossing ondermijnen die een einde zou maken aan het voortdurende conflict tussen de Palestijnen en de Israëli’s”, zei Mladenov in een verklaring geciteerd door het persbureau Xinhua.

Wat hem betreft is de bouw van de nederzettingen illegaal volgens het internationaal recht, die daarmee ook één van de belangrijkste obstakels zou zijn om vrede in de regio te bereiken.

De volgende dag hebben vijf Europese landen vervolgens een gezamenlijke verklaring afgelegd waarin ze het besluit van Israël om de bouw van duizenden nieuwe woningen in Israëlische steden in de regio Judea en Samaria goed te keuren, veroordeelden.

Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje bekritiseren deze actie van Israël, uitten hun ‘diepe bezorgdheid’ en noemden de nieuwe constructie ‘contraproductief’ en een ‘schending van het internationaal recht’.

“We zijn ernstig bezorgd over het besluit van de Israëlische autoriteiten om verder te gaan met de bouw van meer dan 4.900 wooneenheden in de nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever “, zeiden de vijf machten in de gezamenlijke verklaring.

“De uitbreiding van nederzettingen is in strijd met het internationaal recht en brengt de levensvatbaarheid in gevaar van een twee-statenoplossing om een ​​rechtvaardige en duurzame vrede voor het Israëlisch-Palestijnse conflict tot stand te brengen. Het is ook een contraproductieve stap in het licht van de positieve ontwikkelingen van de normaliseringsakkoorden die zijn gesloten tussen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein. ”

“Zoals we rechtstreeks tegenover de regering van Israël hebben benadrukt, ondermijnt deze stap ook de pogingen om het vertrouwen tussen de partijen te herstellen en de dialoog te hervatten. We roepen daarom op tot een onmiddellijke stopzetting van de bouw van nederzettingen, evenals tot uitzetting en afbraak van Palestijnse bouwwerken in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. ”

“We roepen op tot de volledige uitvoering van resolutie 2334 van de VN-Veiligheidsraad met al zijn bepalingen. We benadrukken dat we geen enkele wijziging zullen erkennen van de grenzen van 4 juni 1967, ook niet met betrekking tot Jeruzalem, tenzij overeengekomen tussen betrokken partijen. De opschorting van plannen om delen van bezette Palestijnse gebieden te annexeren, moet permanent zijn. We roepen beide partijen op om af te zien van enige eenzijdige actie en een geloofwaardige dialoog te hervatten, evenals directe onderhandelingen over alle kwesties met betrekking tot de definitieve status.”

 

_________________________________
Bron: Israel National News | Arutz Sheva
Datum: 16 oktober 2020
Afbeelding: Getty Images

 

 

EN / NL/ עב