Zal een Palestijnse leider – wie dan ook – moord en terreur veroordelen? Natuurlijk niet”, zegt de Israëlische ambassadeur Erdan tegen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN) Gilad Erdan sprak dinsdag tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en drong er bij de leden van de Raad op aan om het willekeurige geweld tegen Israëlische burgers te veroordelen.

Erdan begon: “Afgelopen dinsdag was Elisha Anteman, een zeventienjarige die net klaar was met de middelbare school, bijna aan het einde van zijn dienst in een restaurant in de buurt van de stad Eli. Dit was Elisa’s allerlaatste dienst. Hij had er namelijk negen maanden gewerkt, wat geld gespaard en plannen gemaakt om zijn zomer wandelend door te brengen.”

“Afgelopen dinsdag was in feite Elisha’s laatste dienst, maar tragisch genoeg gaat Elisha deze zomer niet op reis. Hij zal niet gaan wandelen. Hij zal geen tijd doorbrengen met zijn middelbare schoolliefde Maayan, met wie hij had besproken om samen een leven op te bouwen. Hij zal geen van zijn acht jongere broertjes of zusjes meer van school halen, van wie hij hield als de zorgzame oudere broer die hij was.

“Elisa zal niets van deze dingen doen, omdat Elisa, samen met drie andere onschuldige Israëlische burgers, werd vermoord door Palestijnse terroristen wiens enige doel het was om Joden af te slachten.

“Dit is de hartverscheurende realiteit waar Israëli’s elke dag mee te maken hebben.”

Erdan benadrukte dat: “Vanaf het begin van 2023 zijn er 1.337 raketten en mortieren afgevuurd op Israël. Er waren acht steekaanvallen en nog eens acht pogingen tot steken. Er werden acht ramaanvallen uitgevoerd, 68 explosieven tot ontploffing gebracht en 157 terroristische schietpartijen gepleegd. Deze aantallen zijn al hoger dan de eenzijdige VN-rapporten die deze Raad ontvangt, maar ik ben nog niet klaar. Sinds 1 januari zijn er 223 brandbommen naar Israëli’s gegooid en – luister goed – er zijn 1.728 aanvallen met stenen tegen Israëli’s gepleegd. Moeders die hun kinderen naar school brengen, ouderen die op weg zijn naar een doktersafspraak – zolang een auto een Israëlisch kenteken heeft, is het een potentieel doelwit van Palestijnse terreur. Maar deze cijfers krijg je niet.”

“Vanaf het begin van het jaar zijn Israëli’s het slachtoffer geweest van meer dan 3.500 aanvallen en helaas groeit dat aantal elke dag.”

Erdan benadrukte ook dat: “Terreur, geweld, de moord op Joden – dit alles is genormaliseerd in de Palestijnse samenleving…. Palestijnen wordt geleerd te haten. Ze worden opgevoed om te moorden. Er wordt hen verteld dat martelaarschap en Jihad de enige manier is.”

“En de reden achter deze opruiende campagne is dat de Palestijnen maar in één ding geïnteresseerd zijn – de vernietiging van het idee van een Joodse staat. Dit is al het geval van ver voor 1967 en zelfs voor de oprichting van Israël. Judea en Samaria hebben daar absoluut niets mee te maken.”

“Voor de Palestijnse Autoriteit is geweld tegen Joden niet alleen niet te veroordelen – het is zelfs prijzenswaardig! Bij wet kent de Palestijnse Autoriteit honderden miljoenen dollars toe aan moordenaars en hun families – zeven procent van haar budget. Dit is veel meer dan wat aan bijstand wordt gegeven aan Palestijnse families die onder de armoedegrens leven. De Palestijnse Autoriteit beloont terroristen en stimuleert bloedvergieten. En dat doet ze met trots.

Erdan, die Israël en de Palestijnse Autoriteit tegenover elkaar plaatste, zei: “In Israël veroordelen we elke vorm van geweld in de meest harde bewoordingen en we treden op tegen de daders. Maar helaas doet de Palestijnse Autoriteit precies het tegenovergestelde. Niet alleen als het gaat om geweld en het beschadigen van eigendommen, maar zelfs als het gaat om het vermoorden van onschuldige burgers, waaronder kinderen!”

Erdan merkte ook op dat Israëlische bouwvergunningen in Judea en Samaria “geen belemmering zijn voor vrede, en het bouwen niet zal stoppen.”

“Israëlische gemeenschappen vormen minder dan twee procent van het hele gebied,” voegde hij eraan toe. “Toch wonen er honderdduizenden Israëli’s in deze gemeenschappen. En hoe schokkend het voor sommigen van jullie ook mag lijken, Israëli’s die in Judea en Samaria wonen zijn ook mensen, en zij verdienen ook basisbehoeften zoals infrastructuur en huisvesting. Het bouwen daar zal niet stoppen.”

“Wat verwacht u eerlijk gezegd dat Israël morgenochtend doet?” vroeg hij. “Verwacht u dat we gewoon toegeven aan alle eisen van de Palestijnen? Dat we de heuvels van Judea en Samaria veranderen in raketlanceerinstallaties met uitzicht op Israëlische steden, net zoals in Gaza? Dit is geen denkbeeldig scenario. Gisteren nog werden vanuit Jenin twee raketten afgevuurd in de richting van Israël.”

Erdan concludeerde: “Als deze Raad zo vastbesloten is om een weg naar verzoening tussen Israël en de Palestijnen te vinden, dan is de tijd gekomen om de opruiing en de financiering van terreur door de Palestijnse Autoriteit streng te veroordelen. En als deze Raad echt zijn mandaat wil vervullen, dan moet hij de meest dringende bedreigingen voor de veiligheid in de wereld aanpakken, namelijk Iran en zijn gevaarlijke bondgenoten.

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
28-6-2023

Auteur:
Israël National News

Beeld:
Gilad Erdan at the United NationsArie Leib Abrams/Flash90

website:
www.israelinternationalnews.com

 

 

 

 

 

 

EN / NL/ עב